SJEĆANJE NA PRINCA PHILIPA

U pratnji osramoćenog sina, princa Andrewa, kraljica Elizabeta II se nakon šest mjeseci pojavila u javnosti

29.03.2022 u 13:10

Bionic
Reading

Iako se do posljednjeg trenutka nije znalo hoće li među 1800 uzvanika, koliko ih je pozvano na misu zadušnicu za princa Philipa u Westminsterskoj opatiji stići i sama kraljica, ona se 'ukazala', a za pratnju je odabrala svog omiljenog sina, princa Andrewa, kojem je ovo posljednje službeno pojavljivanje

Nakon što je, zajedno s omiljenim sinom, osobnim automobilom stigla iz dvorca Windsor do Westminsterske opatije, princ Andrew primio je pod ruku svoju majku, britansku kraljicu Elizabetu II i proveo je kroz dugački hol do njezinog mjesta. Okružena svojom djecom, unucima i praunucima, kraljica se, zajedno s 1800 ostalih uzvanika, među kojima su i svi predstavnici europskih kraljevskih obitelji, prisjetila svog pokojnog supruga princa Philipa.

U Westminsterskoj opatiji održana je misa zadužnica uoči prve godišnjice njegove smrti, koja će se službeno obilježiti 9. travnja. Od obitelji prisutni su bili gotovo svi. Jedini koji su izostali bili su princ Harry i Meghan Markle sa svojom djecom, no kraljica se, barem u javnosti, time nije željela zamarati.

Među prvima su stigli kraljičina unuka Zara Tindall sa suprugom Mikeom i djecom, a odmah nakon njih pojavila se i princeza Anne. Potom su stigli princ Edward sa suprugom Sophie, princ Charles i Camilla, a potom princ William i Kate Middleton sa djecom, princom Georgeom i princezom Charlotte.

Sama kraljica stigla je posljednja u pratnji princa Andrewa, koji ju je poveo do njezinog mjesta. Mnogi su uvjereni kako će ta kraljičina odluka, da je upravo Andrew prati, izbaciti iz takta i Charlesa i Williama, koji, nakon tužbe za seksualno zlostavljanje maloljetnice, Andrewa ne žele vidjeti u blizini.

  • +9
Misa zadušnica za princa Philipa Izvor: Profimedia / Autor: Mischa Schoemaker / AFP / Profimedia

Zbog princa Philipa u Westminsterskoj su se opatiji okupili i kadeti mornarice, dok je, kada je riječ o cvijeću, posebno mjesto zauzimalo ono u crvenoj, bijeloj i plavoj boji, kao i posebne orhideje koje je kraljica imala u vjenčanom buketu.

Kada je riječ o članovima ostalih europskih kraljevskih obitelji, u London su zbog mise zadušnice stigli španjolski kralj Felipe VI i kraljica Letizia, nizozemska kraljica Maxima i kralj Willem-Alexander, švedska kraljica Silvia i kralj Carl XVI Gustaf, belgijska kraljica Mathilde i kralj Philippe...