O KARIJERI I OBITELJI

Marijana Batinić: 'Prodavala sam cvijeće na groblju, a ni karte za tarot nisu mi nepoznanica'

24.09.2023 u 14:13

Bionic
Reading

Nedavno je na RTL-u krenula nova, sedma sezona showa 'Život na vagi', a borbu, trud, uspone i padove sudionika i ovog puta prati voditeljica Marijana Batinić. Priznala je da joj posao u tom televizijskom formatu spada među najzahtjevnije u bogatoj karijeri, a za tportal je govorila o poslu, modi, dizajnu interijera i otkrila poneki nepoznati detalj o sebi

U vremenu sveprisutnih zavodljivosti s Instagrama i svijeta koji idilom nadmašuje stvarnost pravo je zadovoljstvo razgovarati s osobom koju mnogi smatraju 'svojom', 'jednom od nas', 'djevojkom iz susjedstva' koja se može rasplakati nad svačijom sudbinom i radosno zaplesati sa svima, neovisno o njegovom podrijetlu i statusu u društvu. Svojim dalmatinskim šarmom, visprenim humorom i vječnom pozitivom, Marijana Batinić osvojila je gledatelje još od svog prvog televizijskog pojavljivanja, a oduševljava svakim svojim projektom.

Jeste li se dobro odmorili? Vidjeli smo da se uživali na raznim lokacijama. Koliko vam je teško pao povratak u užurbanu svakodnevicu?

Rujan mi je prilično kaotičan. Meni je tada kao početak godine, tako da nam treba još koji tjedan da se uhodamo. Vrtić, škola, rođendani, voditeljske gaže, kampanje, eventi, sve se to složi početkom jeseni pa se lovimo, ali cure su veće pa je svaka godina lakša od prethodne.

Odmor je bio dosta aktivan, malo sam se brčkala u moru s djecom i mužem, a malo radila 'Život na vagi'.

Krenuo je show koji jako volite raditi. Možete li nam otkriti, po čemu je, osim što ima novu trenericu i kandidate, nova sezona posebnija, drukčija od dosadašnjih?

Neki se kandidati jako teško kreću i njihova je borba čudesna, neki su posrnuli nakon što su već prošli ovaj proces u 'Životu na vagi' i dana im je druga šansa. Time smo poslali poruku da svi mi zaslužujemo drugu šansu. Svi kad-tad u životu doživimo pad, ali važno je ustati, dići glavu i krenuti ispočetka. Nije važno koliko puta padneš, važno je da ne odustaneš.

Kada je riječ o skidanju kilograma, što je po vama, ključ uspjeha kandidata?

Psihička transformacija, mentalna snaga i suočavanje s teretima koje nose kroz život. U našem showu imaju podršku trenera, nutricionista, psihologa, cijelog medicinskog i produkcijskog tima, a ono najvažnije - imaju podršku ljudi s istim problemima, s ljudima koji ih razumiju i bodre.

Stalno im savjetujem da se grupiraju kad jednom izađu, da nisu sami kad se vrate kući, već da jedni drugima budu vjetar u leđa i rame za plakanje kad je najteže. Njihov ključ uspjeha nakon izlaska je u njihovoj mentalnoj snazi, koliko su se uspjeli otvoriti, suočiti sa samim sobom i svojom prošlošću.

Hrvati svih dobnih skupina spadaju među najdeblje nacije. Zašto je to tako? Kako biste vi motivirali sunarodnjake na rekreaciju?

Emisija 'Život na vagi' itekako je pomogla, nerijetko kažem da je to pokret za zdrav život, ali svakako smatram da bi se trebali uključiti i lifestyle influenceri, blogeri, kao i javne osobe, a vrijeme je i za kampanje na razini države, jer podaci su poražavajući. Neki dan sam gledala prvu damu u 'RTL Direktu', slažem se s njom po pitanju zamrzavanja cijena. Povrću bi se prije trebala zamrznuti cijena, a ne carskom mesu. More je primjera kako bismo mogli djelovati, ali to nije za ovaj intervju i ne mogu odgovoriti na ovo pitanje u dvije rečenice. Od presudne važnosti je prevencija debljine, ali i sudjelovanje svih društvenih sektora, sinergija zdravstvenih i ekonomskih politika. Još uvijek se nisu upalili alarmi na državnoj razini, što je prijeko potrebno.

Uz vas se vežu otvorenost, spontanost i zarazna pozitivna energija - sve prednosti vrhunskog voditelja. Taj vam je posao pod nogama. Je li vam to dovoljno ili poslovno težite za nečim novim i većim?

Nedavno smo slavili dječji rođendan u igraonici, gdje je jedna prostorija replika studija 'RTL Danas', pa sam iz zabave glumila voditeljicu informativnog programa. Totalno sam se uživjela u ulogu i uživala u njoj, no gledatelji su se naviknuli na mene u zabavnom programu, pa se i dalje vidim u zabavnim formatima. Eventualno bi me veselila neka putopisna emisija, ali opet zabavnijeg karaktera. Različiti projekti su iza mene, i kao voditeljice i producentice, ispunjena sam kad je o televizijskoj karijeri riječ.

Budući da imate ogromno iskustvo rada pred kamerom, imate li savjet o tome kako 'ne izgubiti' sebe u javnom radu, odnosno kako ne robovati imidžu?

Uvijek sam se vodila srcem, slušala intuiciju. Voditelji nisu glumci i moraš dati dio sebe ako želiš trajati. Informacija danas puno brže putuje nego nekad i puko prenošenje informacija više nije zadaća voditelja; ako ne 'obojiš' svoj nastup pred kamerama, ako ne privučeš gledatelja osobnošću, ako ne pokažeš karakter, teško da ćeš trajati.

Koliko stignete gledate televiziju? Kakvi sadržaji vas privlače, što nikako ne propuštate?

Gledam razne formate i u siječnju najviše uživam u tome. Tada sve spava osim mene jer gledam propuštene serije do jutra.

U čemu ste tijekom odrastanja najviše uživali kada je televizija u pitanju?

Sad već mogu reći da polako spadam u stariju generaciju TV lica, koja je odrastala uz 'Santu Barbaru' i koja natuca španjolski iz meksičkih sapunica.

Velika ste obožavateljica mode, a od 2021. godine dio ste kreativnog tima modnog brenda IKona. Tko vam osmišljava kombinacije za show?

Godinama surađujem s Ivom Gradišer, a ona je uz Kristinu Burju u kreativnom timu IKone. Iva mi je i privatno i na televiziji stilistica. Pravi je modni znalac, dizajnerica sa završenim Tekstilno-tehnološkim fakultetom, a i modna urednica novog broja časopisa Elle. Sve nedoumice riješi Iva. A i toliko se dugo poznajemo i volimo iste stvari da ja njoj ponekad donesem što će odjenuti, iako je njezin stil drugačiji od mog. Jednostavno, ne pristaju nam iste stvari. Drugačiji smo tipovi pa smo i stilski različite.

Mnoge je oduševio vaš novi dom, posebno kuhinja i walk in ormar kad ste ih pokazali na Instagramu. Koliko često šopingirate?

Kupujem sve više online. Rijetko obilazim trgovine, ali si zato na putovanjima dam oduška.

Kad smo kod novog doma, nedavno ste se preselili iz centra Zagreba. Nedostaje li vam? I što je presudilo za novu lokaciju?

Presudio je potres i to što je s dvoje djece i psom svaki izlazak iz kuće predstavljao izazov. Trebao nam je i veći stan, a i obiteljski je život dosta jednostavniji kad su ti park i šuma pred kućom. Nisam požalila, imamo divne susjede i ulicu punu djece. I dalje sam vezana za Britanac, kamo svakodnevno odem.

  • +3
Marijana Batinić Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Manje je poznato da ste i dizajnerica interijera. Čime ste se vodili prilikom uređenja u novoj životnoj oazi?

Stan nam je okružen predivnom šumom i prirodom, pa mi je želja bila pratiti eksterijer i prenijeti ga u svoj dom. To sam uspjela i bojama i materijalima. Kako u odjeći, tako i u interijeru i kozmetici preferiram prirodno. Imam osjećaj kao da bolje dišem, da sam zdravija. Sam stan diktirao je uređenje. S obzirom na to da je riječ o potkrovlju, željela sam da ima puno prirodnog svjetla, što sam postigla odabirom parketa, velikih staklenih stijenki i krovnih prozora. Iako volim živopisnije i otkačenije interijere, vodila sam se time da mi stan mora biti obiteljska oaza - moderan, jednostavan za održavanje, pročišćen i funkcionalan, ali kako je meni to ipak dosadno, pomalo je i eklektičan jer kombinira različite stilove. Moderan je to okvir kojem toplinu daju retro elementi naslonjeni na 50-e, 60-e, pa i 70-e…

Obiteljski dom u prvom redu treba služiti za odmor i opuštanje, a ja u svom osjećam mir i povezanost s prirodom, što mi je bilo iznimno važno kod uređenja…

Što nitko ne zna o vama, a baš je simpatično?

Prodavala sam cvijeće na groblju, životno osiguranje, karte za turističke brodove po plažama, sporazumijevala se na raznim jezicima, a ni karte za tarot nisu mi nepoznanica. Uglavnom, uz televiziju, na kojoj radim od srednje škole, svakakvih se poslova nađe u mom CV-u. Ništa mi nije bilo teško raditi, a prava sam sretnica što sam kroz posao upoznala toliko ljudi.