NJEGOVA PRVA PROSLAVA

Kralj Charles nije mogao sakriti sreću kada je mahnuo s balkona Buckinghamske palače

17.06.2023 u 15:11

  • +3

Kraljevska obitelj na balkonu Buckinghamske palače

Izvor: Profimedia / Autor: Adrian DENNIS / AFP / Profimedia

Bionic
Reading

Britanski kralj Charles III u subotu je prvi put otkako je postao monarh primio službene rođendanske želje nacije u sklopu svoje prve parade Trooping the Colour

Od godine 1748. paradom pod nazivom Trooping the Colour obilježava se rođendan britanskoga suverena. Ta se ceremonija uvijek organizira druge subote u lipnju bez obzira na datum rođenja monarha. Charles III 75 godina će napuniti 14. studenoga, no rođendan britanskog suverena slavi se dvaput, privatno na dan rođenja i javno u lipnju.

Tradicija parade datira od vladavine kralja Georgea II koji ju je prvi put organizirao 1748., premda je bio rođen 30. listopada. Tadašnji je monarh spojio godišnji ljetni vojni marš s proslavom svoga rođendana.

Počast kralju Charlesu na ovogodišnjoj su paradi odale najprestižnije pukovnije britanske vojske.

Prošlogodišnjoj svečanosti Charles je prisustvovao kao zamjenik svoje majke, pokojne kraljice Elizabete II., no danas je u paradi sudjelovao i sam jašući na konju u vojnoj odori.

TROOPING THE COLOUR

Stižu prve fotografije: George, Charlotte i Louis glavne zvijezde i ovogodišnje proslave

Pogledaj galeriju

U paradi su mu se, jašući na konjima pridružili i ostali članovi kraljevske obitelji koji imaju čin pukovnika: princ William, princeza Ana i princ Edward, a kočijom su ulicama Londona prošle kraljica Camilla, i sama pukovnica Grenadirske garde, te Williamova supruga Kate kao pukovnica Irske garde. S majkom su u kočiji bili princ George (9), princeza Charlotte (8) i petogodišnji princ Louis.

Ovogodišnja je parada posebna zbog toga što su Britanci prvi put nakon 1986. svojega monarha mogli pozdraviti dok jaše na konju u sklopu ceremonije Trooping the Colour.

Naime, te je godine Elizabeta II. posljednji put sudjelovala u paradi jašući na svome konju, nakon čega se vozila u kraljevskoj kočiji.

OVO ĆE BITI ZABAVNO

Princ Louis ni ovoga puta nije 'zakazao' pa je već u kočiji počeo s glupiranjima

Pogledaj galeriju

U samoj paradi ove je godine sudjelovalo ukupno oko 1500 vojnika, a stotine gardista u stavu mirno čekale su kralja da im salutira i obavi 'pregled'.

U tomu su mu se pridružili kraljevski pukovnici na konjima, uključujući kraljicu Camillu i Kate u kočiji. Ove je godine na tribinama s pogledom na paradu bilo oko 8000 supruga, djevojaka i roditelja gardista i časnika koji su u njoj sudjelovali.

Ovogodišnja je parada posebna i po tomu što je u njoj prvi put od 1989. sudjelovalo svih pet pukovnija pješačke garde.

Na kraju parade Charlesu su se pridružili kraljica Camilla i ostali viši članovi kraljevske obitelji, a potom je monarh predvodio gardu na konju i krenuo prema Buckinghamskoj palači odakle je s balkona s ostalim članovima obitelji pratio prelet RAF-ovih zrakoplova.

Među visokim uzvanicima su premijer Rishi Sunak, Edwardova supruga Sophie, suprug princeze Anne viceadmiral Tim Laurence i brojni visoki pripadnici britanske vojske.