ZA SVAKU POHVALU

Kad glazbenici pomažu glazbenicima: Dijele svoje znanje s drugima

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Hrvatska glazbena unija od sredine godine na svom Youtube kanalu je za afirmirane i one koji to tek žele postati, glazbenike pokrenula seriju edukacijskih videa u kojoj naši najcjenjeniji umjetnici pokazuju svoja iskustva i znanja

'Edukacijske video epizode pod nazivom HGU Sessions objavljujemo od lipnja 2018 na YouTube kanalu Hrvatske glazbene unije. Smatrali smo da bi bilo zgodno mlađim generacijama prenijeti dio glazbenog iskustva i virtuoznosti afirmiranih glazbenika, redom dobitnika Nagrade Status za najbolje instrumentaliste godine. Budući da smo udruga koja štiti izvođače, nekako se pokušavamo povezati ili kreirati što više projekata preko kojih promoviramo umijeće sviranja. Za sada smo još uvijek u nekoj 'beta' fazi gdje osluškujemo reakcije glazbenika. Ideja je da u prvoj fazi HGU Sessions - objavljujemo svaka dva tjedna. Za sada smo jako zadovoljni kritikama i reakcijama, a za nešto više ipak treba proći određeni vremenski period', rekao nam je Andrej Babić, izvršni tajnik HGU-a

Izvor: Društvene mreže

Za sada su snimili edukacijske video epizode s Elvisom Penavom (gitara), Zvonimirom Bučevićem (bas gitara), Damirom Šomenom (bubnjevi) i Juricom Leikauffom (klavijature). Svi su dobitnici Nagrade Status i imaju status istaknutih glazbenika.

Prije nekoliko godina su snimili serijal 'Profesija glazbenik' koja je prikazala život glazbenika uz opušteni i edukativni pristup.

'To je jako zahtjevan posao i u realizaciju projekta je bio uključen velik broj najpoznatijih glazbenika. Serijal se može pogledati na HRTi. U ovom trenutku imamo puno ideja i želja kako još bolje potaknuti ljude da budu kreativni i da se bave glazbom. Možda u dogledno vrijeme napravimo neki dodatni korak i proširimo vidike. Osnovni problem je što se obraćamo jednom ipak užem krugu ljudi, a za takvu komunikaciju je YouTube idealna platforma. Mi se obraćamo svim glazbenicima, ali je osnovna želja potaknuti nove generacije, mlade ljude od 15-25 godina starosti, da se bave glazbom', ističe Babić.

Snimatelj i montažer svih epizoda je Goran Berović, koji već duže vremena surađuje sa HGU-om kao službeni fotograf i video snimatelj na događanjima i eventima vezanima za HGU.

  • +12
  • +9

Svečanost dodjele glazbene nagrade Status u klubu Johann Franck

Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!