SASVIM ISKRENA

Leona Paraminski: 'Balkan je Balkan, poseban u svakom pogledu, što i jest njegova čar, ponekad surov, ali ima dušu'

11.02.2020 u 10:50

Bionic
Reading

Glumica zavidne karijere otkrila je kako je dobila ulogu u seriji 'Senke nad Balkanom' koja je osvojila cijelu regiju. Pričala je o životu na Balkanu i svom životu u Americi, horoskopskom znaku i kakve je naravi te o svojoj popularnosti

Pozitivne kritike za Leoninu ulogu Marije Oršić u seriji 'Senke nad Balkanom' stižu sa svih strana., a u njoj je odlično progovorila njemački.

'Bez obzira na iskustvo, uvijek je prisutna strepnja i strah hoću li moći da iznijeti ulogu kako treba, jesam li dovoljno dobra. Nikada ni jednu ulogu, ni projekt ne uzimam zdravo za gotovo, uvijek se preispitujem. Ova uloga ima posebno mjesto u mom srcu. Bojazan je nestala nakon što sam snimila prvi kadar. Znala sam da je imam. Inače, kad krećem raditi novi projekt, uvijek kao da krećem iz početka, ujedno opterećena perfekcionizmom, što me košta živaca i stresa koji sama sebi stvaram, ali idem otvorenog srca i radujem se kao dijete', ispričala je Leona za Novosti.rs.

'Nema tih uloga koje vas dižu u nebesa ili zbog kojih propadate. Ali da, ova uloga je ipak malo kontroverzna, pa svakako diže više prašine. Uvijek su misteriozne žene zanimljive. Dala sam se toj ulozi, jer kada glumim kod mene nema sredine, pokušavam 'živjeti' u svakom kadru, ponekad imam osjećaj da igram kao da je pitanje života ili smrti, kao da ništa drugo ne postoji, što često stvara preveliki napor, ali ne znam drugačije i ne mogu protiv sebe. Kako bi rekao moj prijatelj Mima Karadžić: 'Tako je, pa je tako!'', rekla je glumica.

Svi, kaže Leona, nosimo puno nekih lica, maski, a glumci ih po potrebi uključuju i produbljuju kroz rad i razumijevanje tih fasada. 'Redatelji su u meni vidjeli svašta i to je divno. Dragan Bjelogrlić je u meni vidio Mariju Oršić i zahvalna sam mu na tome. Mislim da svaki glumac osvješćuje svoje 'sjenke' svakom novom ulogom i projektom. Sjenke kao da uvijek postoje kod glumca. Bez njih nema stvaranja', pojasnila je. S tog snimanja će uvijek pamtiti puno zafrkancije, druženja, emocija, prijateljstva, muke i lakoće i ljepote stvaranja.

'Balkan je Balkan, poseban u svakom pogledu što i je njegova čar, ponekad surov, ali ima dušu. Ljudi na ovom podneblju imaju dušu i trebali bismo biti zahvalni i sretni što živimo na tako lijepim prostorima, toliko raznolike kulturne baštine, tradicije, gastronomije, povijesti', poručila je Leona. Kaže da ju je obilježila njezina prva glavna uloga u filmu 'Prezimiti u Riju', kad je dobila Zlatnu Arenu u Puli za glavnu žensku ulogu. Od tada više nije stala sa radom.

'Ponude su dolazile sa svih strana, toliko sam imala posla da sam nakon nekoliko intenzivnih godina morala uzeti pauzu na neko vrijeme. Jednom sam radila dvije predstave paralelno, u dva različita grada, i usred toga još imala i snimanja. Gluma nije rad na traci, nakon nekog vremena treba malo stati i napuniti baterije', ističe.

U horoskopu je Lavica pa ima puno karakteristika lava kao što su toplina, srčanost i odanost.

'Borim se za one koje volim, mrzim nepravdu i licemjerje i kada me neko zezne više nije dio mog života, nikada. S druge strane, imam jako razvijen unutrašnji glas, šesto čulo kojim se vodim i jako osjećam ljude i svijet oko sebe. Empatične sam, sanjive i ranjive naravi', otkrila je.

Bitna joj je publika i njeno mišljenje, a ne popularnost.

'Nazvala bih to pokušajem balansiranja u sivoj zoni. Granica ima sve manje, puno toga se promijenilo, danas su tu društvene mreže gdje se privatnost gubi sve više. Trudim se zadržati neki zdrav odnos prema tome, u smislu da koliko mogu svoj privatni život čuvati za sebe, da ne objavljujem baš sve i svašta na društvenim mrežama i ne previše o privatnom životu, ali i razumijem da taj dio ljude zanima i prirodno je da nekada želimo podijeliti neke sretne i lijepe trenutke. Međutim, kad to prelazi u narcisoidnost one vrste da se dijeli baš sve, to me ne zanima. Pokušavam biti pristojna u tom pogledu, otvorena sam u intervjuima, ali treba neki dio ostaviti za sebe i dozirati, jer je lažno i malo licemjerno da se kao javna osoba potpuno ogradite od bilo kakve vrste komunikacije s publikom', izjavila je.

Otkriva da misli kako nikad neće ostvariti 'američki san' jer joj za to nedostaju dvije ključne stvari.

'Za 'američki san' nisam dovoljno ambiciozna i karijeristinja, za naše prostore je to manje bitno, ali mislim da mogu biti zadovoljna jer sam do sada zaista imala sreće u ovom poslu. Sad mi treba malo te čarobne prašine ovdje. Amerika nije obećana zemlja, nudi mnogo, ali i uzima. To je zemlja novca i biznisa, i nije lako što se tiče glumačkog posla i glumaca s naših prostora koji ovdje dođu graditi karijeru. Valjda sam odabrala Ameriku s razlogom, vidjet ćemo', poručuje.

Kad je riječ o planovima za budućnost, Leona kaže da još uvijek ima neostvarenih želja, ali je oko njih puno opuštenija nego ranije.

'Do sada su mi se snovi često ostvarivali, samo ne baš onda kada sam ja to htjela, nego kad sam postala spremna za njih. Imam još neispunjenih želja. Od nekih općenitih, vidim se u Europi za deset godina, voljela bih igrati neku lijepu ulogu u nekom europskom filmu, imati veliku obitelj, predavati, stariti uživajući i napraviti nešto korisno za društvo', zaključila je.