BIOGRAFSKI FILM O JIMU JONESU

Leonardo DiCaprio glumit će vođu kulta koji je u smrt samoubojstvom poslao više od 900 sljedbenika

09.11.2021 u 10:12

Bionic
Reading

Prošlo je više od 40 godina otkako je vođa kulta Jim Jones poslao u smrt samoubojstvom više od 900 svojih sljedbenika, a njegova priča završit će uskoro na velikim platnima, s Leonardom DiCaprijem u glavnoj ulozi

Kako piše Deadline, za film 'Jim Jones' koji se bavi Jonesovim životom, 46-godišnji je glumac potpisao ugovor za glavnu ulogu i produkciju kroz svoju producentsku tvrtku Appian Way, koju vodi Jennifer Davisson.

MGM je za sedmeroznamenkasti iznos preuzeo projekt scenarista Scotta Rosenberga ('Venom', 'Jumanji: Iduća razina'), koji će biti i izvršni producent filma.

Jim Jones je 1955. godine u Indianapolisu osnovao Hram naroda (Peoples Temple), vjersku organizaciju u kojoj je promovirao kršćanski socijalizam. Snage je 1964. godine udružio s Kristovim učenicima (Disciples of Christs), a godinu dana kasnije svoju je grupu preselio u Kaliforniju te se na kraju nastanio u San Franciscu.

Do 1970-ih je počeo odbacivati kršćanstvo, a usudio se čak tvrditi da je on sam Bog. U Gvajani je 1974. počeo graditi svoje naselje Jonestown i uvjeravati svoje sljedbenike da dođu tamo živjeti s njim, budući da je mjesto bilo oslobođeno ugnjetavana vlade SAD-a.

No, do 1978. godine počele su kružiti priče o kršenju ljudskih prava unutar kompleksa, što je vladu SAD-a navelo da pošalje svoje izaslanstvo kako bi provelo istragu. Delegaciju u studenom 1978. predvodio je američki predstavnik Leo Ryan, a završilo je krvoprolićem. Ryana i četvoricu prebjega iz Jonestowna, dok su se ukrcavali na let za povratak kući, ubili su Jonesovi sljedbenici.

  • +7
Leonardo DiCaprio Izvor: Profimedia / Autor: Image Press Agency/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Istog dana, 18. studenog 1978. godine, Jones je organizirao masovno samoubojstvo svojih sljedbenika. Život ih je izgubilo njih 918, među kojima i 304 djeteta, a ispili su sok Flavor Aid s dodatkom cijanida.

Masovno samoubojstvo, sve do terorističkog napada 11. rujna, bilo je najveći gubitak života Amerikanaca u povijesti. Na mjestu događaja pronađena je i 45-minutna audio snimka masovnog samoubojstva.

I sam Jones je pronađen mrtav na pozornici središnjeg paviljona u Jonestownu, s prostrelnom ranom dosljednom samoubojstvu.

RIJETKI SU ZNALI

Što bi bilo kad bi bilo: Neke od najvećih holivudskih zvijezda odbile su uloge u ovim hit filmovima i... zažalile

Pogledaj galeriju