POZITIVAN UTJECAJ

Kako je Meghan Markle napokon popravila odnos princa Harryja s ocem Charlesom

29.05.2018 u 06:46

Bionic
Reading

Otkako je stigla u London, Meghan Markle već je napravila nekoliko velikih gesta koje su itekako utjecale na kraljevsku obitelj. Jedan od rezultata je i bolji odnos njezina supruga, princa Harryja s ocem, princem Charlesom

Da nema predubok odnos sa svojim sinovima, princem Williamom i princem Harryjem, znalo se odavno, no princ Charles očito je u svojoj 70. godini odlučio poraditi na tome. Kao glavnog 'krivca' za takav veliki pomak britanski mediji spominju novog člana obitelji, Meghan Markle, a evo kako joj je to pošlo za rukom.

Harryjevo nesretno djetinjstvo

Otkako su se rodili, braća William i Harry uvijek su bili više privrženi majci, princezi Diani, koja ih je odgajala potpuno suprotno od onoga kako je nalagala obitelj njezina tadašnjeg supruga, princa Charlesa. Učila ih je da emocije treba pokazati i javno iznositi, a ne nakupljati u sebi te im dane uvijek vedrila smijehom i humorom, za koji je, kako govore, bila pravi majstor.

No s druge strane postojala su određena pravila koja su se morala poštovati. Ipak su prinčevi unuci kraljice Elizabete II i direktni nasljednici krune. Iako većinom odsutan, njihov otac princ Charles ipak je utjecao na ključne odluke u njihovu djetinjstvu, kao što su odabir vrtića i škole, kao i fakulteta koji su kasnije pohađali.

Do velikog razdora u obitelji dolazi 1996., kada se on Diana i Charles rastaju. Djeca su tada ostala živjeti u palači uz povremene odlaske majci. Situacija se zahuktava godinu kasnije, kada je preminula princeza Diana i kada su tada 15-godišnji William i tri godine mlađi Harry ostali prepušteni ocu s kojim se već tada nisu sjajno slagali. Tijekom odrastanja, Harry se nije libio pokazati u koliko stvari se ne slaže s ocem ili pak ostatkom svoje kraljevske obitelji pa je u jednom trenutku čak javno priznao da nije sretan što nosi titulu princa i kako bi vrlo rado napustio svoje dužnosti da ima tu mogućnost.

Problematično odrastanje

Pobunjeni Harry, za razliku od starijeg Williama, koji se bez pogovora uklopio u standarde stroge aristokracije (ipak je on budući engleski kralj), u ranim je 20-ima često bio tema svjetskih tabloida zbog svojih izlazaka ili djevojaka. Uvijek je naglašavao kako mu majka nedostaje, a posebno emotivan bio je na 20-godišnjicu njezine smrti, kada je priznao s kakvim se sve problemima susreo nakon gubitka voljene osobe. Objasnio je tada da se borio s anksioznosti i promjenama raspoloženja, a naglasio i kako je dugo bio ljut što su ga natjerali da prema kraljevskom protokolu hoda iza majčina lijesa na dan njezina pogreba.

  • +4
Princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Otac Charles, koji je i sam diktirao takva pravila, nije ni pomišljao kako će takvi postupci utjecati na njegove nasljednike. Sve to, ali i njegova kasnija veza s vojvotkinjom Camillom, utjecalo je na udaljavanje od sinova.

  • +8
Princ Charles i vojvotkinja Camilla Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Među kraljevskim redovima čak se šuškalo kako je William bio presretan kada je upoznao Kate Middleton, svoju današnju suprugu. Njegova obitelj služila mu je tada kao svojevrstan bijeg od nesretne situacije u vlastitu domu. Vrijeme je radije provodio sa svojom novom obitelji.

Harry se okreće humanitarnom radu i upoznaje ženu svog života

U godinama koje slijede princa Harryja uglavnom smo mogli vidjeti u humanitarnim misijama te je pomagao onima kojima je to najpotrebnije. Često je odlazio na misije u Afriku ili Južnu Ameriku. Osim toga, zbližio se s bratom Williamom i njegovom suprugom Kate te zajedno s njima uključio u neke važne projekte vezane za kraljevstvo. Čak je pokrenuo vlastiti projekt Invictus Games, sportsku manifestaciju za ratne veterane.

  • +7
Princ Charles sa sinovima Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

S ocem je u to vrijeme bio u pristojnim odnosima, ali i dalje ne previše prisnim. Držao se koliko je god to bilo moguće podalje od palače.

  • +12
Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sve dok nije upoznao američku glumicu Meghan Markle, koja ga je u narednim mjesecima apsolutno preobratila. Počela je utjecati i na njegov bolji odnos s obitelji, pa smo ga u proteklih nekoliko mjeseci mogli vidjeti u kraljevskim angažmanima više no ikada.

Osim toga, od Meghanina preseljenja u London cijela se Harryjeva obitelj nekako ponovno ujedinila. Moglo bi se reći da ih je planiranje vjenčanja, a kasnije i sam taj čin, spojilo i opet sprijateljilo.

Posebice se to vidi u odnosu Harryja i oca Charlesa. Specifičan trenutak kada je Meghan, zbog vlastitih obiteljskih trzavica, upitala svoga svekra da je otprati do oltara pamtit će se kao prekretnica u odnosu do tada zaraćenog Charlesa i sina Harryja.

Posebno susretljiv prema svome ocu Harry je bio i na njegov 70. rođendan prošli tjedan u vrtovima Buckinghamske palače, kada mu je održao i svečani govor.

'Tata, znam da si tražio da danas ne budeš ti u centru pažnje, ali morat ćeš mi oprostiti što te ne slušam. Baš onako kako sam to radio i u prošlosti. Stoga sam zamolio sve okupljene da ti zahvale na tvom dugogodišnjem radu u koji ulažeš mnogo truda i ljubavi', rekao je tada između ostalog 33-godišnji Harry.

  • +19
Prvo pojavljivanje Meghan Markle i princa Harryja nakon vjenčanja na vrtnoj zabavi princa Charlesa Izvor: Pixsell / Autor: Dominic Lipinski/Press Association/Pixsell

Navodno je upravo Meghan zaslužna za taj moment. Otkada je upoznala Harryjeva oca, stalno je naglašavala kako je očarana njime i kako je šarmantan i uglađen. Ništa manje oduševljen novom snahom nije bio ni sam Charles, koji je sa svojim prijateljima podijelio to koliko Meghan usrećuje njegova sina i kako je radostan što je stigla u obitelj.

U narednim ćemo godinama izgleda sve češće viđati ovako prisne trenutke inače vrlo hladne kraljevske obitelji, za koju sada počinje nova era.