MNOGA PRAVILA

Kraljevska posla: Evo zašto je Diana imala titulu princeze, a Kate Middleton je nema

29.04.2022 u 14:59

Bionic
Reading

Stoljetna pravila britanske monarhije mnogima nisu jasna. Iako ponekad djeluju komplicirano i nelogično, kraljevska ih se obitelj striktno drži već dug niz godina, a svaki novi član vjerno ih se pridržava

Za većinu ljudi britanska kraljevska obitelj je intrigantna, ali i zbunjujuća. Jedna od stvari koja najviše zbunjuje ljude diljem svijeta su često dugački nazivi titula članova kraljevske obitelji. Cijela priča postaje još kompleksnija kada se uđe u dubinu i pokuša shvatiti koje titule imaju članovi sada, koje će imati kada se popnu na prijestolje, kada dođu iz običnog puka, kada se udaju ili ožene u kraljevsku obitelj te kada rode žensko ili muško dijete.

Kombinacija je mnogo, a možda baš zato neke buni kako to da je supruga princa Charlesa dobila titulu princeze, a njezina snaha Kate Middleton nije.

Kate Middleton - vojvotkinja

Iako joj je svekrva bila neprežaljena princeza Diana, a ona se udala se za princa Williama, inače drugog u redu za prijestolje, odmah nakon svog oca, princa Charlesa, Kate Middleton ne može dobiti titulu princeze.

Ta je titula rezervirana samo za žene koje su rođene u kraljevskoj obitelji, poput primjerice princeze Charlotte, jedine kćeri princa Williama i Kate Middleton. Ili pak princeze Anne, kćeri kraljice Elizabete II. Isto tako, princezama su postale Eugenie i Beatrice, kraljičine unuke.

Tako je Kate nakon vjenčanja s unukom kraljice Elizabete postala ‘njeno kraljevsko visočanstvo vojvotkinja od Cambridgea'. Titulu joj je dodijelila kraljica, a isto tako princ William postao je tada ujedno vojvoda od Cambridgea.

  • +9
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: David Hartley / Shutterstock Editorial / Profimedia

Diana, princeza od Walesa

Iako mnogi pogrešno smatraju da je njezina službena titula bila princeza Diana, zapravo su mediji i narod ti koji su je tako prozvali. Titula koju je stekla vjenčanjem za princa Charlesa bila je ‘njeno kraljevsko visočanstvo princeza od Walesa'. Bila je poznata i kao Diana, princeza od Walesa. Imala je 'princeza' u svom punom imenu, ali to nikada nije bila formalna titula jer bi u suprotnom zahtijevalo da 'princeza' bude na prvom mjestu, odmah nakon njezina imena. Baš kao što su to slučajevi s gore spomenutim princezama Charlotte i Anne.

Prema pisanju Metroa, Diana je sama istaknula da njezina titula kojom je oslovljavaju nije tehnički točna. Pa ipak, kraljevsko pravilo koje kaže da ženska djeca rođena u kraljevskoj obitelji nose titulu princeze ne vrijede uvijek. To isto tako ovisi o poretku roditelja u kraljevskoj liniji.

Primjerice kći princa Harryja i Meghan Markle nikada neće imati titulu princeze. One eventualno mogu postati damama (lady). Isto vrijedi za njihovu mušku djecu koja bi mogla postati lordovima. Valja napomenuti da su Meghan i Harry nakon rođenja prvog sina Archieja istaknuli da ne žele djeci davati nikakve kraljevske titule, a potom su i sami napustili kraljevstvo.

Ista analogija vrijedi za djecu princa Williama, ali navodno je kraljica odlučila da George, Charlotte i Louis dobiju svoje titule prinčeva i princeza.