DIRLJIVA PORUKA

Ništa nije slučajno: Na komemoraciji za princa Philipa mnoge su dame odabrale stajlinge u tamnozelenoj boji, a evo i zašto

30.03.2022 u 23:08

Bionic
Reading

U Westminsterskoj opatiji održana je komemoracija povodom prve godišnjice smrti princa Philipa, a budući da je, zbog pandemije koronavirusa, njegovom sprovodu prisustvovao samo najuži krug ljudi, sada ih se u Londonu okupilo njih 1800. Mnogi od njih odabrali su posebnu boju kako bi Philipu odali počast

Iako se, kada je riječ o žalovanju, većina odlučuju za odjeću u crnoj boji, ovoga puta, na misi zadušnici za princa Philipa, održanoj svega nekoliko dana prije obilježavanja prve godišnjice smrti u Westminsterskoj opatiji, došlo je do male promjene. Crninu, koju je kraljica, ali i ostali članovi britanske kraljevske obitelji, nosila na njegovom pogrebu prošle godine, sada je zamijenila tamnozelenom bojom, koju su odabrali i mnogi drugi uzvanici.

Kraljica se tako odlučila za elegantni zeleni kaput i u istoj boji šešir, a njezinim su stopama išle i njezina snaha Camilla, vojvotkinja od Cornwella, ali i kći, princeza Anne. Koliko poštuju britansku kraljevsku obitelj pokazale su i španjolska kraljica Letizia te nizozemska princeza Beatrix, a sada je otkriveno i koji se razlog krije u odabiru upravo te nijanse zelene boje.

  • +9
Misa zadušnica za princa Philipa Izvor: Profimedia / Autor: Mischa Schoemaker / AFP / Profimedia

U kraljevskim krugovima ta je boja poznata kao 'Edinburgh zelena', a upravo je ona korištena za odijela osoblja pokojnog princa Philipa, ali i nekih drugih stvari. Tako su i njegovi privatni automobili, među kojima je i bio i njegov omiljeni Land Rovera koji je na kraju na njegovom pogrebu vozio lijes s njegovim tijelom, bili u toj boji.

Prema pisanju nekih britanskih medija stoji i kako ta boja ukazuje i na Philipovu dugogodišnju povezanost s pukovnijom Rifles, koji nose tamnozelene uniforme, a vojvoda je bio glavni pukovnik britanske vojske od 2007. do 2020. Prije svoje smrti, tu je ulogu prenio na svoju snahu, vojvotkinju od Cornwalla.