UPICANJENI, A NE SMIJU...

Kako HTV-ovci krše Kodeks odijevanja

13.03.2013 u 12:09

Bionic
Reading

Iako prema Kodeksu ne smiju imati moderne frizure, nakit te sakoe modernog dizajna i u boji, Tončica Čeljuska, Lana Banely i Sanja Mikleušević samo su neke od informativnih dama s HTV-a koje se toga ne pridržavaju

Kada je u ljeto 2011. godine na HTV-u donesen Kodeks odijevanja, mnogi su se uhvatili za glavu, posebno atraktivne voditeljice koje vole biti u centru pažnje.

Prema tom kodeksu, svi djelatnici Informativnog programa koji se pojavljuju ispred kamere ne smiju imati nokte lakirane u boji, kratke haljine ni visoke potpetice. Nakit je najstrože zabranjen, pogotovo naušnice, broševi i ogrlice. Kosa mora biti redovito bojana, bez izrasta, dok se muškarcima zabranjuje bojanje, a frizura mora klasična, bez modnih trendova. 'Boja kose mora biti ujednačena, bez izraženih pramenova, te bez velikih kovrča ili agresivnog bijeljenja. Modni trendovi u šišanju i friziranju nisu poželjni', stoji u Kodeksu.

Šminka mora biti decentna, neutralnih tonova, bez crne crte u ili oko očiju, a ni umjetne trepavice nisu dozvoljene. HTV-ovci žele vidjeti pred kamerama klasične sakoe bez uzoraka i neutralnih boja (sivo, plavo, smeđe, bež i crno). Naglašeno je da su pruge, kvadrati, cvjetovi i slično strogo zabranjeni. Majice s dekolteom također nikako nisu poželjne.

Svojedobno nas je više puta Dijana Čuljak u Večernjim vijestima i Otvorenom počastila prozirnim košuljama s itekako jasno vidljivim bijelim grudnjakom, a istu je emisiju i Hloverka Novak Srzić vodila u čipkastoj majici. Katja Kušec u jednim je Vijestima izgledala kao da ima samo sako i kravatu. Kasnije je Čuljak požalila zbog te košulje kazavši da je to bilo potpuno neprofesionalno, a Hloverka se opravdala da nije vidjela bez naočala, naglasivši da malo seksipila ne škodi.

Ipak, čini se da je mnogima škodila ta vrsta seksipila, što je HTV-ovcima možda bio povod za ovaj pravilnik. Nakon više od godinu dana od donošenja Kodeksa odlučili smo provjeriti jesu li ga se pridržavali.

Iako prvo pravilo glasi: voditelj je pravilno odjeven kada gledatelj ne uoči što on ima na sebi i fokusiran je na izgovoreno, za neke pred malim ekranima to ne vrijedi.

Zgodna informativka koja nas izvješćuje o sportu, Lana Banely, više je puta prekršila Kodeks. Crni sako i bijela košulja stajali su joj kao saliveni, ali jarkocrveni ruž kosi se s Kodeksom, baš kao i masivna ogrlica koju je nedavno nosila.

Crveni ruž omiljen je većini žena, a osim Lane, nije mu odoljela nova voditeljica Dnevnika Tina Šimurina. Sanju Mikleušević trenutno gledamo u 'Temi dana', a ni ona ne odolijeva jačem make-upu, posebno na očima i usnama. Lakirani nokti i nakit također joj nisu strani, baš kao ni Hloverki Novak Srzić. Ana Tomašković katkad zna naglasiti dekolte te voditi emisiju 'Normalan život' u nešto kraćim haljinama od dozvoljenog, a vidjeli smo je pred kamerama i u bijeloj košulji koja otkriva crno donje rublje.

Zgodna Tončica Čeljuska uvijek je dotjerana te također uživa u bojama i dezenima, ali i nakitu i frizurama. Od muškaraca za oko nam je zapeo Petar Vlahov koji krši pravila Kodeksa kada je riječ o frizuri, ali i odijevanju, s obzirom da se prije nekoliko mjeseci u prilogu koji je radio za 'Spektar' pojavio u japankama!

Teško je povjerovati da bi se svi informativci, posebno kada je riječ o ženama, mogli pridržavati ovako strogih uputa koje zahtijevaju konzervativnije stajlinge koje, složit ćemo se, kao da je pregazilo vrijeme. Slično misli i Fashion Guru. 'Ako su to pravila, nismo baš primijetili da ih se HTV-ovci drže. Mislim da je cijela ta odredba katastrofalna i podsjeća na komunizam. Stupidno je da žene ne smiju lakirati nokte ili nositi naušnice. Pa neka onda svi nose kute', ironičan je Banović, modni stručnjak kojemu su neki ipak zapeli za oko. 'Tončica Čeljuska nekada iskoči svojim modnim momentima, a muškarci bi više trebali paziti na kravate. Smatram da je sramotno to što HTV nema osobu koja se brine o stajlingu ljudi pred kamerama', zaključio je.

S HRT-a nam nisu dali konkretan odgovor na pitanje je li zbog kršenja pravilnika ikada itko bio prozivan, već samo da se zbog toga bune gledatelji: 'Službi gledatelja HRT-a povremeno se javljaju gledatelji koji imaju pritužaba, a one se najčešće odnose na frizuru, šminku, odijevanje ili cjelokupan stajling voditelja. No te su pritužbe prilično rijetke i uvrštavaju se u dnevna izvješća Službe gledatelja HRT-a.'