IGOR BORASKA

Koštala ga astrofizika: Proslavljeni hrvatski veslač i legenda hrvatskog sporta kući je otišao sa 125 tisuća kuna

30.09.2021 u 21:27

Bionic
Reading

Svoj put u popularnom kvizu 'Tko želi biti milijunaš?' splitski je veslački olimpijac Igor Boraska započeo još u prošloj emisiji, a nastavio je u ovotjednom izdanju otvorivši deseto pitanje i bez jokera na raspolaganju, svojim znanjem i dozom hrabrosti, stigao tri pitanja do milijuna

Igor Boraska, proslavljeni hrvatski veslač, olimpijac i legenda hrvatskog sporta točno je odgovorio da švicarski nogometni prvoligaš Young Boys dolazi iz Berna i lakoćom došao do pitanja za 64.000 kuna, gdje nije previše dvojio koji je od arhitekata ostao upamćen po rečenici 'Mom se klijentu ne žuri'.

Nakon što je ustvrdio da Gaudíjevo djelo, Sagrada Família odnosno bazilika Svete obitelji u Barceloni još nije dovršena, uslijedilo je i pitanje za 125.000 kuna.

Je li današnja kraljevina Nizozemska, Španjolska, Velika Britanija ili pak Norveška duže od dva stoljeća bila republika, glasilo je ono. Uz dvojbu između Nizozemske i Norveške, natjecatelj se upustio u rizik opredijelivši se za Nizozemsku. Bio je u pravu jer stranice povijesti te europske zemlje bilježe spomenutu faktografiju.

Na pitanju za četvrt milijuna kuna "dočekao" ga je legendarni Fritz Zwicky. Naime, trebalo je odgovoriti je li švicarski astrofizičar, uočivši da se neke galaksije gibaju prebrzo da bi i dalje ostale na okupu, naslutio postojanje crnih rupa, maglica, tamne tvari ili magnetara. Iako je Boraska bio u dilemi između crnih rupa i tamne tvari, te na trenutak imao i onu o ponovnom preuzimanju rizika, naposljetku je ipak odustao. Usto, pogrešno je mislio kako je riječ o crnim rupama jer je, uvidjevši gravitacijsko ponašanje galaksije, 30-ih godina prošloga stoljeća Fritz Zwicky naslutio postojanje tamne tvari.

Igor Boraska Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL