JAVNOST JE ZNATIŽELJNA

Na prvo će putovanje već na jesen, no čiju će putovnicu imati dijete Meghan Markle i princa Harryja

30.04.2019 u 10:58

Bionic
Reading

Iako se njihovo dijete još nije ni rodilo, ne prestaju nagađanja oko prvih mjeseci djetetovog života koje bi, čini se, Meghan Markle i princ Harry s bebom trebali provesti u Africi. Putovanje iziskuje i mnoge stvari, između ostalih i putovnicu, koju bi trebali napraviti i za bebu, no nitko nije siguran hoće li osim britanske imati i američku

Budući da se naveliko nagađa da bi Meghan Markle i princ Harry većinu djetinjstva njihovog još uvijek nerođenog djeteta trebali provesti u Africi, selidba će iziskati i detaljne pripreme. Među ostalima, i izradu putovnice, koja će djetetu biti itekako potrebna, no nitko nije siguran koja zemlja bi istu trebala izdati.

Naime, Meghan Markle američka je državljanka, dok je princ Harry Britanac, ujedno i član kraljevske obitelji. Upravo zbog toga postavlja se pitanje hoće li bebi Sussex, zbog činjenice da je rođenjem postala članom kraljevske obitelji, uopće biti potrebna putovnica ili ne.

  • +27
Princ Harry i Meghan Markle s djecom Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

No, to je jasno. Beba Sussex, baš kao i svi ostali članovi kraljevske obitelji, treba putovnicu. Jedina osoba kojoj nije potrebna je kraljica Elizabeta II, koja jedina nema dokumente. S druge strane, sama Meghan Markle trenutno je u procesu dobijanja britanskog državljanstva, no dok to ne bude službeno, proći će nekoliko godina.

Isto tako, budući da je ona Amerikanka, i beba će po rođenju dobiti i njezino državljanstvo, te će zapravo imati dvojno državljanstvo i papire, budući da američki zakoni ne traže da se dijete američkog državljanina mora nužno roditi u Americi da bi steklo papire.

Iako će američki državljanin dijete postati po rođenju, to ne znači da vojvoda i vojvotkinja od Sussexa ne moraju i službeno prijaviti dijete i to američkom konzulatu u Londonu, a sukladno tome, dijete će morati plaćati Americi godišnje poreze, iako tamo neće živjeti.

No, dijete Meghan Markle i princa Harryja neće biti prvo dijete u kraljevskoj obitelji s dvojnim državljanstvom, budući da su tu cijelu proceduru već prošle Savannah i Isla, kćeri Petera Phillipsa, sina princeze Anne, ujedno najstarijeg kraljičinog unuka, čija je supruga Autumn Kanađanka.