TONY LEVIN

Legendarni američki bas gitarist o Gibonniju: 'Bio sam impresioniran njime'

08.03.2018 u 10:56

Bionic
Reading

Prije 16 godina Zlatan Stipišić Gibonni snimio je album 'Unca fibre', na kojem je ugostio svu silu glazbenih velikana, koji su s njim odsvirali i neke koncerte u Hrvatskoj. Među njima je bio i Tony Levin, bas gitarist Petera Gabriela koji se prisjetio suradnje s našim cijenjenim kantautorom te ga nahvalio

Kako je Tony Levin bio dio kultne grupe King Crimson, slovi za jednog od najvećih svjetskih majstora avangardnog rocka i inovatora u sviranju toga instrumenta, pogotovo svog glasovitog sticka (vrste bas gitare u obliku daske koja Gabrielovim albumima i skladbama poput 'Sledge Hammer' i 'Red Rain' daje poseban, prepoznatljiv mekan zvuk. Zlatanu Stipišiću Gibonniju bila je velika čast ugostiti ga na svom albumu, a kasnije i na koncertima. 

Tony Levin uletio je kao zamjena za Pina Palladina, koji je isprva trebao nastupiti s Gibonnijem, na poziv Stingova bubnjara Manu Katchéa, a koji je odustao jer se morao pridružiti grupi The Who.   

Tony Levin Izvor: Pixsell / Autor: SH5/WENN/PIXSELL/WENN/PIXSELL.

'Veliki pjevač, odlična publika. Došao sam u posljednji trenutak na turneju (zbog promjene basista) i bio sam impresioniran Gibonnijem. Lijepo sam se proveo u Hrvatskoj i to je bio moj prvi posjet toj zemlji. To je još jedan primjer kako glazba može povezati ljude', ispričao je legendarni bas gitarist za Rock'n'Roll Journalist.

Na pitanje kako se spremao za suradnju s Gibonnijem, Tony Levin je rekao: 'Bilo je to davno, no sjećam se da su mi poslali pjesme koje sam naučio svirati. Ništa nije bilo teško.'

  • +10
Zlatan Stipišić Gibonni Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / CROPIX