na netflixu

Lijepa snaha monegaške princeze o ubojstvu: 'To je priča u koju sam uvijek bila osobno uključena'

11.07.2023 u 06:22

Beatrice Borromeo

Izvor: Profimedia / Autor: David Fisher / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bionic
Reading

Netflix vrlo često iznenadi nekim dobrim dokumentarcem, a puno se očekuje i od onog koji radi poznata Talijanka Beatrice Borromeo. Njezin novi projekt približit će gledateljima nasljednike talijanske kraljevske obitelji, ali i razjasniti misterij ubojstva koji je na obitelj bacio negativnu sjenu koja ih još uvijek prati

Kao i svaka europska zemlja duge povijesti, i Italija je nekoć imala kraljevsku obitelj koja je donosila bitne državničke odluke. Posljednji nasljednik talijanskog prijestolja, Vittorio Emanuele od Savoya i njegova obitelj bili su prisiljeni na egzil 1946. godine, kada je princ imao 9 godina. Te godine na referendumu je odlučeno da će se od Italije stvoriti republika, a obitelj Savoy kažnjena je jer nije uspjela spasiti zemlju od Mussolinijevog režima.

Osim što su protjerani iz zemlje, to nije jedina nevolja u kojoj se obitelj dogodila - i o toj će temi zainteresirani gledatelji moći saznati više u novom Netflixovom dokumentarcu koji je stigao na platformu!

Godine 1978. Vittorio Emanuele napravio je kobnu grešku koja ga je koštala ugleda.

On, njegova žena i djeca živjeli su u Francuskoj na otoku Cavallo, a jedne večeri tamo ga je razljutila skupina mladih Talijana koja mu je napravila nepodopštinu 'posudivši' gumenjak s njegove jahte i privezavši ga za drugi obližnji čamac. Razbješnjeni Vittorio Emanuele tada je napravio potez koji je utjecao na daljnji tijek njegovog života - razbješnjen je uzeo pušku, otišao do jednog od brodova Talijana koji su ga htjeli zezati te ispalio nekoliko hitaca upozorenja. Međutim, te noći ozlijeđen je 19-godišnji Dirk Hamer koji je naposlijetku preminuo.

Hamerova sestra Birgit Hamer bezuspješno se tri desetljeća borila da pravda bude zadovoljena, no nije uspjela.

Priču talijanskog kralja koji nikada nije sjeo na prijestolje u dokumentarcu je ispričala Beatrice Borromeo, talijanska redateljica koja je s pričom povezana i iz privatnih razloga.

'To je priča u koju sam uvijek bila osobno uključena. Moja majka je oduvijek bila bliska prijateljica Birgit Hamer. Sudjelovala je u raznim fazama Birgitinog života, uključujući organizaciju Dirkova sprovoda, što je prikazano u dokumentarcu', ispričala je Borromeo za Variety u kojem je otkrila da stvaranje odnosa s Vittoriom Emanueleom vjerojatno bio najteži dio cijelog projekta.

Il principe | Trailer Ufficiale | Netflix Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Naime, Borromeo i Vittorio Emanuele imaju i vrlo zanimljivu povijest!

'Tužio me nakon što sam objavio video njegovog navodnog priznanja. Bila je to duga pravna bitka koju sam na kraju dobila. Imali smo užasan odnos', priznala je redateljica koja je nekoć radila kao novinarka talijanskog dnevnika 'Il Fatto Quotidiano' u kojem je objavila neke prilično agresivne članke o ovom slučaju.

U svom novom projektu pokušala je stvoriti objektivnu sliku slučaja, ali i postaviti posljednjeg kralja u mjesto i vrijeme događaja te ponuditi određene odgovore na pitanja koja se postavljaju kroz povijest.

'Dokumentarac govori o sustavu moći koji je u to vrijeme bio dominantan i o tome kako se pravdom i istinom može manipulirati zahvaljujući vezama i novcu te odlučnosti da se kloni odgovornosti. Sustav je štitio Vittoria Emanuelea', odlučno je rekla Borromeo.

Redateljica dokumentarca otkrila je da je monarh pristao na projekt kako bi ispričao javnosti svoju stranu priče te kako bi sačuvao svog sina od svojih postupaka do kojih je došlo iz čiste frustracije zbog prekinutog identiteta. Naime, u jednom trenutku ga se slavilo kao budućeg kralja, a zatim mu se zabranjuje povratak u domovinu.

Dokumentarna serija 'Princ' već je dostupna na Netflixu, a zainteresirani ljubitelji pikanterija iz kraljevskih obitelji mogu sada doznati više o životu zadnjeg kralja Italije.

'Mislim da će s ovim dokumentarcem ljudi imati sve elemente za stvaranje vlastitog mišljenja. To je ono oko čega sam se jako trudila', zaključila je Borromeo.

  • +4
Beatrice Borromeo Izvor: EPA / Autor: Ballesteros