LEGENDA

Michael Caine slavi 90. rođendan: Kako je dijete iz radničke obitelji postao najveći džentlmen Hollywooda

14.03.2023 u 10:05

Bionic
Reading

Sir Michael Caine, britanski glumac koji je uspio i u Hollywodu, danas slavi 90. rođendan, a u bogatoj se karijeri pojavio u više od 165 filmova različitih žanrova

I premda su mu svojedobno govorili da nikada neće postati glumac, taj dvostruki oskarovac je uz svoj prepoznatljivi cockney naglasak uspio postati jedna od najpopularnijih filmskih zvijezda svoje generacije.

Caine je rođen kao Maurice Joseph Micklewhite 14. ožujka 1933. u radničkoj četvrti Londona. Nikad nije zaboravio da je odrastao u skromnoj radničkoj obitelji, štoviše, to često s ponosom ističe.

Kaže da ga je porijeklo uvijek motiviralo da se dokaže i pokaže što može svima koji nisu vjerovali u njega.

Često se prisjeća kako je sa svojim prijateljem, pokojnim Seanom Conneryjem, stajao u redu na zavodu za zapošljavanje te tvrdi da svi oni koji su se susreli s financijskim poteškoćama shvaćaju i cijene vrijednost novca. U kazališnu i flmsku industriju ušao je zahvaljujući oglasu u kojemu su tražili scenske radnike.

Michael Caine kaže da vjeruje u sudbinu i u Boga. Svoj život doživljava kao božji dar i zahvalan je za svaki novi dan. Tajna njegove vitalnosti je, kako sam kaže, u redovitom održavanju vrta u Surreyu, koji se prostire na 30.000 četvornih metara.

Tu je i strogi režim svakodnevnog uzimanja 10 čudotvornih tableta i Apple Watch koji ga upozorava da treba napraviti pauzu i odmoriti se.

  • +7
Michael Caine Izvor: Profimedia / Autor: FIONA HANSON / AFP / Profimedia

No nedavno je prodao 200 godina staru kuću u Surreyu i na dražbi ponudio svoju kolekciju satova Rolex i nekoliko Chagallovih slika. Danas živi na relaciji Miami, gdje posjeduje kuću i Londona, gdje boravi u penthouseu na Temzi.

U domovini se Caine, kojega je pokojna britanska kraljica Elizabeta II. proglasila vitezom, smatra kultnom osobom. U filmovima je bio jednako uspješan u ulogama šarmantnog zavodnika i zlog gangstera.

Majstor je emocija i bez obzira na to je li riječ o blockbusteru, komediji, psihološkom trileru ili niskobudžetnom filmu, taj Londončanin može sve, piše njemačka novinska agencija dpa.

Suprugu Shakiru Caine upoznao je za vrijeme snimanja jedne tv reklame i odmah se u nju zaljubio. U braku su već 52 godine, a Caine joj pripisuje zasluge što ga je spasila od loše navike svakodnevnog konzumiranja dviju boca votke.

Zlatni kipić osvojio je dvaput, oba puta za najbolju sporednu ulogu, 1987. za ulogu u filmu Hannah i njezine sestre. i 2000. godine za ulogu u filmu The Cider House Rules.

Unatoč poznim godinama ne prestaje raditi i već je poznat njegov sljedeći filmski projekt. U trećem dijelu trilera Majstori iluzije ponovno se vraća pred filmske kamere u ulozi negativca.