INTERVJU

Martina Validžić: 'Ja sam žena zmaj, televizijska osoba od glave do pete. Ničega me nije strah i u poslu želim sve probati'

24.11.2018 u 10:07

Bionic
Reading

Dugogodišnja novinarka, urednica i voditeljica HRT-a zbog šarma i nesvakidašnjeg pristupa svoja pojavljivanja na ekranu uvijek učini intrigantnima i zanimljivima. Zato je Martina Validžić odavno postala miljenica publike. Nema tog područja na kojem se ne snalazi i ne nalazi - od informativnog, preko zabavnog (koji joj je i najdraži), pa do sportskog programa. U iskrenom i njoj svojstvenom otvorenom razgovoru za tportal otkrila je tko su joj bili najdosadniji sugovornici, a govorila i o egu u televizijskom novinarstvu, savjetima što ih je dobila od kolega koje cijeni te ponekim detaljima iz privatnog života

Martinina ozbiljnija novinarska priča počela je uz ponajbolje televizijske urednike, najprije Sinišu Svilana, a zanat je brusila i s Joškom Martinovićem. 'Shpitza', 'Boje turizma', 'Osmi kat', 'Hrvatska uživo', brojne ljetne emisije, sportska događanja, sve važnije emisije Zabavnog programa HRT-a - nema formata u kojem je nismo vidjeli. Radila je brojne intervjue sa svjetski poznatim facama, u svojim reportažama nije se bojala probati adrenalinske sportove, jesti jela koja se mnogi ne bi usudili, bila je na svjetskim filmskim i glazbenim festivalima i tjednima mode, snimala putopisne reportaže sa svih strana svijeta...

Donedavno je radila za 'Dobro jutro Hrvatska', a trenutačno je se može pratiti u emisijama 'Žene povjerljivo', 'Kod nas doma' i 'Špica, riva, korzo'. Uvijek dobro raspoložena, svestrana i marljiva novinarka, urednica i voditeljica zaraznog osmijeha uživa u svom poslu, a što su gledatelji - kojima se uvukla pod kožu - odavno prepoznali. Iako će reći da mirovanje za nju nije nikad opcija, 'ne visi', kao njezine televizijske kolegice, na raznim eventima. Slobodno vrijeme radije provodi u krugu obitelji i bliskih prijatelja, gledajući filmove, boraveći u prirodi ili na moru te na koncertima i svirkama.

Dug ste niz godina na HTV-u - koje trenutke najviše pamtite?

Svaki onaj kad s kolegama snimateljima, toncima, rasvjetljivačima, vozačima idem na teren. Uvijek kad nas primi 'mala snaga', podsjetim i sebe i kolege da imamo sreće da radimo posao koji volimo i da smo doživjeli situacije, upoznali ljude i vidjeli toliko mjesta koja prosječan čovjek ne doživi u tri života. No ako već moram nešto izdvojiti, neka to budu oni koje ponavljam kao papiga. Kad me Siniša Svilan nazvao iz montaže, oduševljen mojim prvim prilogom za HTV i koji je odmah odlučio pustiti u sljedećem izdanju 'Glamour cafea', iako je bilo poznato da su kod njega mnogi mjesecima čekali na emitiranje. Kad me Joško Martinović preporučio Željku Veli da mene pošalje na nogometno prvenstvo u Njemačku sa sportskom redakcijom i kad su mi 19. ožujka ove godine javili da sam dobila stalno radno mjesto nakon što sam ondje 15 godina radila kao stalni vanjski suradnik.

Oduvijek ste bili svestrani i nema u kojoj vas vrsti/tipu emisija, showova, javljanja nismo gledali. Otkrijte nam tajnu organizacije i uspješnosti na toliko različitih projekata.

Konačno sam sama sebi, nakon sto godina, priznala: 'Martina, ti si radoholičarka! Moraš na odvikavanje!' Dobro podnosim stres i stresne situacije, najbolje funkcioniram u pet do 12 i zato mi nikad nije bio problem raditi nekoliko poslova odjednom. Kolege mi se znaju čuditi kad iz rukava sipam ideje za snimanja, šibam sa snimanja u montažu, obavim 50-ak telefonskih poziva i na isto toliko mailova dnevno odgovorim. Ja sam žena zmaj, televizijska osoba od glave do pete! Reportaže koje sama režiram, javljanja uživo, uređivanje emisije, pisanje scenarija, voditeljski angažmani, sve to volim podjednako i smatram da sam u svemu podjednako dobra. Ničega me nije strah i u poslu želim sve probati, iskusiti, napraviti.

Tko su neki od najzahvalnijih sugovornika za intervju, a s kakvima se 'preznojite' kako biste od njih dobili zadovoljavajući odgovor?

Snobovi svih vrsta su najgori sugovornici, bili oni intelektualni, modni ili pak alternativni snobovi. Njima je svako pitanje glupo. I novopečene zvijezde, jer govore samo naučene PR rečenice, što je dosadno i novinarima i gledateljima. S druge strane, velike zvijezde su redovito najzahvalnije za razgovor jer ne kalkuliraju, kao i svi normalni ljudi.

Martina Validžić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

Kad ste nakon 16 godina dobili stalni radni odnos na HRT-u, kojem ste godinama zaštitno lice, kako ste reagirali?

Zvao me šef Zabavnog programa Mario Sedmak da mi javi da sam dobila stalni posao i to u programu pod njegovim vodstvom, što sam i priželjkivala. Suze su kanule, srce je pjevalo, vino se popilo i onda se sve ubrzo vratilo u normalu jer sam dotad non-stop radila za HRT, baš kao i da sam stalno zaposlena.

Koliko ega ima u televizijskom novinarstvu?

Da bi se mogao baviti bilo kojim javnim poslom, moraš imati taštine u nekim optimalnim granicama. Ako je nema, nećeš biti u stanju postaviti pitanje, čuti svoj snimljeni glas, vidjeti se na ekranu, javiti se uživo. Ako je ima previše, nikad se nećeš svidjeti gledateljima, jer gledatelji nisu glupi. Nitko ne voli samodopadne ljude. Ego se treba držati na kratkoj uzici.

Možete li se prisjetiti najboljeg, najkorisnijeg savjeta koji ste dobili od nekoga iz svoje struke?

Dok sam radila na OTV-u još kao klinkica, tadašnji urednik emisije 'Serbus Zagreb' Robert Naprta odmah me stavio da budem i voditeljica emisije. Primijetivši da imam nenormalnu tremu uoči svog prvog pojavljivanja na ekranu, Naprta mi je rekao: 'Ti imaš lice koje se smije samo od sebe. Ako i pogriješiš, samo se nasmij, tebi će gledatelji sve oprostiti!' To mi je nekoliko godina kasnije rekao i Joško Martinović.

Pati li vaš privatni život zbog stresnog tempa?

Imam veliku obitelj, pa se često ne stignem vidjeti s roditeljima i sestrama onoliko koliko bih htjela, baš kao i sa svojim brojnim prijateljima, no hendlam sve to nekako. Još uvijek padaju na moj šarm, pa mi opraštaju. (smijeh) Tata me zove Melita, prema romanu 'Lažeš Melita', jer me on uvijek skuži da muljam nekaj kad ne mogu doći. A onda kada dođem, čuje me cijela zgrada. Nemrem se zaustaviti koliko meljem, a starci se smiju mojim dogodovštinama. Rijetko se odmaram, dovoljan mi je jedan dan da napunim baterije i onda opet - akcija!

Hoćete li se ikada baviti nečim što je uže vezano uz vašu struku? Bi li vam bilo teško jednog dana, primjerice, otići iz novinarstva?

Bilo bi mi teško jer je to zapisano u mojem DNK-u. Iako mislim da bih bila dobra glazbena menadžerica, kuharica, redateljica, vozačica, turistička vodičica, animatorica i - da imam besprijekoran glas - rokenrol zvijezda!

Imate svoj odjevni stil i odskačete od drugih 'uniformiranih' novinara. Jeste li ikad imali problema zbog toga?

Reći ću samo to da sam ranije znala da u medijskom svijetu vrijedi pravilo 'odijelo čini čovjeka', vjerojatno bih odavno za ekran odbacila kožnu jaknu i zakovice te glumila finoću. Znali su mi reći neki urednici da izgledam previše rock za ekran, iako za svaku emisiju postoje i stilist i šminker i frizer i odijevaju te onako kako pristoji određenoj emisiji. Valjda su mislili da mene ne mogu upristojiti, pa sam im odlučila sama pokazati da mogu izgledati i hiperženstveno ako treba. U jednoj sam od reportaža za 'Žene povjerljivo', koja je upravo tematizirala odijevanje, rekla: 'Za ekran aktualna moda, za privatni život rokenrol i sloboda!' Tko zna, možda me uskoro vidite i u večernjoj toaleti!

  • +2
Martina Validžić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Što vas najviše opušta? Kako provodite slobodan dan kad ga imate?

Muzika, muzika, muzika! Otkad znam za sebe, idem na koncerte i glazbene festivale i to je moj mentalni fitnes. A tjelesni fitnes mi je ples jer već tri godine redovito idem na ples na šipci u Pole Dance Fitness na Velesajmu, što mi je najdraža i najzabavnija tjelovježba, a i predivan osjećaj neopterećene ženske energije. Obožavam otkrivati i nove restorane jer sam veliki gurman i nijedno jelo nije mi strano. Jedem sve - tripice, krvavice, tlačenicu, čvarkiće. Obavezno jednom tjedno s dečkom Markom idem na tržnicu u Utrini, na kojoj imamo već 'svoje ljude' pa kupujemo najbolje od najboljeg, a i često smo na Hreliću, na kojem bih, da mogu, imala emisiju uživo jednom tjedno. Dođeš, upališ kameru, izvadiš mikrofon i show program može početi!

Koje su vaše tri najdraže televizijske emisije i zašto?

Mogu četiri?! 'Top Gear' jer ga vodi najluđi voditeljski trojac na svijetu, 'Potjera' jer imamo najbolje kvizaško lovačko društvo, 'A strana' zbog vrhunske glazbene produkcije te sve što je snimio omiljeni i neprežaljeni Anthony Bourdain.

Kako vam se sviđa današnji program koji nude televizije?

Većinom je sve već viđeno, no nisu svi već viđeni - poanta je da danas moraš imati voditeljsko ili reportersko lice koje se izdvaja iz mase, koje ima jaču osobnost, plijeni pozornost, koje je drugačije od drugih, e to je formula uspjeha današnjih televizijskih emisija. Koliko god to išlo na živce televizijskim čistuncima, kojima su najbitniji pravilan izgovor i decentno ponašanje, ali to je razlog zbog kojeg Jeremy Clarkson, Jimmy Fallon, Ellen Degeneres, Jamie Oliver, Gordon Ramsey i Robert Knjaz rade najgledanije emisije, bez obzira na televizijski žanr.