ODABRANO DRUŠTVO

Tko sve može sjediti u kraljevskoj loži Wimbledona i kojih se pravila moraju držati

07.07.2023 u 08:44

Bionic
Reading

Britanska, ali i svjetska elita, kao i pojedini članovi britanske kraljevske obitelji godinama su redoviti posjetitelji finalnih mečeva na Wimbledonu. Dobiti prestižno mjesto u kraljevskoj loži nije lako, te za takvo što morate biti uistinu pravi sretnik

Za teniski turnir koji svake godine okuplja ljubitelje bijelog sporta, kao i one koji žele doživjeti spektakl kakav se ne viđa često, i ove se godine traži karta više. Sretnici koji uspiju ugrabiti kartu ponosno se prešetavaju ispred Wimbledona, no i oni, baš kao i televizijski gledatelji iz cijeloga svijeta, najviše zavide posebno odabranim gostima koji prate mečeve s najbolje pozicije.

Riječ je o točno 74 osobe, a među koje spada britanska i svjetska elita kao i članovi kraljevske obitelji, koji dobijaju posebnu pozivnicu za najbolje pozicije. Kraljevska loža prvi je puta u funkciju stavljena 1922. godine i sve od tada u njoj sjede najpoznatije face.

Redoviti gost tamo je i Kate Middleton, koja je prije nekoliko dana tamo sjedila i družila se Rogerom Federerom i njegovom suprugom Mirkom, ali i David Beckham, koji je jučer vidno umoran tamo stigao sa svojom majkom.

  • +8
David Beckham na Wimbledonu Izvor: Profimedia / Autor: Mark Greenwood/IPS / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ono što sve zanima je kako zapravo osobe dobijaju poziv za kraljevsku ložu, budući da je broj pozivnica za svaki od mečeva ograničen upravo na brojku 74. Da bi mogli sjediti sa svjetskim facama morate biti osobno pozvani od strane predsjednika All England Cluba, a koji pak uzima u obzir prijedloge članova Organizacijskog odbora, teniske udruge i drugih relevantnih izvora.

Mjesta uvijek ima za članove britanske kraljevske obitelji, kao i pripadnike britanskih oružanih snaga, a pozivnice uvijek bivaju upućene i šefovima vlada diljem svijeta. Pozvana su i velika imena tenisa, komercijalni partneri, članovi uglednih medijskih organizacija...

MIRKA FEDERER

Izraz lica Federerove supruge zbog njegovog susreta s Kate Middleton govori više od riječi

Pogledaj galeriju

Ove godine su osim Kate Middleton i Davida Beckhama u kraljevskoj loži već sjedili Mirka i Roger Federer, kao i njegov otac Robbie Federer te bivši birtanski premijer David Cameron sa suprugom.

A ono čega se svi moraju pridržavati, bilo da su anonimci ili članovi kraljevske obitelji, je protokol, kakav i priliči turniru s takvom tradicijom. Svi sretnici, koji sjede u kraljevskoj loži, pozvani su i u klub na ručak ili samo čaj ili piće, a moraju se pridržavati pravila odijevanja - za muškarce to je odijelo i kravata, dok žene moraju biti u elegantnim, ali nimalo raskošnim haljinama.

Za razliku od prestižnog Royal Ascota, za Wimbledon žene moraju izbjegavati šešire i to iz jednostavnog razloga - kako bi svi imali neometani pogled prema terenu. Ono što je posebno zanimljivo je da ukoliko se ne pridržavate tih pravila, da ste i sam kralj Charles III, neće vam dopustiti da sjednete u kraljevsku ložu ili da uđete na stadion.

Mnogi se još sjećaju 2015. kada je Lewisu Hamiltonu zabranjen ulazak upravo zato što je umjesto odijela i kravate odabrao cvjetnu košulju, bež cipele od brušene kože i šešir.