i dalje ruši barijere

Kraljica popa slavi 62. rođendan: Kako se Madonna mijenjala kroz godine

16.08.2020 u 16:35

Bionic
Reading

Legenda kaže da je Madonna Veronica Louise Ciccone na newyorški Times Square stigla 1978. godine s 35 dolara u džepu. Pozirala je za aktove i radila kao konobarica kako bi platila satove plesa. Govorili su joj da nikad neće uspjeti, ali to joj nije slomilo neustrašivu odlučnost i želju za ostvarenjem sna. Četiri desetljeća kasnije jedna je od najuspješnijih žena u show biznisu. Kraljica popa slavi danas 62. rođendan pa smo se prisjetili nekih njezinih nezaboravnih transformacija

Bez utjecaja Madonne - njezine glazbe, modnog izričaja i cijelog celebrity koncepta, današnja pop kultura ne bi postojala ovakva kakva jest. Kreirala je i modernu koncertnu ekstravaganciju, prije nje koncertne turneje bile su uglavnom vizualno dosadni događaji.

Rođena je kao Maria Louise Veronica Ciccone 16. kolovoza 1958. u gradiću Bayu, u državi Michigan. S očeve strane, njezinim venama teče talijanska krv, dok joj je majka bila francuska Kanađanka. Kako je odgajana u katoličkom duhu pohačala je i katoličku školu te nosila suknje do koljena i dolčevite, nije koristila šminku i činila ništa što bi privlačilo pozornost. Dom joj je vrvio knjigama s religioznom tematikom, križevima i kipovima Djevice Marije, što će se tijekom karijere često naći kao gotovo opsesija njezina glazbenog stvaralaštva. Mijenjala je stil svakih nekoliko godina, od slatke kopije Marilyn Monroe iz sredine osamdesetih, preko kontroverznog i zabranjivanog 'Like A Prayer' video spota u kojem ljubi crni kip Isusa pa do sofisticirane Madonne u doba kada je snimila 'Ray of light', album koji je posvetila propitivanju odnosa s majkom.

Kada se prvi put pojavila u glazbenom spotu prikazanom na MTV-ju, bilo je jasno da je riječ o glazbenici koja se ne libi biti drugačija.Kultnom bijelom 'boy toy' kombinacijom 1984. godine Madonna je ušla u modne anale.

Već iduće godine nosi jaku šminku, puno nakita s naglaskom na više krunica oko vrata i narukvice do lakta na obje ruke. U to vrijeme furala je korzete, dugu kosu.

Godine 1986. skratila je kosu i počela furati muškobanjasti look, a na koncertima je nastupala u grudnjacima kombinirajući ih s muškim odjevnim predmetima poput hlača.

Početkom devedesetih suradnja s dizajnerom Jean Paul Gaultierom u njen je izgled uvela smokey eye, ravnu kosu zavezanu u rep, korzete sa špičastim grudnjakom, bisere i neizostavne rukavice.

Opsjednuta s Marylin Monroe skratila je kosu i počinje kopirati njezin stil.

Albumom 'Ray of Light' došlo je do nove drastične promjene u Madonninom izgledu. Okrenula se prema darkerskom gotičkom stilu, a najupečatljiviji stajling bez sumnje pronalazimo u videu za single 'Frozen'.

Kao Marilyn Monroee i Marlene Dietrich joj je bila omiljeno lice kojem se vraćala. U Marlene je potražila androginost u odijelima ispod kojih je virilo donje rublje a vidjeli smo je i bez njega.

Jubilarni deseti studijski album 'Confessions On A Dance Floor' donio je promjenu prema disco stilu i odjeći intenzivnih boja.

Vidjeli smo je kao rockericu, a furala je i country stil. 

Ostvarila je brojne suradnje s prestižnim dizajnerskim imenima, kao što su Dolce & Gabanna, Versace, Stella McCartney, Givenchy i drugi, ali je jednako tako rado nosila i komade do tada nepoznatih dizajnera koje bi vinula u modno nebo poput, primjerice, Ricka Owensa. Početkom 2000-tih surađivala je s brendovima ulične mode poput GAP-a i pokazala da za stil nije nužno imati mnogo novca. Uostalom, tako je i počela svoju karijeru.

Kraljica popa još uvijek nije došla do razine na kojoj su Cher ili pokojni Michael Jackson, ali činjenica je da negira očito. Estetski kirurzi su za Daily Mail proanalizirali promjene na Madonninom licu i otkrili moguće estetske zahvate. Popravljala je čelo, nos, usne i čeljust, obraze i vrat. No na rukama nikad nije mogla sakriti godine što ju je uvijek frustriralo.

Puni 62 godine, a njezin utjecaj na glazbu i modu i danas je snažan kao i kada je tek stupila na scenu. Ono što je unijela u modu pamti se i desetljećima kasnije, a neki trendovi vratili su se na velika vrata. Kontroverzna i jedinstvena, ne treba sumnjati da će nas i dalje iznenađivati i šokirati.