PROBLEM S TERMINOM

Ljudska prava za mlade na TV-u iza ponoći

  • Autor: V.G.
  • Zadnja izmjena 25.03.2009 12:59
  • Objavljeno 25.03.2009 u 10:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

'Crna kutija' novi je edukativno-dokumentarni serijal na HTV-u, kojim se ljudska prava promoviraju srednjoškolcima i studentima, ali u jako kasnom terminu

Serijal je nastao kao dio sveobuhvatnog medijskog projekta 'Videoteka ljudskih prava' i sastoji se od 26-minutnih dokumentarnih emisija koje će se prikazivati u sklopu programa za djecu i mlade na HTV-u.

'Crna kutija' je koncipirana tematski, tako da svaka pojedina emisija obrađuje određenu vrstu ljudskih prava, kroz priče mladih ljudi kojima su prava bila narušena ili oduzeta. Stručnjaci svojim komentarima objašnjavaju o kakvom kršenju ljudskih prava je riječ i njihove priče stavljaju u kontekst zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj.

Dosad su snimljene emisije o pravima na seksualnu edukaciju, zdrav okoliš, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i jednakost, kao i o položaju nacionalnih manjina i problemu trgovine ljudima. Emisija koja će se prikazati večeras govori o zdravstvenoj zaštiti.

Ritam prikazivanja 'Crne kutije' je dvotjedni i trenutno se može gledati na drugom programu HTV-a svake druge srijede navečer u vrlo kasnom terminu, oko i iza ponoći.

Predstavnici udruge B.a.B.e. koji stoje iza produkcije emisije napominju da je termin prikazivanja posve neadekvatan s obzirom na ciljanu publiku i njezin edukativni sadržaj, no trenutno je to jedini termin koji su mogli dobiti na HTV-u. Uvrštavanje u program čekali su osam mjeseci, a iako je projekt rađen u partnerstvu s HTV-om (bivše rukovodstvo potpisalo je sporazum), Hrvatska televizija daje samo prostor za emitiranje, ali ne sudjeluje u financiranju realizacije.

'Crna kutija' nastala je zahvaljujući financijskoj potpori nezavisnih fondacija, prvenstveno Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva – program podrške neovisnim medijima, institucija poput Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, nizozemske fondacije Co-operating Netherlands Foundations for Central and Eastern Europe Kinderpostzegels, te uz pomoć donacija T-Coma i Podravke.

Nakon emitiranja serijala na HTV-u planira se izdavanje DVD seta namijenjenog korištenju u školama u sklopu nastavnih programa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi