NEPOZNATI KOD NAS

Kultne serije koje nikad nisu doživjele premijeru kod nas

07.01.2011 u 02:02

Bionic
Reading

Učitelj kemije kojem je dijagnosticiran rak i prodaje drogu, mladić koje peče pite i vraća mrtve u život, ekipa informatičkih djelatnika koja zbija pošalice koje nitko ne razumije, skupina bizarnih susjeda u jednoj kući, dva mladića na pragu tridesetih sa svakodnevnim problemima, četvero egocentričnih prijatelja, sve su to glavni junaci serija koje su u svijetu stekle kultni status, a nikad nisu doživjele premijerno prikazivanje u našim televizijskim kućama

Spaced

Što se dogodi kada unajmite stan u kući punoj čudaka, a stanodavka je alkoholičarka? Rezultat su više nego komične situacije među ukućanima. Radnja serijala kreće kada Tim Bisley i Daisy Steiner unajme stan pretvarajući se da su zaljubljeni par. Stanodavka im je Marsha, žena srednjih godina uvijek s cigaretom i čašom crnog vina u ruci, a ispod njih živi konceptualni umjetnik Brian koji je uvijek uzrujan i problematičan. Ostatak ekipe čine Mike, Timov prijatelj iz rata i Twist, modna dizajnerica i Daisyna najbolja prijateljica. Tu se našao i pas Colin koji upupotpunje komične avanture puknute ekipe.

'Spaced' je britanska serija nastala 1999. godine, a doživjela je samo dvije sezone. Nekoliko puta je nominirana za prestižnu nagradu British Academy Television Award, a Jessica Hynes dobila je nagradu British Comedy Award za najbolju glumicu 1999. i 2001. Seriju karakterizira crni humor, ismijavanje popularne kulture, nadrealni kadrovi te zanimljiv i nadasve eklektičan izbor muzike. 

The IT Crowd

U središtu Londona smješteni su uredi Reynholm Industries, izmišljene britanske korporacije. Glavi likovi ovog serijala su IT tehničari koji su smješteni u mračni podrum zgrade na dnu piramide čitave korporacije. Radnja serije razvija se oko tri djelatnika informatičkog odjela, genija po imenu Maurice Moss i lijenog Roya Trennemana, na čijem čelu je Jen Barber koji zapravo ne zna ništa o informatici.

Dosad su snimljene četiri sezone, a kod publike i kritike pokupila je samo riječi hvale. Od 2006. godine kada se i počela prikazivati skupila preko je sto nominacija diljem svijeta, a 2008. godine dobila je prestižnu InternationalEmmy Award for Comedy.


Pushing Daisies

Serija je nominirana za preko pedesetak nagrada, od kojih je osvojila čak 18, između ostalog i sedam Emmyja. Iako je prikazivana samo u dvije sezone, podigla je veliku prašinu u televizijskoj industriji. New York Magazine proglasio ju je zabavnom, maštovitom i inteligentnom, a kritičar Timea James Poniewozik  svrstao ju je na peto mjesto najboljih novih serija 2007. već nakon njezinog prvog emitiranja.

U središtu radnje je Ned, mladić koji peče pite i vodi restoran Pite Hole i koji uz to ima neobičnu sposobnost oživljavanja mrtvih koju je otkrio još kao dijete. Nedova magična moć ima i svoju cijenu: ako istu osobu dotakne još jednom, ona je zauvijek mrtva. U pilot-epizodi privatni istražitelj Emerson Cod igrom slučaja saznaje za Nedov talent i nudi mu da s njim rješava slučajeve ubojstava uz pomoć svojeg dara. Saznajemo da je tako jednom prilikom oživio i svoju simpatiju iz djetinjstva Charlotte, u koju je još uvijek zaljubljen. Ona mu se pridružuje u njegovim avanturama, a on je ne smije dotaknuti više nikad u životu.

Intenzivni estetski doživljaj cijele serije halucinantnih boja i bajkovite atmosfere djelo je izvrsnog scenografa Michaela Weavera koji se očito inspirirao Timom Burtonom


Breaking Bad

Od tvorca kultnog serijala 'Dosjei X', Vincea Gilligana, prije tri godine izašla je njegova nova serija koje je stekla milijune obožavatelja u cijelom svijetu. Glavni junak je profesor kemije, Walter White, koji obolijeva od raka pluća. Kako bi financijski osigurao budućnost svojoj obitelji i sebi platio troškove liječenja, odlučuje proizvoditi i prodavati sintetičke droge, a specijalizira se u izradi tzv. kristalnog meta. Pomažu mu bivši učenik Jesse Pinkman i zet Hank, agent DEA-a. Od uzornog učitelja postaje kriminalac, a navući će i bijes lokalne narko-mafije.

Bryan Cranston za ulogu profesora dobio je nagradu Emmy u kategoriji glavnog glumca tri godine u nizu. Serija je osvojila još niz Emmyja, a nominirana je i za Zlatni globus u kategoriji najboljeg glumca.

Tragična situacija glavnog junaka transformira ga od uzornog građanina do čovjeka koji se mora boriti s vlastitim preživljavanjem te ne preza pred moralnošću društva i uzima sudbinu u svoje ruke. Tema radnje i karakter glavnog lika može se pronaći u protagonistima filmova Quentina Tarantina, braće Cohen i Roberta Rodrigueza. Kritika i publika objeručke su prihvatile seriju, a Stephen King u kolumni Pop of King za Entertainment Weekly proglasio ju je najboljom televizijskom serijom.



Peep Show

Serija 'Peep Show' prati živote dvojice muškaraca u njihovim kasnim dvadesetima. Mark Corrigan (Mitchell) zaposlen je kao voditelj kreditnog odjela u banci, a Jeremy Usbourne (Webb) neshvaćeni je glazbenik. Upoznali su se na Sveučilištu Dartmouth, a sada dijele stan u Croydonu, u južnom Londonu. Mark je financijski sređen, ali društveno nesposoban, kritičar i pesimist. Za razilku od njega Jeremy ima optimističan stav prema životu, ali ga još uvijek muči njegova glazbena nepriznatost u društvu. Dvojicu cimera na prvi pogled ne povezuje nijedna zajednička stvar osim da ni jednom ni drugom život nije baš normalan.

Humoristična serija prikazuje kako se dvojica mladića na pragu odraslog života nose sa svakodnevnim problemima i neizbježnim životnim situacijama. Iako kritike nisu bile obećavajuće na početku emitiranja, danas je serija stekla kultni status, a The Guardian ju je proglasio najboljom TV serijom desetljeća, dok ju je časopis Time svrastao je među 15 najboljih serija iz 2000-ih.