OLIVIA DE HAVILLAND

Kao u najljepšim bajkama glumica se udala za princa, a sada je otkriveno i zahvaljujući kome se dogodila ljubav između Grace Kelly i princa Rainiera

13.05.2020 u 14:02

Bionic
Reading

Njihova ljubavna priča oduvijek je bila poputa ona iz najljepših bajki, rođena prije točno 65 godina. Iako nije završila najljepše, budući da je holivudska ljepotica, princeza Grace svoj život prerano okončala u automobilskoj nesreći, o njoj se i danas priča, osobito nakon što je još nepoznate detalje o njihovoj vezi javnosti otkrila slavna Oskarovka Olivia de Havilland

'U iskušenju sam da kažem i pomislim da je to bila sudbina', otkrila je Olivia de Havilland, slavna Oskarovka, glumica zlatnog doba Hollywooda, koja je zajedno sa svojim tadašnjim suprugom Pierrom Galanteom dogovorila upoznavanje Grace Kelly i princa Rainiera od Monaka.

U proljeće 1955. godine zvijezda filma 'Zameo ih vjetar', koja će u srpnju ove godine proslaviti svoj 104. rođendan, bila je friško udana za urednika Paris-Matcha, Pierra Galantea. 4. svibnja par je stigao na Gare de Lyon u Parizu kako bi uhvatili vlak Le Train Bleu, francuski Orient Express koji je povezivao Calais i Pariz s gradovima i selima diljem francuske obale i talijanske granice. Njihova je destinacija bila Cannes, gdje su bili gosti tamošnjeg Filmskog festivala.

Samo nekoliko trenutaka iza njih stanicom je prošla i Grace Kelly. Iako se dvije glumice do tada nikada nisu upoznale, obje su bile poznate po svom buntovništvu. De Havilland je bila u svađi sa filmskim studijem Warner Brothersom, a Grace Kelly je taman dobila suspenziju svog studija MGM nakon što je odbila snimanje s Robertom Taylorom.

Unatoč svemu čelnici Filmskog festivala u Cannesu pozvali su se da bude javnosti predstavi svoj film 'Djevojka sa sela', koji joj je samo pet tjedana ranije donio i Oscara za najbolju glumicu.

'Ta ideja prva je pala Pierreu na pamet za vrijeme večere u vlaku, nakon što je shvatio da je s nama na vlaku i Grace Kelly. Moj bivši suprug bio je rođen u Nici, na Azurnoj obali, i upravo je on predložio susret Grace i Rainiera na večeri zajedno sa zamjenikom urednika Paris-Matcha, Gastonom Bonheurom, na našem putu za Cannes. Gaston je odmah bez razmišljanja prihvatio ideju.'

Nakon što su se svi za stolom složili s tom idejom, ostalo je još samo nagovoriti Grace Kelly i princa Rainiera za susret. Na nagovor supruga i Bonheura, Olivia de Havilland požurila je uhvatiti Grace Kelly koja je već bila na odlasku.

'Pri našem prvom susretu Grace je bila poprilično rezervirana, ali dobro odgojena mlada žena', prisjetila se de Havilland dodajući kako se Grace Kelly odmah složila no i kao prava profesionalka dodala kako takav susret prvo moraju odobriti iz njezinog studija MGM, koji su i platili njezin put u Cannes.

Čim je Grace Kelly pristala na susret, Galante je dogovorio sve detalje njihovog dolaska u Cannes. Nazvao je glumicu i potvrdio joj kako ju je princ Rainier pozvao da ga posjeti u njegovoj palači u petak točno u 16 sati, dodajući kako sat i pol kasnije ona već mora biti na koktelu organiziranom povodom njezina filma, što je ona odbila. Tek kada je sastanak pomaknut za 15 sati, Grace je pristala.

No, tog dana ništa nije išlo po planu. Grace Kelly ustala je prekasno, oprala kosu i tada tek shvatila da je redukcija struje, zbog čega nije mogla osušiti kosu, upaliti svjetlo kako bi se našminkala niti ispeglati odjeću. Ispred hotela Carlton čekala su je dva automobila, a glumica je nabrzinu zalizala kosu i ukrasila je cvijećem i odjenula jedinu nezgužvanu haljinu. Zbog nestanka struje morala je koristiti i stepenice, dok su je u automobilima čekali Galante, ali i mnoštvo fotografa.

Kada su napokon stigli u palaču, doznali su kako Rainier nije tamo, a kada je napokon stigao pozvao je glumicu da razgleda njegovu palaču sa 225 soba. Ona je rekla kako je turu već imala, na što ju je on pozvao da razgledaju njegov privatni zološki vrt. Njihova šetnja odmah je snimljena zahvaljujući prisutnim fotografima iz Paris-Matcha, a potom je Grace požurila u Cannes. Tijekom vožnje automobilom opisala je princa kao iznimno šarmantnog.

'Pierre ju je nakon toga uzdizao jer je sve odradila besprijekorno, pridržavajući se protokola. Pretpostavila sam da je sve prošlo odlično po njezinu ponašanju kad je stigla u Cannes. Kada je zauzela svoje mjesto na domjenku povodom premijere svog filma, umjesto da se rukuje, ruku je stavila na način da očekuje da je se poljubi. Bila je očarana', prisjetila se de Havilland.

Nakon službenog sastanka, Grace Kelly i princ nastavili su se privatno dopisivati i uspjeli su, unatoč mnogobrojnim glasinama, svoju romansu u nastanku držati tajnom sve dok Rainier nije otplovio u Ameriku i sedam mjeseci kasnije, za Božić, glumicu i zaprosio.

Olivia de Havilland kaže kako nije bila pretjerano iznenađena viješću o zarukama, no vjenčanju nažalost nije mogla prisustvovati budući da joj se samoj bližio termin poroda. Dvije glumice susrele su se još samo jednom: 'Vidjela sam Grace Kelly još sam jednom, godinama nakon našeg susreta u vlaku za Cannes. Bila sam u Parizu na ručku s prijateljima iz Amerike, a princeza Grace sjedila je s druge strane s princezom Caroline koja je tada imala oko 10 godina. Kada su završile s ručkom, princeza Grace došla je do našeg stola da me pozdravi, a ja sam se, naravno, ustala i naklonila.'