SUMMIT U HAMBURGU

Zvuči nevjerojatno, ali Nijemci se znaju šaliti: Melaniju Trump su na večeri G20 smjestili do Putina iz zezancije

12.02.2021 u 10:05

Bionic
Reading

Dolazak Donaldu Trumpu na summit G20 u Hamburgu 7. srpnja 2017. nije bio najugodniji, a ako je vjerovati dokumentarcu o vanjskopolitičkom djelovanju bivšeg američkog predsjednika, neugodnost je dodatno začinila očita podvala koju su mu pripremili njemački domaćini

Doktorica Fiona Hill, bivša stručnjakinja za Rusiju u amričkom Vijeću za nacionalnu sigurnost i istaknuta svjedokinja tijekom prvog opoziva predsjednika Trumpa, u novom BBC-jevom dokumentarcu navodi da je raspored sjedenja na svečanoj večeri ciljano smišljen kako bi se američka prva dama Melania Trump smjestila do ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Na summitu se dogodio prvi osobni susret Donalda Trumpa s Vladimirom Putinom, a uslijedio je nakon višemjesečnih nagađanja da se Kremlj umiješao u američke izbore 2016. godine kako bi osigurao pobjedu republikanskog kandidata nad demokratskom miljenicom Hillary Clinton. Ova je tema tada bila i predmet istrage specijalnog savjetnika FBI-ja Roberta Muellera.

  • +5
Melania Trump i Vladimir Putin na summitu G20 u Hamburgu Izvor: Profimedia / Autor: Mikhail Klimentyev / TASS / Profimedia

'Glavni cilj je bio samo posjesti predsjednika Trumpa do Putina. Obzirom na njegovu vlastitu osobnost, smatralo se da će moći potaknuti dobru kemiju', kaže dr. Hill u novom BBC-jevom trodjelnom dokumentarcu 'Trump Takes on the World'.

'Predsjedniku je očito bilo neugodno što se frontalno morao baviti pitanjem miješanja u izbore. Bilo kakvu raspravu na tu temu povezivao je sa svojim legitimitetom predsjednika', prisjeća se dr. Hill situacije kad su Trump i Putin zajedno sjeli na poziv novinara.

Ta se neugodnost mogla samo povećati kasnije na svečanoj večeri, ali Hill kaže kako su kasno saznali da su Nijemci donijeli za njih nezamislivu odluku da američku prvu damu posjednu do predsjednika Putina.

'Mogli su je smjestiti pored bilo koga, ali ne, morali su odabrati predsjednika Putina, znajući dobro da će svi pomno proučavati svaku njihovu interakciju, pa je predsjednik Trump, što je bilo neizbježno, počeo razgovarati sa svojom suprugom', prisjeća se dr. Hill.

Putin je sjedio i razgovarao s parom više od sat vremena, što je zabavljalo druge svjetske čelnike koji su znali kakvu će ulogu te slike odigrati u svjetlu istrage veza predsjednika Trumpa s Moskvom, koja u Washingtonu još traje.

Dr. Hill u dokumentarcu podsjeća i kako je odluka predsjednika Trumpa da na bilateralnom summitu u Helsinkiju sljedeće godine stane na stranu Putinovog demantija razmišljanja njegovih vlastitih obavještajnih dužnosnika, Melaniju toliko mučila da je razmišljala o lažiranju hitne medicinske pomoći kako bi se izvukla iz sobe.