ONI SVE OBAVLJAJU

Kraljica Elizabeta II sve se više povlači sa svoje dužnosti i ostavlja monarhiju u njihovim rukama

05.04.2022 u 11:43

Bionic
Reading

Iako kraljica Elizabeta II još uvijek redovito održava tjedne sastanke s britanskim premijerom, ugošćuje razne diplomate te odrađuje mnogobrojne obaveze dogovorene mjesecima unaprijed, sve se više ipak oslanja na starije članove kraljevske obitelji koji bez pogovora uskaču na njezino mjesto i obavljaju ono što ona više ne može

95-godišnja kraljica Elizabeta II u posljednje je vrijeme 'predala u sigurne ruke' nasljednika mnogobrojna svoja pokroviteljstva i patronaže, a oni su preuzeli na sebe i pojavljivanje u ime kraljevske obitelji. To ne treba čuditi, s obzirom na njezine godine, ali i zdravstvene probleme s kojima se susreće.

A sada, kada se i službeno iz Buckinghamske palače preselila u dvorac Windsor, odlučila se i za sve više sastanaka koje odrađuje virtualno, zahvaljujući modernoj tehnologiji, dok sve ono što nije toliko važno, a opet se mora obaviti izvan zidina dvorca, obavljaju stariji članovi kraljevske obitelji.

Tako je primjerice sve donedavno kraljica osobno uručivala medalje na svečanosti Investiture. Riječ je o tradiciji iz srednjeg vijeka, prema kojoj su svjetovni vladari dodjeljivali crkvene službe, pa je to zadržala i sama kraljica, no sada to umjesto nje obavljaju prinčevi Charles i William te princeza Anne.

  • +2
Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: Joe Giddens/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nakon što je princ Andrew ostao bez svih kraljevskih titula zbog tužbe za seksualno zlostavljanje maloljetnice, a princ Harry i Meghan Markle odselili se u Kaliforniju i isto tako ostali bez svega, kraljica se oslanja na dobro joj poznatu grupicu ljudi kojima najviše vjeruje, a u koje, naravno, spadaju princ Charles i Camilla, princ William i Kate te princ Edward i Sophie.

Upravo je kraljičin najmlađi sin, princ Edward, prošlog četvrtka predstavio u ime svoje majke nove boje kraljevske Gibraltarske pukovnije. Kada je riječ o putovanjima, tu su uvijek na raspolaganju princ Charles i princ William, s kojima kraljica svakoga dana ima sastanke i razgovore, ako ne uživo, onda preko telefona.

A upravo na njima leži budućnost monarhije. Iako je princ Charles njezin direktni nasljednik, budući da i on sam više nije u cvijetu mladosti sa 73 godine, stoga će ipak sve biti na leđima princa Williama i Kate Middleton.