simbolično mjesto u svjetovnom svetištu

Josephine Baker bit će ovjekovječena u francuskome Panteonu

  • Autor: D.A.M./Hina
  • Zadnja izmjena 27.11.2021 10:37
  • Objavljeno 27.11.2021 u 09:39
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Imagno / Profimedia

Josephine Baker, francusko-američka plesačica, pjevačica i glumica koja je opčinila Francusku nastupima koji ismijavaju kolonijalizam a kasnije se priključila francuskom pokretu otpora, postat će u utorak prva crnkinja ovjekovječena u francuskom mauzeleju Panteonu

Baker će biti tek šesta žena među 80 nacionalnih velikana u francuskoj povijesti u svjetovnom hramu na lijevoj obali Pariza. Bit će i prva estradna figura počašćena simboličnim mjestom u svjetovnom svetištu, konačnom počivalištu dugog niza velikana iz svijeta politike, kulture i znanosti, među kojima su Victor Hugo, Emile Zola i Marie Curie.

'Panteonizacija' prve crne svjetske ženske superzvijezde, koja se zauzimala za ljudska prava zajedno s Martinom Lutherom Kingom rezultat je godina zalaganja njezine obitelji i skupine intelektualaca da joj se oda rijetka posmrtna čast. Francuski predsjednik Emmanuel Macron u kolovozu je konačno odobrio zahtjev 'jer je bila žena rođena kao crnkinja i Amerikanka u zatvorenom društvu ... koja je tijekom života postala inkarnacija prosvjetiteljskih vrijednosti Francuske Republike', objasnio je ovaj tjedan njegov ured.

Rođena kao Freda Josephine McDonald u ekstremnom siromaštvu u Missouriju 1906., Baker je napustila školu u dobi od 13 godina.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Collection Dupondt / akg-images / AKG / Profimedia

Poput mnogih crnačkih američkih umjetnika u to doba, preselila se u Francusku da izbjegne rasnu segregaciju. Kad je izbio Drugi svjetski rat, priključila se francuskom Pokretu otpora protiv nacističke Njemačke, postavši poručnica ženskog pomoćnog korpusa francuskog ratnog zrakoplovstva.

Kao špijunka francuskog ratnog vođe u egzilu generala Charlesa de Gaullea iskoristila je svoje vještine i kontakte da dobije informacije o planovima talijanskoga fašista Benita Mussolinija.

Baker je umrla 12. travnja 1975 u dobi od 68 godina od krvarenja u mozgu, nekoliko dana nakon što je kabaretskim hitom proslavljeno njezinih pola stoljeća na pozornici. Pripadnici francuskog ratnog zrakoplovstva u Panteon će unijeti simboličan lijes, kao znak njezine uloge u francuskom ratnom zrakoplovstvu. Njezini posmrtni ostaci ipak će ostati u Monaku, gdje je i pokopana.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NordicPhotos / AKG / Profimedia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!