PREMIJERE I KLASICI

Kakav novogodišnji program donosi HTV?

28.12.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Za sve koji odbrojavanje do nove 2013. žele provesti uz televizijski program, Hrvatska televizija osigurala je neodoljivi filmski doček uz holivudske zvijezde, premijere i bezvremenske klasike

Najdulja i najveselija noć na Drugom programu počinje uz animirani spektakl 'Ledeno doba 2 – Zatopljenje'. Nastavak je to jednog od najboljih dugometražnih animiranih filmova u posljednja dva desetljeća, duhovite priče o dvojici otkačenih suputnika - mamuta Mannyja i pričljivog ljenjivca Sida.

Urnebesan zaplet, neodoljivi junaci i sjajni specijalni efekti svakako su prava preporuka za cijelu obitelj, a dodajmo da je za uspjeh filma zaslužna i zvjezdana glumačka ekipa koja je posudila glasove već dobro poznatim junacima predvođena komičarom Rayem Romanom, Johnom Leguizamom, Dennisom Learyjem, glazbenicom Queen Latifa te Jayem Lenoom.

U 21 sat i 55 minuta, slijedi prava poslastica za ljubitelje vesterna - 'Dobar, loš, zao', završni film 'dolarske trilogije' glasovitog Sergia Leonea sa slavnim Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi. Ovo kultno ostvarenje većina kritičara smatra remek-djelom te uz Leoneovu sagu 'Bilo jednom na Divljem zapadu', najboljim predstavnikom špageti-vesterna. Osobite su vrijednosti Leoneovog filma i briljantna fotografija snimatelja Tonina Delli Collija, intrigantan zaplet i likovi te evergrinska glazba Ennija Morriconea koja je postala veliki hit širom svijeta.

Pola sata nakon ponoći najdulja noć nastavlja se uz domaću akcijsku komediju scenarista i redatelja Ivana-Gorana Viteza 'Šuma summarum'. Priča je to o zaposlenicima jedne marketinške agencije koje tijekom team buildinga čekaju nemala iznenađenja, a nagrađena je na filmskom festivalu u Puli. U 'Šumi summarum' nastupaju Vilim Matula, Nina Violić, Goran Navojec, Hana Hegedušić, Nataša Dangubić i drugi.

U dva sata i 35 minuta, slijedi fantastični film 'Vrana', sjajno ostvarenje koje je kultni status steklo osebujnom darkerskom ikonografijom i dizajnom, ali i tragičnom sudbinom glavnog glumca Brandona Leeja, koji je nesretnim slučajem izgubio život pri samom kraju snimanja.

Filmski maraton na Trećem

Treći program u novogodišnjoj noći donijet će filmske maratone.
Na Staru i Novu godinu, na HRT 3 možete gledati maratone antologijskih filmova koje su režirali neki od najvećih redatelja u povijesti kinematografije: Kenji Mizoguchi, John Ford, Fritz Lang, Luis Bunuel, Ken Loach, Robert Altman, Andrej Tarkovski…
Neki od njih nisu prikazani na programu HRT-a desetljećima, a neke će gledatelji imati priliku vidjeti prvi put.

'HRT je s godinama nagomilao velike dugove prema gledateljima, prikazujući najbolje filmove u najkasnijim terminima i mi te dugove nastojimo ubrzano rješavati. U doba kada je publika na drugim programima bombardirana američkim blockubsterima, HRT više no ikada mora obavljati svoju javnu zadaću i za televizijsku pretplatu omogućiti svojim gledateljima da uživaju u onim filmovima koje drugdje ne mogu vidjeti', najavio je v. d. Glavnog urednika HTV-a Dean Šoša.

U 2013. Treći program nastavlja s emitiranjem ciklusa antologijskih filmova i redatelja. Početkom 2013. očekuju nas dugi i iscrpni ciklusi japanskih velikana Kenjija Mizoguchija i Shoheija Imamure, španjolskog genija Luisa Bunuela, indijskog klasika Satyajita Raya, njemačko-američkog velemajstora Fritza Langa i brojnih drugih velikih autora.