omiljena vojvotkinja

10 pravila kojih se Kate Middleton uvijek mora pridržavati

16.02.2018 u 06:35

Bionic
Reading

Ulaskom u kraljevsku obitelj i dobivanjem titule vojvotkinje od Cambridgea Kate Middleton pristala je i na niz neobičnih pravila kojih se posljednjih sedam godina poslušno drži

Budući da je u braku s drugim nasljednikom britanske krune, princem Williamom, pravila kojih se mora pridržavati Kate Middleton ipak su malo stroža i drugačija od onih koja vrijede za ostale članice kraljevske obitelji. Iako se norme ponašanja monarhije mijenjaju i prilagođavaju vremenu, ovih 10 pravila ostalo je isto već stoljećima.

1. Ne skida se kaput u javnosti

Nedavno smo za vrijeme službenog posjeta Švedskoj i Norveškoj imali prilike vidjeti Kate Middleton u kaputu koji nije skinula za vrijeme ručka, a potom saznali zašto je tako postupila. Žene iz kraljevske obitelji svoje kapute skidaju tek kada se kamere isključe, a sve ostalo se smatra neprikladnim i nije nimalo damski. To je razlog tome što nikad nećemo vidjeti fotografiju na kojoj Kate skida kaput.

2. Ne drži se za ruke sa suprugom

I dok neke kraljevske parove gledamo kako zaljubljeno i držeći se za ruke sudjeluju na službenim protokolima, kod Williama i Kate to je rijetkost, točnije gotovo ih je nemoguće vidjeti u tako bliskom momentu. Stručnjaci tvrde kako je sve stvar prilike u kojoj se par zatekne, ali i jedne vrlo bitne stvari – reda za nasljedstvo krune. Princ William tako je drugi u redu za titulu, odmah nakon svog oca, princa Charlesa, koji će naslijediti kraljicu Elizabetu II nakon smrti.

  • +32
Kate Middleton i princ William u Oslu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

3. Uvijek nosi neupadljive nijanse laka za nokte

Poznata po besprijekornoj eleganciji i stajlinzima koji obaraju modni svijet, Kate Middleton pritom nikada ne krši ni stroga kraljičina pravila o odijevanju i modnim dodacima. Poznato je to kako bi sve članice kraljevske obitelji, a posebno one na visokim pozicijama, trebale paziti koje nijanse laka za nokte nose. Tako vojvotkinju od Cambridgea ili kraljicu Elizabetu nikada nećete vidjeti s upadljivim bojama na noktima. Zato obje već godinama biraju nježnu nude nijansu laka Essie pod nazivom 'Ballet Slippers', odnosno 'baletne papučice', a koja se s lakoćom uklapa u dnevne ili večernje stajlinge.

4. Kad putuje, uvijek mora spakirati nešto crno

Ovo je prema mnogima vrlo ružno i bizarno pravilo, no Kate Middleton pri svakom putovanju mora paziti da joj se u koferu nađe nešto crne odjeće. Razlog se krije u tome da u slučaju smrti bilo kojeg člana kraljevske obitelji ima što odjenuti gdje god da se zatekne.

  • +3
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

5. Ne smije izostaviti naklon starijim članovima kraljevstva

Svaki put kada se nađu u javnosti sve ženske članice kraljevstva moraju se pokloniti starijim članovima dvora, što prije svega uključuje princa Charlesa, Phillipa i kraljicu Elizabetu. Naklon treba izvesti elegantno. Lijeva noga kao da ide u čučanj dok ju križate s desnom, ali s unutarnje strane. Istovremeno blago treba spustiti i glavu naprijed, a ruke damski spojiti. Ipak, postoji situacija i kada se vojvotkinji klanjaju. Kada je u društvu supruga, princa Williama, onda se čak i princeze koje su tu titulu dobile rođenjem klanjanju njoj.

6. Ne odlučuje sama kada je kraj njezina obroka

U formalnim situacijama ili pak na obiteljskim okupljanjima kada na čelu stola sjedi kraljica Elizabeta, onda upravo ona odlučuje kada će biti kraj objeda. U trenutku kada kraljica završi s jelom završavaju i svi ostali.

7. Mora naučiti pravilno držati šalicu čaja

Ispijanje čaja već je dugo u britanskoj tradiciji, a posebno ako ste dio monarhije u kojoj kraljica Elizabeta (inače velika ljubiteljica čaja) vodi glavnu riječ. Poslijepodnevne čajanke svakodnevica su unutar palače, a na njih treba doći posebno pripremljen. Šalica čaja drži se na poseban način i pod određenim kutom se uzima gutljaj po gutljaj. Pritom treba paziti i na položaj malog prsta i palca koji su ključni za pravilno držanje šalice.

8. Očekuje se da nosi šešire

Ovo pravilo pogotovo se odnosi na sva formalna događanja kraljevske obitelji. Zato vojvotkinja već ima pozamašan broj šešira u svojoj kolekciji, a oni su svaki put skladno upareni s ostatkom stajlinga. Ovo je pravilo ipak izmijenjeno tijekom godina. Tijekom prošlosti niti jedna članica nije smjela napustiti palaču bez pokrivala za glavu. Danas se to stilsko pravilo odnosi tek na vjenčanja, odlaske u crkvu, svečanosti koje organizira kraljica ili prilikom blagdana.

'Pravilo glasi da se šeširi nikada ne nose nakon 18 sati u zatvorenom prostoru jer se u to vrijeme očekuje da dame budu već odjevene u svoje večernje haljine, a na glavu tada stavljaju tijare. Tijare pak nose samo udane članice obitelji.'

9. Ne smije nositi cipele na punu petu

Cipele na punu petu strogo su zabranjene u prisutnosti kraljice Elizabete II i to pravilo treba poštovati svaka žena u kraljevskoj obitelji, pa tako i modna ikona Kate Middleton. Ipak, trudna vojvotkinja često u slobodno vrijeme zna ih odjenuti, što je u skladu s normama jer ih smije nositi kada god kraljica nije u blizini.

10. Mora sjediti na pravilan način

Na svojoj je gracioznosti i eleganciji Kate radila godinama pa ju zato danas gledamo kako poput prave dame sjeda i izlazi iz službenih automobila, isto kao što prilikom svakog pojavljivanja u javnosti sjedi na isti način – spojenih nogu, blago nagnutih na jednu stranu. Takav način sjedenja također je jedno od pravila kojeg se treba pridržavati supruga princa Williama. Razlog ovog pravila je jednostavan. Budući da su sve ženske članice obvezne nositi suknje ili haljine, ovakav način sjedenja je obvezan kako im javnost i šira publika ne bi vidjele donje rublje.