EDWARD I SOPHIE

Kako je najmlađem kraljičinom sinu uspjelo ono što nije Charlesu, Andrewu i Anne

04.07.2023 u 05:55

Bionic
Reading

Prošle su 24 godine otkako je princ Edward u kapelici sv. Georgea u Windsoru, nakon pet godina ljubavne veze, oženio Sophie Rhys-Jones. Najmlađi kraljičin sin, kojem je jedinom od četvero Elizabetine djece uspjelo sačuvati brak, svoju je ljubav upoznao 1987. godine, kada je ona radila u odnosima s javnošću radiopostaje Capital

Iako se njihov prvi susret zbio još 1987. godine, princ Edward i Sophie Rhys-Jones započeli su ljubavnu vezu tek šest godina kasnije, kada je ona, nakon rada u odnosima s javnošću na radiopostaji Capital, preuzela ulogu glasnogovornice u njegovu projektu Edward's Real Tennis Challenge.

Oni koji su dobro upoznati s njihovom ljubavnom pričom, koja traje više od dva desetljeća, govore da su na prvom spoju prvo odigrali teniski meč, nakon čega ju je Edward odveo na večeru u Buckinghamsku palaču. Od samog početka na njima je bio velik pritisak da se moraju što prije zaručiti, no oni su se uspješno oduprli svim željama i pravilima kraljevske obitelji.

U jednoj od svojih javnih objava, Edward je rekao: 'Odlučio sam iskoristiti ovaj neobičan korak da vam se obratim u nadi da će to zaustaviti novinare i fotografe tako da ne unište onaj dio života na koji imam pravo i da ostane privatan, a još važnije - da ne unište život Sophie.'

  • +5
Princ Edward i vojvotkinja Sophie Izvor: Profimedia / Autor: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Nervoza je sve više rasla kako su ga novinari ispitivali kada će napokon zaprositi svoju dragu, a onda je najmlađi kraljičin sin jasno rekao novinaru Radio Timesa: 'Ako napokon začepite i počnete voditi brigu o svom životu i pustite mene da radim ono što želim s vlastitim životom, dogodit će se to prije nego što mislite.'

A onda se to i dogodilo u prosincu 1998. tijekom odmora na Bahamima, kada je princ Edward napokon odlučio kleknuti i na prst svoje dugogodišnje djevojke staviti zaručnički prsten koji su izradili Asprey and Garrard i čija je vrijednost procijenjena na 105 tisuća funti. Službeno su objavili zaruke tek idućeg mjeseca, u siječnju 1999., kada su oboje imali 34 godine.

VOJVOTKINJA OD EDINBURGHA

Chic vojvotkinja: Princ William u rijetkom zajedničkom pojavljivanju sa strinom

Pogledaj galeriju

Kada su ga kasnije pitali zašto mu je trebalo toliko da zaprosi Sophie, Edward je rekao: 'Možda je vama teško shvatiti zašto mi je trebalo toliko, no mislim da ne bi ispalo dobro da sam to napravio ranije; mislim da ona ne bi pristala udati se za mene.'

Vjenčanje je održano 19. lipnja 1999. godine, a 500 uzvanika pozvano je u kapelicu sv. Georgea u dvorcu Windsor. Iako je, za razliku od velike ceremonije upriličene za njegovog najstarijeg brata, danas kralja Charlesa III i princezu Diane, vjenčanje Edwarda i Sophie bilo puno skromnije, putem malih ekrana pratilo ga je više od 200 milijuna ljudi iz cijelog svijeta.

A sve je napokon sjelo na svoje mjesto kada su 2003., a potom i 2007., dobili djecu - Louise i Jamesa. I tu se par nije držao kraljevskog protokola, jer Sophie je odlučila roditi u bolnici Frimley Park u Surreyju. Rođenje kćeri Louise za nju je bilo teško i traumatično jer je zbog komplikacija završila na hitnom carskom rezu mjesec dana prije službenog termina poroda.

U objavi za javnost tada je stajalo: 'Njezino Kraljevsko Visočanstvo i njezina kći su stabilno. Kao čista mjera predostrožnosti, beba je odvedena u regionalnu neonatalnu jedinicu u bolnici St. George's, Tooting.' Zbog unutrašnjeg krvarenja Sophie je izgubila mnogo krvi te je morala primiti transfuziju, a mama i kći bile su punih 16 dana razdvojene i smještene u različitim bolnicama te su se najveći medicinski stručnjaci brinuli za njih.

Četiri godine nakon Louise u istoj bolnici rođen je James, a ovoga puta, na sreću, sve je prošlo u najboljem redu. U trenutku rođenja James Alexander Philip Theo Mountbatten-Windsor bio je osmi u redu za tron, a danas je pao na 15. mjesto.

Inače, kada su donijeli odluku da će se vjenčati, Edward i Sophie dogovorili su se i da će njihova djeca nositi tek počasne titule, ne želeći da im se javnost, kao što je slučaj s njihovim sestričnama i bratićima - Eugenie, Beatrice, Williamom i Harryjem - obraćaju s princ i princeza. Tu njihovu odluku odobrila je i sama kraljica Elizabeta II.

Odlučili su se na to prvenstveno kako bi njihova djeca mogla živjeti što normalnijim životom, bez tereta titula. Upravo je Sophie iznimno zaštitnički nastrojena prema djeci, osobito nakon što je pretrpjela zdravstvene komplikacije prilikom rođenja Louise.

Ona je proživjela jako težak period želeći stvoriti obitelj s Edwardom i nikada se nije oslanjala na dadilje. Od samog su početka postavili pravilo da kada imaju angažmane, jedno od njih dvoje uvijek ostane kod kuće s djecom.