PLANOVI SU SE MIJENJALI

Kako je izgledao jedini kraljičin posjet Dubrovniku: Čekajući Elizabetu II naša delegacija te pripadnici osiguranja izjeli ručak namijenjen britanskim uglednicima

09.09.2022 u 09:24

Bionic
Reading

U petodnevnom posjetu Hrvatskoj davne 1972. godine, kraljica Elizabeta II poželjela je vidjeti i Dubrovnik, stoga je sve organizirano, no, neki su se planovi izjalovili, a promjene su rađene u hodu zbog čega je bilo i mnogo propusta

U trenucima kada, godinu i pol nakon smrti princa Philipa, svijet oprašta od britanske kraljice Elizabete II, prisjetili smo se još jednom njezinog posjeta Dubrovniku, kojeg je, zasigurno, itekako dobro zapamtila, budući da ništa nije išlo po planu.

Priču o njihovom posjetu Dubrovniku još je prošle godine objavio Dubrovniknet.hr i to na temelju teksta 'Dramatični let: kako je Dubrovnik razbjesnio Titograd' novinara Luke Braile objavljenom 29. rujna 2013. zahvaljujući pismu koje mu je ustupio pokojni direktor Excelsiora, Rafo Rodin.

Riječ je o pismu tadašnjeg Titova izaslanika Radovana Komara koji je pratio britansku kraljicu Elizabetu II tijekom njezinog boravka u tadašnjoj Jugoslaviji, a bio je prisutan i kada je ona promijenila plan puta i odlučila umjesto Titograda prvo posjetiti Dubrovnik. Nakon što je Rafo Rodin savršeno organizirao prijem i nepredviđeni ručak, sam princ Philip ostao je zapanjen svime i rekao mu kako se nešto takvo ne može na brzinu improvizirati ni na dvoru u Londonu.

  • +13
Kraljica Elizabeta II i Hrvatska Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni arhiv obitelji Ivir

A razlog zašto je Radovan Komar, ambasador tadašnje Jugoslavije u Indiji, bio određen da u ime predsjednika Tita bude domaćin kraljevskoj obitelji, bilo je to što je kao bivši veleposlanik dobro govorio engleski jezik. Iako su protokolom bili određeni gradovi koje će posjetiti, kraljica je zbog priča svoje mlađe sestre, princeze Margaret, koja je posjetila Dubrovnik nekoliko godina ranije i tamo provela nezaboravni odmor, promijenila cijeli plan puta.

Posjet Dubrovniku bio je predviđen, ali već je poslije podne kraljica trebala otići u Titograd kako bi posjetila i Crnu Goru. No, ujutro, prije negoli je krenula iz Beograda, sve se promijenilo. Posjet Dubrovniku je otkazan, jer je tamošnji aerodrom bio zatvoren za sve letove zbog jake bure, a o tome je bio obavješten i Tito. Nitko nije želio kraljevsku obitelj izvrgavati bilo kakvom riziku, stoga je britanski specijalni avion usmjeren prema Titogradu, no netom prije slijetanja avion je počeo mijenjati rutu i uputio se u smjeru Dubrovnika.

'Dežurni britanski avijatičar general došao je k meni i rekao da je kraljica promijenila plan leta. Užasno sam se iznenadio i rekao sam generalu neka kaže kraljici, koja je bila u posebnoj kabini, da se ne može mijenjati plan leta. U tom trenutku nalazili smo se u niskom letu nad aerodromom u Titogradu i na moj užas vidio sam postrojenu počasnu četu, crveni tepih i postrojene crnogorske predstavnike. Generalu sam rekao neka Njezino Veličanstvo samo pogleda kroz prozor da se uvjeri da su dolje predstavnici jedne republike u očekivanju njezina posjeta. Neka kaže da je to vrlo delikatno i da može doći do velikog incidenta. Kraljica mi je preko generala odgovorila da ćemo svakako stići u Crnu Goru kasnije, da se ne trebam brinuti', napisao je Komar i pojasnio što se točno dogodilo.

  • +52
Kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Budući da su vremenski izvještaji i komunikacija s dubrovačkim aerodrom avijatičara bili na engleskom jeziku, te je javljeno da je vjetar pao i da su uvjeti postali normalni, general je to prenio kraljevskoj kabini, a budući da je cijela posada bila britanska, odluka je donesena samostalno, bez ičije suglasnosti.

Tek tu je krenula prava nervoza budući da su sve pripreme za kraljičin posjet Dubrovniku, zbog vremenske nepogode, bile otkazane. Kad su sletjeli u Dubrovnik, njihovim dolaskom bila je iznenađena cijela dežurna služba, a tamo nije bilo nikoga od predstavnika Dubrovnika ili Republike Hrvatske. Izvanredno policijsko osiguranje je povučeno te je krenulo za Zagreb, a na aerodromu su bila tek dva ili tri dežurna policajca.

  • +12
Kraljica Elizabeta II i princ Philip Izvor: Profimedia / Autor: Daily Mail / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nije bilo čak niti službenih automobila, a onda je princ Philip kroz jedan prozor ugledao autobus bez šofera i rekao da im je pronašao prijevozno sredstvo. 'Budući da nema vozača ponudio se da će on voziti. Tada sam izgubio strpljenja i vrlo energičnim glasom rekao da je to nemoguće, da novinari jedva čekaju da vide kako 'Jugoslavija nije u stanju prevesti kraljevsku obitelj s aerodroma do grada, već da kraljičin muž mora voziti autobus'. Hvala prinčevskoj i kraljevskoj, odnosno britanskoj hladnokrvnosti i snalažljivosti, ali to je ipak bilo previše', prisjetio se u pismu Komar.

Kraljica Elizabeta II, princ Philip i princeza Anne posjetili su Franjevački samostan, prošetali Stradunom, obišli Knežev dvor, dio gradskih zidina iznad ulaza s Pila u Grad, i tvrđavu svetog Ivana, nakon čega su otišli na ručak.

'Kada me g. Komar nazvao telefonom i kazao kako će britanska kraljica ipak posjetiti Dubrovnik i doći na svečani objed u Excelsior, malo sam protrnuo. Ali, rekao sam mojim najbližim suradnicima, kuharima i konobarima: 'Nema doma, idemo iz početka, i neka bude još bolje', prisjetio se svojedobno pokojni direktor Excelsiora, Rafo Rodin. Upravo on je otkrio kako su čekajući Elizabetu II u dogovoreno vrijeme hrvatska i dubrovačka delegacija te pripadnici osiguranja su u trenucima otkazivanja njezina posjeta, a ne znajući za promjenu plana, izjeli predviđeni ručak namijenjen britanskim uglednicima.