Merve Dizdar

Zvijezda serije 'Duhovi prošlosti': 'Ima još puno priča koje želim ispričati'

14.10.2023 u 15:41

Bionic
Reading

Serija 'Duhovi prošlosti', koja je krenula od ovog tjedna na Novoj TV, već se uvukla u srca gledatelja zbog toga što je rađena po istinitoj priči, ali i zbog odličnih glumačkih ostvarenja. Jednu od uloga tumači slavna Turkinja, koja glumi Gulben, najtišu, najnenametljiviju članicu obitelji, ovisnu o starijoj sestri Safiye. Merve Dizdar otkrila je neke detalje o seriji, ulozi i sebi

Merve Dizdar je na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, uz ovacije publike, dobila nagradu za najbolju glumicu u filmu 'O suhom lišću' (Kuru Otlar Ustune) te postala prva turska glumica koja je ponijela ovu titulu.

Rođena je 25. lipnja 1986. u Izmiru. Svoj glumački put započela je na Sveučilišnoj školi likovnih umjetnosti Çanakkale Onsekiz Mart, gdje je izbrusila svoj zanat i stekla glumačku diplomu. Nakon toga usavršila je svoje vještine stekavši magisterij iz glume na Sveučilištu Kadir Has. Njezina strast prema glumi dovela ju je do cijenjenih kazališnih kuća kao što su Semaver i Craft Theatre, u kojima je pokazala svoj talent na pozornici i osvojila publiku.

Svojim kinematografskim debijem u 'Bir Ses Böler Geceyi', Dizdar je počela ostavljati trag u svijetu televizije i filma. Osigurala je uloge u popularnim serijama kao što su 'Kavak Yelleri', 'Geniş Aile' i 'Bir Yastıkta', a za ulogu u seriji 'Beş Kardeş' dobila je pohvale kritičara, učvrstivši svoj status glumice. Njezin talent nagrađen je 2020. Zlatnim leptirom – godišnjom turskom glazbenom i televizijskom nagradom koja se dodjeljuje od 1972. – za najbolju glumicu. Dizdar je razgovarala o sebi i svom radu u intervjuu za Armanayse.com.

Svi govore o seriji 'Duhovi prošlosti'. Jeste li slutili da ćete imati toliki utjecaj?

Puno, puno hvala. To što nas gledatelji toliko vole i simpatiziraju, što se tako zauzimaju za seriju, naravno da je velika sreća. No mene to nije iznenadilo. To sam očekivala, točnije - predosjećala. Jer kao ekipa, od A do Ž, nikoga ne želim preskočiti, ulažemo toliki trud i toliko volimo posao koji radimo. I jedni druge. Nije bilo moguće da se ta energija ne prenese na gledatelje. Uvijek vjerujem da su energije uzvraćene. Ako se osjećaš stvarno dobro, nije moguće da se to ne primijeti. Naša je velika sreća to što smo svi vrlo radišni i što se svi trudimo raditi najbolje što možemo. A tako ćemo i dalje.

Sjajno se slažete s Ezgi Molom. Svi su zavoljeli Safiye i Gulben.

Ezgi je jedna od najvećih sreća u mom životu! Ona mi je jako, jako važna. Ne govorim samo o ovom projektu. Znate da zajedno glumimo i u mjuziklu 'Alice'. No naš odnos prelazi granice posla. Ezgi mi je bliska prijateljica, osoba s kojom dijelim tajne, moj putokaz... Puno učim od nje. Govorim o stvarima koje su mi promijenile život. I dalje nastavljam učiti. Ona je sjajna glumica, no osim toga je jako, jako dobra osoba. U seriji 'Duhovi prošlosti' nevjerojatno uživam u tome što glumimo sestre... Tako sam sretna kad glumimo zajedno. Jako smo sretne što je ljubav koju osjećamo jedna prema drugoj pronašla svoj odjek i u Safiye i Gulben.

Što vam znači gluma?

Ovo što ću reći možda će se činiti pretjeranim, no mislim da sam rođena da bih glumila. Kao da je to razlog mog stvaranja. Kao da je to moja dužnost. Najveći mi je užitak izgubiti se u likovima. Ništa ne volim kao glumu, nestajanje u glumi, odmicanje od života! Stvarati likove i osobnosti koje želiš biti, ali ne možeš... U životu mi ništa ne pruža veći užitak!

  • +4
Merve Dizdar Izvor: Profimedia / Autor: Italy Photo Press / Zuma Press / Profimedia

Kakvo ste djetinjstvo imali?

Otac je radio u gradskoj upravi Izmira. Majka je kućanica. Imam i stariju sestru. Naša je obitelj srednji sloj, nuklearna obitelj. Oni su mi najvažniji na svijetu. Divni ljudi. A ja sam jaka žena jer znam da je moja obitelj uvijek uz mene. Imam vrlo borbene roditelje, a tomu su naučili i nas. Rad mi nikada ne dojadi. I moj je otac takav. On je jedna od najradišnijih osoba koje sam vidjela. I nevjerojatno je odgovoran te jako pametan. Mama je isto umjetnica. Kasno je naučila svirati, postala solistica i čak održala koncert. I sve je to učinila kad su prošle godine, nakon što je podignula nas. I nije laž kad kažem da je moja sestra najbolja sestra na svijetu.

Obrazovali ste se na konzervatoriju, a poslije upisali magisterij napredne glume. Glumili ste u puno kazališnih predstava, serija i filmova. Što vam je sljedeći cilj?

Još puno toga moram napraviti! Otkako sam diplomirala, nisam imala nijednu sezonu bez kazališta, godinama radim u njemu. Ima još toliko uloga koje moram glumiti! A gluma u serijama i filmovima nešto je novo. Ima još puno priča koje želim ispričati. Još puno ljudi koje želim stvoriti...

Koju svoju osobinu najviše volite?

Svoju radišnost. Ne mogu reći ništa o svojoj glumi, to je vrlo osobno sviđa li se komu ili ne. No nikada nećete čuti da je Merve lijena. Uistinu sam radišna. U životu najviše volim raditi, stvarati i glumiti!