Gizem Katmer

Lijepa Turkinja iz serije 'Duhovi prošlosti': Prošla je put od konobarice do uspješne glumice

11.11.2023 u 07:33

Bionic
Reading

U razgovoru s talentiranom mladom glumicom zaranja se dublje u njezinu karijeru i iskustvo rada na popularnoj seriji 'Duhovi prošlosti'. Pričala je o atmosferi na setu te njezinim strastima i nadama za budućnost. Gizem Katmer otkriva svoje iskrene misli o svom putovanju kroz svijet glume i pruža uvid u izazove i radosti koje donosi njena uloga Neriman koja je osvojila simpatije domaćih gledatelja

Turska dramska serija 'Duhovi prošlosti' snimljena po istinitoj priči i nadahnuta romanom 'Madalyonun içi' dr. Gulseren Budajidžioglu, prikovala je gledatelje za male ekrane. Gizem Katmer tumači ulogu najmlađe sestre glavnog lika Hana (Birkan Sokullu), koja pati od astme i samoozljeđivanja.

Gizem je rođena 1995. u Istanbulu. Diplomirala je na Sveučilištu Kocaeli, Fakultet likovnih umjetnosti, Odsjek za izvedbene umjetnosti. Pojavila se brojnim reklamama te u popularnim serijama i filmovima poput 'Aşk Büyü' (2019.), a 2020. je dobila ulogu u 'Duhovima prošlosti'. Kad je riječ o privatnom životu, prošle godine se udala za umjetničkog voditelja Gurura Aydoğdua. U intervjuu za Yıldız Kalemlik, Gizem je otkrila brojne detalje o sebi.

Mnogo je mladih koji žele studirati glumu, ali ipak se ne odluče na to zbog brige za budućnost. Što ste Vi doživjeli kad ste odabrali taj smjer? Jeste li ga odabrali namjerno?

Danas baš i ne postoji profesija u kojoj ne postoji briga za budućnost. Kad sam ja odlučila studirati glumu, bila sam svjesna da će taj put biti težak, no to sam prihvatila i ipak se odlučila na studij. Imam sreće jer sam jako kratko, tek jednu godinu, radila u sektorima koji nemaju veze s mojom profesijom. Radila sam kao konobarica i prodavačica. Sada možda radim u svojoj profesiji, no nikad se ne zna što će biti sutra, naravno. Čini mi se da nam nema druge nego nadati se da će naš disciplinirani trud uroditi plodom, biti strpljiv i razmišljati pozitivno.

Da niste odabrali glumu, kojim biste se poslom htjeli baviti?

Zanima me psihologija. Mislim da bih htjela studirati psihologiju, no kako volim biti i fizički aktivna, svakako se želim baviti i nekom vrstom nastupa.

Gizem Katmer Izvor: Promo fotografije / Autor: Nova TV promo

U serijama ste počeli glumiti sa serijom 'Duhovi prošlosti'. Na svom prvom projektu radite s uspješnim glumcima kao što su Ezgi Mola, Farah Zejnep Abdulah (Farah Zeynep Abdullah), Birkan Sokulu (Birkan Sokullu) i Merve Dizdar. Kako se zbog toga osjećate? Kako je na snimanjima?

Na mom prvom projektu jako mi se posrećilo iz više perspektiva. Nastup na TRT-u 1, vizija naše produkcijske tvrtke OGM, kum Čagri Hodža (Çağrı Hoca) te način rada i entuzijazam cijele ekipe kojoj se uistinu divim. Kao što ste i sami rekli, okružena sam tako sposobnim, iskusnim i vrijednim glumcima. Skoro se svaki dan snimanja zateknem kako razmišljam o tome kako da zahvalim Bogu. Snimanje prolazi dosta ugodno, atmosfera je takva da svi svoj posao rade s ljubavlju i skladom.

Utjelovili ste lik mlade Neriman. Recite nam nešto o njoj.

Najmlađa je i najneupečatljivija članica obitelji koju nitko ni u čemu ne pita za mišljenje. Cijeli je život provela pod jarmom starijih sestara, a naročito Safije. Budući ad je najmlađe dijete u obitelji dobila je veliku pažnju oca i brata. Neriman je, najjednostavnije rečeno zaglavila između obitelji i slobode.

Zbog toga što serija sadrži stvarnu životnu priču i psihološku dubinu, vidimo da svaki lik na plećima nosi težak teret. Je li vam neka scena bila osobito teška?

Naša je priča tako detaljno razrađena da mislim da je zapravo svaka scena teška. Najteža mi je ona scena s kadom u 6. epizodi.

Da se nalazite na mjestu lika koji glumite, kako biste se postavili prema starijoj sestri Safije?

Iskreno, sve što bih mogla reći o tome može biti samo teorija jer čovjek ne zna u koga bi se ili u što pretvorio u tako teškim uvjetima. Da imam stariju sestru poput Safije, vjerojatno ne bih bila osoba kakva sam sada. Iz moje trenutačne perspektive, čini mi se da bih se teže pomirila s onime što ona nameće, no kao što sam rekla, to je vrlo teško predvidjeti.