NEKADAŠNJA CRNA OVCA

Kakav je zapravo princ Harry, najbuntovniji član kraljevske obitelji i unuk kojem je sve dopušteno i oprošteno

  • V.I.
  • Zadnja izmjena 18.05.2018 10:44
  • Objavljeno 18.05.2018 u 10:44
Bionic
Reading

Otkako su objavljene zaruke princa Harryja i Meghan Markle, javnost se neprestano zabavljala s novim informacijama o kršenju strogih kraljevskih pravila i novim vjetrovima u kraljevskoj obitelji. Sam izbor Harryjeve nevjeste nije baš po kraljevskim običajima, no prisjetimo li se nekih njegovih neslavnih epizoda, može se zaključiti da je kraljica Elizabeta konačno odahnula i zbog konačnog smirivanja mladog princa pristala na sve te ustupke

Prošle godine uslijedio je niz intervjua u kojima je princ Harry otvoreno progovorio o neizmjernoj tuzi koja ga je pogodila nakon smrti majke, princeze Diane. Zbog toga se, otkriva u tim intervjuima, našao na rubu živčanog sloma i potražio pomoć psihoterapeuta.

U tekstu naslovljenom 'Tko je budući muž Meghan Markle?' CNN donosi portret mladog princa, a u njegovom oslikavanju pomogao im je Chris Jackson, kraljevski fotograf koji princa Harryja već 14 godina prati na službenim dužnostima.

'Vrlo ga je zabavno snimati, pun je strasti i energije. Ali, morate se naučiti uvijek biti spremni i očekivati neočekivano', rekao je Jackson CNN-u.

Princ Henry Charles Albert David Windsor je rođen 15. rujna 1984. godine u Londonu, kao mlađi brat princa Williama. U to vrijeme bio je treći u redu za nasljedstvo kraljevske krune i njegovo je djetinjstvo u mnogočemu slijedilo poznati kraljevski obrazac. Prije vojne obuke pohađao je privatne škole u Londonu i Etonu.

No, Harryjevu mladost obilježila je i velika tragedija kada je godinu dana nakon vrlo žučnog i javnog razvoda njegovih roditelja, majka princeza Diana poginula sa svojim novim partnerom Dodijem Fayedom u automobilskoj nesreći u Parizu.

U dokumentarnom filmu objavljenom povodom 20. godišnjice smrti princeze Diane, Harry je otkrio kako je na majčinom sprovodu prvi put plakao zbog žalosti, uz dodatak 'od tada, možda još jednom'.

Nema sumnje da je njemu ostalo još puno tuge za izbaciti, a zbog načina na koji je to radio u mladosti je obilježen kao buntovni pripadnik kraljevske obitelji.

U otvorenom razgovoru za Telegraph u travnju prošle godine, Harry je aludirajući na neslavne trenutke svoga života priznao kako je gušenje emocija nakon smrti njegove majke ozbiljno utjecalo na njegov osobni i poslovni život.

'Bilo je to 20 godina ne razmišljanja o tome i dvije godine totalnog kaosa', rekao je Harry Telegraphu i dodao kako mu je pomogla psihoterapija.

A zaredalo se tu svega, od konzumiranja alkohola i kanabisa u školskoj dobi, preko oblačenja nacističke uniforme 19-godišnjeg Harryja za potrebe kostimirane zabave, do odbacivanja odjeće i partijanja u Las Vegasu 2012. godine. Partijanerske sklonosti pokazao je i kod nas na Hvaru, u epizodu koju zasigurno želi zaboraviti.

'Harry je prigrlio razvoj svoje uloge i promjene koje su ga dovele tu gdje je danas', kaže fotograf Jackson i dodaje da se princ osjeća vrlo ugodno u svojoj trenutnoj ulozi.

Korist vojne službe

Zasluge za tu ulogu u dobroj mjeri pripadaju godinama koje je princ proveo službujući u vojsci, prvo kao časnik, a potom i kao pilot helikoptera Apache. Kako je objasnio prošle godine, vojni život mu je u to vrijeme odgovarao jer je prigušio bol uzrokovanu majčinom smrću.

'Deset godina koje sam proveo u vojsci bilo je samo moje zabijanje glave u pijesak, bio je to samo bijeli šum', rekao je princ Harry u dokumentarcu.

No vojno iskustvo utrlo mu je put za nešto puno pozitivnije. Svjedočanstvo ratnih zbivanja i njihov utjecaj na živote vojnika i njihovih obitelji potaknulo ga je 2014. na pokretanje međunarodnog sportskog natjecanja za ranjenje, ozlijeđene i bolesne pripadnike, kao i za veterane oružanih snaga - Invictus Games.

  • +45
Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Fotograf Jackson, koji je Harryja pratio na sve troje dosad održane Igre, kaže kako su one jedno od najvećih prinčevih uspjeha, te da one puno znače njemu kao i svima koji su u njih uključeni.

'Osjeća se vrlo opušteno i na svom terenu kad je u tom okruženju. Činjenicom da je u vojnoj službi bio pilot helikoptera zavrijedio je jako puno poštovanja kod ostalih vojnika, a to mu daje osjećaj dostojanstva koji inače ne bi imao', smatra Jackson.

Njegova toplina i istinski afiniteti ruše barijere

Stvarajući Invictus Games Harry se nije prvi put okušao u dobrotvornom radu. Jedan je od suosnivača Sentebalea, dobrotvorne organizacije koja od 2006. pomaže ugroženoj djeci male države Lesoto na jugu Afrike. Nastavio je i koracima svoje majke u kampanji umanjivanja stigme oko HIV-a i AIDS-a, a s bratom Williamom i šogoricom Kate aktivan je u borbi protiv nasilja među mladima u Velikoj Britaniji.

'Privilegije dolaze s ogromnom količinom odgovornosti. Dok smo u ovim godinama i još uvijek zanimljivi, želja nam je, koliko god je u našoj moći, napraviti promjene na bolje', objasnio je svoju motivaciju prošle godine u razgovoru za Telegraph.

  • +16
Kate Middleton, Meghan Markle, princ Harry i William Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zbog urođene topline i istinskih afiniteta, smatra Jackson, princ Harry je kao stvoren za to i naglašava kako ruši barijere gdje god se pojavi. Djeca i odrasli podjednako pozitivno reagiraju na njegov prirodan pristup, koji nerijetko uključuje spontane zagrljaje i poljupce.

A to, podsjeća Jackson, nisu uvijek zabava i igre, jer Harry obavlja i neke službene dužnosti umjesto kraljice, pa je tako posljednjih godina službeno posjetio Singapur, Jamajku, Nepal, Južnoafričku republiku, Novi Zeland, Oman, Brazil i Estoniju.

  • +27
Princ Harry i djeca Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Uvijek volim ići na turneje s princom Harryjem. On je vrlo moćan ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u cijelom svijetu', kaže fotograf Jackson.

Princ Harry nedavno je postao ambasador mladih Commonwealtha i nakon ženidbe u planu je zajedno s Meghan energiju usmjeriti prema Commonwealthovim projektima.

Princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia
Pogledaj detaljni horoskop

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal