talentirana ljepotica

Kći popularnog Đure, Zala Đurić: 'Tata me pokušavao spriječiti da postanem glumica jer najbolje zna koliko je zahtjevna i plitka ta naša industrija'

31.07.2022 u 13:15

Bionic
Reading

Iako su se isprva nadali da neće krenuti njihovim stopama glumački par Branko Đurić Đuro i Tanja Ribič danas su ponosni na uspjehe svoje mezimice. U filmu 'Šesti autobus', kojim je otvoren Pulski filmski festival jedna od uloga povjerena je njihovoj Zali

Film 'Šesti autobus' producenta Dominika Galića i redatelja Eduarda Galića je drama o padu Vukovara. Uporište joj je stvarni događaj, tzv. šesti autobus kojim su zarobljeni hrvatski branitelji i ranjenici odvezeni iz vukovarske bolnice na Ovčaru. Sve do danas, ni nakon 29 godina ne zna se njihova sudbina.

U filmu među ostalim glume Živko Anočić, Marko Petrić, Borko Perića, a glavna ženska uloga Olivije pripala je Zali Đurić. Za Večernji list je izjavila da inače ne voli ratne filmove, no da joj je 'pročitavši scenarij, postalo jasno da dobra situacija i kvalitetni likovi mogu ratu dati novu dimenziju'. Priznala je da se bojala kako će na kraju film ispasti, no da je 'sad mirna jer je film dobar, a tome u prilog svjedoče i komentari onih koji su ga imali prilike gledati, kao i visoka ocjena publike na Pulskom filmskom festivalu'.

Imala je godinu dana da se pripremi za ulogu. Čitala je knjige, članke, gledala dokumentarne filmove i snimke, koristila sve dostupne izvore kako bi saznala što više o toj tragediji, situaciji u Vukovaru, ljudima koji su ondje živjeli i žive. Dugo će, kazala je, pamtiti snimanje tog filma, a iskustvo je nezaboravno. Tijekom snimanja je smršavila, a trebalo joj je nekoliko dana da se 'trgne iz stanja u kojem je živjela unutar lika'.

'Zapravo, nikad nisam svjesno odlučila da ću postati glumica. To je moj poziv, gluma je pozvala mene. Da, tata me pokušavao spriječiti da postanem glumica jer najbolje zna koliko je zahtjevna i ponekad plitka ta naša industrija. No ti njegovi pokušaji trajali su dok me nije prvi put vidio na pozornici. Tad je shvatio da to nije moj ego-moment, nego jednostavno moj način izražavanja, moja ljubav. I koliko god to zvuči patetično, istina je - gluma je moj život', izjavila je za Večernji list.

Mlada talentirana umjetnica trenutačno u Istri snima seriju o kojoj zasad ne smije govoriti, a u jesen izlazi dugometražni film 'Dedek gre na jug', kojeg je snimala u isto vrijeme kad i 'Šesti autobus'. Piše seriju i planira objavu svoje druge zbirke poezije.

CRVENI TEPIH

[FOTO] Na zatvaranju 69. Pulskog filmskog festivala nije nedostajalo poznatih lica

Pogledaj galeriju