MODNI INTERVJU: MARTINA VALIDŽIĆ

'Visoka sam i konkretna ženska, duga kosa me omekša'

01.10.2017 u 16:02

Bionic
Reading

Martina Validžić, simpatična TV novinarka, već je godinama dobro poznato lice s malih ekrana, a ove je jeseni možemo gledati i u novoj emisiji 'Špica, riva, korzo' s Danijelom Despotom. Tu ljubiteljicu teških nota, dobre svirke i motora ovoga smo puta 'priveli' na modni/beauty intervju i iznenadit ćete što nam je otkrila!

Zbilja je teško pobrojati gdje smo sve mogli vidjeti svestranu Martinu: 'Glamour Cafe', 'Shpitza', 'Globalno sijelo', 'Boje turizma', 'Hrvatska uživo', 'Dobro jutro, Hrvatska', '8. kat', 'Volim Hrvatsku'... Kako joj je glazba druga velika strast, nakon novinarstva, manje je poznato da je svojedobno s prijateljima osnovala bend Obrad Kosovac, a natjecala se i u showu 'Zvijezde pjevaju' gdje joj je mentor bio Ricardo Luque.

Zahvaljujući svom poslu u kojem se daje 100 posto, ova energična Zagrepčanka proputovala je pola svijeta, a jedan od najdražih zadataka, često ističe u intervjuima, bilo je izvještavanje sa Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. kad je svakoga dana bila u drugom gradu u potrazi za zanimljivim pričama.

Kako je nemirna duha, Marina sudeći po svemu ne zna što znači dosađivati se, pa kad nije negdje u akciji s mikrofonom, piše scenarije!

Novinarka razoružavajućeg osmijeha i prepoznatljivog modnog stila otkrila nam je, između ostalog, svoje male modne tajne: kakvoj odjeći ne može odoljeti, čega joj nije dosta u ormaru, čijem se stilu divi i bi li se ikad ošišala na kratko.

Predstavite nam ukratko novu emisiju 'Špica, riva, korzo' koju ćete voditi s Danijelom Despotom. Veselite li se novom izazovu?

Jako! Mašem repom, jer vodim i uređujem emisiju s Danijelom Despotom, kolegom i prijateljem s kojim dijelim redakciju još iz dana Glamour cafea. Danijel i ja smo veseljaci, imamo sličan smisao za humor, ne doživljavamo se ozbiljno, uvijek preokrenemo sve na zafrkanciju, pa želimo da nam takva bude i emisija. Veseli me i što nismo vezani za studio i u umjetnoj atmosferi, već smo vani, među ljudima, na gradskim žilama kucavicama - ulicama, trgovima, tržnicama... Kod nas će gosti biti glumci, pjevači, sportaši, pisci, kuhari, svi koji rade nešto lijepo i zanimljivo, osim političara, naravno. Javljat ćemo se sa sajmova i festivala, bit ćemo ondje gdje biste i vi proveli svoje slobodno vrijeme. Bit će to jedna ležerna i neuštogljena emisija s kojom ćete rado provoditi subotnje poslijepodne dok kuhate ručak ili se izležavate na kauču.

  • +8
Martina Validžić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Izdvajate se svojim neobičnim stilom kojem ste vjerni godinama. Kako osmišljavate kombinacije, čije savjete najčešće poslušate?

Iskreno, nikad nisam pomislila - 'Hej, pa ja imam neobičan stil!'. Meni je normalno nositi bajkerske čizme i jaknu, to je valjda prvo što sam kupila s 15, odnosno kad me tinejdžersko ludilo pralo na najjače, iako sam već u osnovnjaku krenula s eksperimentiranjem. Sama sam sebi bila glavna faca u školi jer sam imala majicu s coverom omiljenog albuma Metallice 'Master of Puppets', kao i desetke drugih majica s omiljenim bendovima. Danas mi je muka kad vidim da ih ozloglašene sestre Kardashian i ine modne ovisnice furaju kao fashion statement, jer se mogu kupiti u Zari i H&M-u, pa ih više ne nosim... dok ne izađu iz mode. Isto je i s resicama, zakovicama, chokerima, kojih su prepuni modni dućani. Pa ja toga imam na bacanje već 20 godina! Glazba je uvijek bila najvažnija sporedna stvar u mom životu, a odjeća koju nosim prati glazbu koju slušam. Doduše, s godinama mi se šire glazbeni i modni horizonti, pa tako danas volim poslušati i flamenco, sevdah, pa me prebaci na blues ili soul, a kad sam u normali - rock i sva njegova braća i sestre. To se sve odražava i na moj vanjski izgled, pa sam tako jedan dan odjevena kao španjolska gitana, drugi dan šećem gradom u šarenim cvjetnim hlačama, ljeti sam Indijanka, zimi Morticia Adams, a kad sam u normali - ono s početka pasusa - bajkerska jakna i čizme.

Pratite li modne trendove? Što nikad ne biste nosili? Što vam se sviđa od najnovijih trendova? Jeste li već nešto 'snimili' za jesen/zimu?

Iako možda ne odajem takav dojam, volim modu. Gutam modne časopise još otkad sam bila klinka. Čitam biografije modnih dizajnera, divila sam se supermodelima devedesetih. Volim promatrati modu i biti informirana, ali ne mora sve završiti na meni. Sviđa mi se kad je netko svoj. Ne sviđa mi se copy/paste stil koji vidim na našim ulicama. Sviđaju mi se glam rock bundice od eko krzna i rokerske gležnjače, ne sviđaju mi se koledžice natikače, majice s prišivenim korzetima i korzet remeni.

Za što vam nikad nije žao dati više novca?

Trudim vam se davati originalne odgovore, ali ovaj će biti potpuno neoriginalan - na cipele. I na dobru jaknu ili kaput. Imam toga puno, pa dijelim kad mi dosade. S druge strane, najmanje imam torbi. Nekako mi se torbe kao rekvizit baš ne sviđaju. Najradije bih hodala po svijetu bez njih. Nikad nisam nosila sat, nikad nisam kupila kišobran. Na to nikad ne bih potrošila ni kune.

Koji vam je trend u šminkanju ili stiliziranju kose odbojan?

Sedefasti roza ruž i svijetlo plavo sjenilo, 'skurena' kosa od blajha, špičasti dugi umjetni nokti. Umjetne 'metla' trepavice i kvarc do daske. Ekstenzije do struka. Jesam li sad opisala djevojke iz 'Jersey Shorea'?! 

Vaš zaštitni znak je duga, tamna kosa, biste li se mogli zamisliti s plavom kosom? Ili s nekom varijantom kratke kose ili 'boba'?

Nekoliko sam puta bila u prilici probati neke lude perike. I znate što, platinasto plava sa šiškama mi super stoji. Izgledala sam kao Blondie. Pa onda ako se moram odlučiti između plave ili kratke kose - biram plavušu. Nisam ja za kratku kosu. Starci su me kao klinku šišali na ramonsicu pa sam s ogromnim obrazima izgledala kao buhtla. Kasnije sam trenirala košarku, pa su me ošišali još kraće i tu je počela moja velika čežnja za dugim vlasima. Visoka sam i konkretna ženska, duga kosa me omekša. I vjerujte mi, bila sam i žarko crvena i ljubičasta, čak jednog ljeta svijetlosmeđa. Skoro plavuša.

Tko po vama ima najviše stila? Imate li uzore u odijevanju?

Petra Nižetić mi uvijek odlično izgleda. Sve joj stoji. Volim Ivanku Mazurkijević, ona mi je posebna. Iznutra i izvana. Volim Alku Vuicu jer je boli đon i fura svoj film. Njezina pojava učini i najdosadniji prizor zanimljivim. Da je barem više takvih. Super se odijevaju, zvuče i izgledaju Lea Radolfi iz Judette i Dunja Ercegović aka Lovely Quinces. I Gwen Stefani. No ona je već opće mjesto. I omiljena - Deborah Harry.

  • +11
TV novinarka Martina Validžić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Kako ocjenjujete domaću uličnu modu? Jesu li ljudi danas skloniji eksperimentiranju?

Iako na desetke istih frizura, jakni i cipela vidiš u jednom satu u centru grada koliko hoćeš, ipak mi se čini da naša ulična moda može stati bok uz bok, primjerice, londonskoj ili berlinskoj.

Kako ste se odijevali u tinejdžerskim godinama? Možete li se sjetiti nekog modnog promašaja koji biste željeli zaboraviti?

Nikad se više ne bih ofarbala u nijansu crne - plava noć. Bilo je to u srednjoškolskim danima kad sam imala kosu dugačku do struka. Izgledalo je kao da imam crnu deku na glavi.

Kupujete li online? Što mislite o takvom načinu kupnje?

Joooj, jedno vrijeme sam bila kraljica e-Baya. Znala sam doći doma strgana s posla, staviti mozak na autopilot i surfati satima po stranicama, hipnotizirano kupovati razne nepotrebne modne debilane. Pa sam se vrlo brzo morala staviti u shopping celibat. Srećom, ništa to nije bilo skupo. Iako, imam jedne Free People čizme od prije dvije sezone koje su fakat mrak. I isplatile su se. I još par majičica s Asosa. Online šoping? Glasam ZA.

Volite li kupovati na sniženjima i u koje stvari po vama vrijedi investirati?

Voljela bih kupovati na sniženjima, ali rijetko kad nađem bilo što jer veličinu S ili broj cipela 36 ne nosim još od osnovne škole.

Što vam se ne sviđa vidjeti na muškarcima, a što na ženama? Što vam je odbojno?

Ne sviđaju mi se dečki u tri broja premalim majicama i trapericama u kojima im se ocrtavaju prenabildani mišići. I cure u 'dopi*njacima' s dekolteima i platforma štiklama.

Tko je za vas idealan muškarac?

Visok, zgodan, pametan, da super kuha i stalno me nasmijava. Moj dečko Marko.

Iza sebe imate jako puno intervjua, tko je na vas ostavio najveći dojam?

Nekako mi je najviše u sjećanju ostao intervju s trojcem iz Top Geara, jer sam sama išla u London samo zbog toga. Cate Blanchett je bila predivna, kao i Adrien Brody, Michael Douglas, Michael Madsen, Dennis Hopper... Zločesti dečko Liam Gallagher produžio je intervju jer smo mu se snimatelj i ja svidjeli, baš kao i Max Cavalera, Sting, Eagles of Death Metal, Mando Diao, Therapy, 30 Seconds to Mars… Još uvijek nedosanjani san su mi Metallica, Foo Fighters, Pearl Jam, Bruce Springsteen…