TKO ĆE SE KOME NAKLONITI

Meghan Markle u raljama kraljevskih pravila: Zašto jedna samouvjerena Amerikanka pristaje na britanske bedastoće

08.05.2018 u 06:32

Bionic
Reading

Kada 19. svibnja bude izlazila iz kapelice St. George dvorca Windsor, u koju će je otac Thomas Markle dovesti kao Meghan Markle, supruga princa Harryja imat će novo službeno ime. O tom imenu, kao i o društvu u kojem se bude kretala, ovisit će kome će se sve s kraljevskih dvora bivša glumica morati nakloniti u budućim susretima

Nakon obreda vjenčanja, službeno ime Meghan Markle postat će Njezina kraljevska visost princeza Henryja od Walesa, a 'princezom Ujedinjenog Kraljevstva' postat će na isti način kao i njezina šogorica Kate Middleton, koja je titulu stečenu udajom za princa sklona upisati kao zanimanje na rodni list svoje djece.

No, bude li se kraljica Elizabeta držala običaja kao kod udaje Kate za Williama, a zasada nema naznaka da neće, unutar sat vremena od svoga vjenčanja Meghan će dobiti novu titulu vojvotkinje zbog koje će 'njezina visost princeza Harryja' u službenom nazivu postati suvišno i privremeno neaktivno.

Vojvoda i vojvotkinja su najviše rangirane titule engleskog plemstva (slijede ih markiz, grof, vikont i barun), no mnogi je doživljavaju kao utješnu i pitaju se zašto jednostavno udaja za princa ne završava kao u bajkama i njihove odabranice ne postaju princezama.

Odgovor na to pitanje zahtijeva dublji pogled u staromodan i vrlo često smiješan svijet britanskih titula i prednosti koje one nose.

Naime, Meghan će titulu princeze nositi na temelju braka s princem Harryjem i koliko god se njih dvoje osjećali kao jedno, da bi joj ova titula 'držala vodu' mora biti fizički prisutna uz svoga supruga.

U praksi bi to značilo da se do kraja svog života, ukoliko nije u pratnji supruga Harryja, Meghan mora klanjati svima više rangiranima od sebe. Osim kraljice Elizabete, to su i princeze Eugene i Beatrice, kao i brojni drugi niže rangirani članovi kraljevske obitelji koje bi mogla susretati svakodnevno.

Kako bi zornije prikazao situaciju, američki news portal The Daily Beast podsjeća na princezu Michaela od Kenta.

Kad se Marie Christine Anna Agnes Hedwig Ida von Reibnitz zaručila za princa Michaela, njegova rođakinja kraljica Elizabeta komentirala je kako joj to ime zvuči 'mrvicu preveličanstvenim' za kraljevsku obitelj. Kraljica je to nazvala svojom šalom, no ostaje činjenica da ona zapravo nema niti britansku, niti bilo kakvu stranu aktivnu i priznatu titulu.

Udajom za princa Michaela, koji je 46. u redu za nasljeđivanje britanskog prijestolja, postala je Njezina kraljevska visost princeza Michaela od Kenta, no kako nema priznati krvni status princeze, njezin službeni status princeze ovisi o tome je li u društvu supruga.

Marie Christine je kćer njemačkog baruna i mađarske grofice, a njezina se loza seže sve do nekih znamenitih figura europskog plemstva poput Katarine Velike, Vilima I. Osvajača i Marije Antoanete.

No, Njemačka i Mađarska po uređenju su republike u kojima su plemićke titule ukinute pa nemaju nikakvu zakonsku osnovu i ne znače ništa. Marie Christine na to je vrlo osjetljiva i jednom je prilikom izjavila: 'Riječi moje majke '900 godina plemićkog odgoja mora vrijediti nešto', uvijek duboko odzvanjaju u meni'.

Zbog toga princeza Michaela od Kenta nikad nije viđena u društvu drugih članova kraljevske obitelji bez prisutnosti svoga muža, i moći njegove titule.

  • +17
Meghan Markle i princ harry Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Titule u sebi nose znak statusa i važnosti, a kako Meghan nje plemkinja po rođenju, kad bio joj kraljica Elizabeta dodijelila titulu princeze uzdignula bi je iznad mnogih 'domaćih' članova svoje kraljevske obitelji i bez prisutnosti njezinog supruga.

Dakle, kad se Meghan bez princa Harryja susretne s princezama Eugenie i Beatrice, morat će elegantno zabaciti svoju desnu nogu iza lijeve i lagano pokleknuti uz blago saginjanje glave, ali ako uz nju bude suprug, princeze Eugenie i Beatrice trebat će to učiniti pred Meghan.

Kao i Kate Middleton, Meghan će se morati pokloniti i princu Edwardu, ali ne i njegovoj supruzi Sophie ako nije uz supruga. Ukoliko je uz princa Edwarda, Meghan će se morati pokloniti i njoj.

U slučaju da iz nekog razloga kraljica Elizabeta Megan ne počasti titulom vojvotkinje, supruga princa Harryja morat će se pokloniti Sophiji čak i ako ona nije u pratnji supruga Edwarda.

  • +41
Meghan Markle - svi stajlinzi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Zašto bi jedna samouvjerena Amerikanka trebala pristati na ove neobične britanske bedastoće?', pita se The Daily Beast i prst upire u kraljicu Elizabetu koju klanjanje oduševljava pa njegovu pravilnu primjenu očekuje u svim situacijama.

Važeća pravila o tome tko se kome treba klanjati zapravo su formalizirana 2005. u dokumentu nazvanom 'Prvenstvo u kraljevskoj obitelji koju treba razmotriti na dvoru', a cilj je bio razjasniti Camillin položaj u hijerarhiji nakon njezine udaje za princa Charlesa.

Dokument je ažuriran 2012. godine kako bi se u njega uvrstila Kate Middleton, a bez sumnje očekuje ga još jedno ažuriranje kojim bi se 'uvjetnoj princezi' Meghan Markle definiralo kretanje u kraljevskom društvu.