NAJDRAŽA 'PRIJATELJICA'

Jennifer Aniston slavi 50. rođendan: Nikada nije imala previše sreće u ljubavi, a unatoč disleksiji postigla je uspjeh o kojem drugi mogu samo sanjati

11.02.2019 u 06:22

Bionic
Reading

Rođena u obitelji glumaca, Jennifer Aniston nije ni mogla krenuti drugim putem, nego onime koji su započeli njezini roditelji. Iako je do uspjeha, o kakvom je sanjala, trebao proći niz godina, prilika koja se ne propušta - ona u seriji 'Prijatelji' - otvorila joj je vrata koja su dugo bila zaključana. Danas slavi 50. rođendan, a ostvarila je gotovo sve što je zacrtala

‘Jednom kada shvatiš tko si i što voliš na sebi, mislim da tek onda sve sjeda na svoje mjesto.’ Izjavila je to svojedobno jedna od najljepših glumica, holivudska miljenica koja će 11. veljače na rođendanskoj torti puhnuti u čak 50 svjećica.

Toliko godina rijetki bi dali Jennifer Aniston, rođenoj 1969. godine kao Jennifer Joanne Linn Anastasakis, jedinoj kćeri glumačkog para Nancy Dow, talijansko-škotskog porijekla, i Grka Johna Anistona, odnosno Giannisa Anastasakisa.

  • +4
Jennifer Aniston Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Prije udaje za Anistona, Nancy Dow bila je u braku s Johnom T. Melickom, s kojim je dobila i sina. Kada je Jennfier imala tek pet godina, njezin je otac odlučio cijelu obitelj preseliti u rodnu Grčku, u kojoj je želio postati liječnik, no ostali su ondje tek godinu dana.

Prva prekretnica u životu

Odrastanje u glumačkoj obitelji učinilo je svoje - Jennifer je odlučila krenuti stopama svojih roditelja i silno se trudila ostvariti kao glumica. U New Yorku je pohađala waldorfsku školu, no i sama priznaje da je više vremena provela u uredu ravnatelja negoli u razredu. A onda se dogodila prva prekretnica u njezinu životu - 1978. godine, kada je imala tek devet, njezini su se roditelji odlučili rastati nakon što je njezina majka otkrila da je suprug vara s kolegicom iz sapunice.

Da joj se roditelji rastaju, doznala je kada se vratila kući s rođendanske proslave. ‘Mama mi je rekla: ‘Tata neće neko vrijeme biti s nama’, no nikada nije rekla da je on zauvijek otišao. Ne znam kako sam to uspjela blokirati, no sjećam se da sam sjedila i plakala, ne shvaćajući da je on otišao. Ne sjećam se ničega osim toga da je bilo čudno što oca više nije bilo s nama.’

Od tog dana trebala joj je puna godina da napokon s njime progovori koju riječ. ‘Bilo je grozno. Osjećala sam se glavnim krivcem zbog njihovog razvoda. Znam da to zvuči kao klišej, ali doista sam se tako osjećala jer nisam bila baš bajno dijete.’

U želji da spasi svoju obitelj i pokuša vratiti sve na ono kako je bilo, počela je glumiti u razredu misleći da će škola nazvati njezine roditelje te da će na kraju svi završiti kod ravnatelja. Naravno, ništa od toga nije se ostvarilo, a sam razvod trajno ju je obilježio.

Majka kao zaštitnica

Ružan prekid zbližio ju je s majkom, koja je postala izrazito zaštitnički nastrojena prema njoj, ali i obrnuto, Jennifer je praštala majci sve njezine istupe i ispade, pa čak i kada je objavila svoje memoare u kojima je otkrila intimne pojedinosti o svojoj kćeri. Doduše, nakon objave knjige nekoliko godina nisu razgovarale, no kasnije su se ipak pomirile.

Da želi postati glumica, shvatila je 25. listopada 1979., kada je s razredom posjetila kazalište i pogledala predstavu ‘Children of a Lesser God’ na Broadwayu. Tko zna, možda je odabir glume bio zapravo njezina želja da potuče svog oca na terenu na kojem je najbolji ili mu se jednostavno željela umiliti.

Da se ponovno zbliži s ocem, trebalo je proći neko vrijeme, a tada je napokon smogla snage i upitala ga zašto ih je napustio. Kako je i sama rekla, budući da nije bio nikada previše rječit, objasnio joj je najbolje što je znao, potom joj se ispričao i tada je donekle sve sjelo na svoje mjesto.

Jennifer Aniston Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kompliciran odnos s majkom imala je sve do njezine smrti, a najviše joj je zamjerala što joj nije pomogla ojačati samopouzdanje. ‘Mojoj majci ljepota je bila sve, a meni je bilo tako svejedno. Uvijek mi je vikala - moraš iscrtavati usne jer su ti pretanke! Nemaš jagodice, moraš ih istaknuti’, rekla je Jennifer, ali i dodala kako se ona sama trudila silno udovoljiti joj.

‘Bila je jako kritična, osobito kada sam ja bila u pitanju. Ona je bila bivša manekenka, prelijepa, zavodljiva, a ja nisam bila ništa od toga.’

Što se tiče glume, njezin otac nije želio da kći krene njegovim stopama te ju je svim snagama želio odgovoriti od toga: ’Ne želim da postaneš glumica. To nije profesija kojom bi se itko trebao baviti jer su šanse za uspjeh vrlo male.’

Unatoč njegovim molbama, Jennifer nije željela popustiti, već je nastavila ostvarivati se u glumačkom svijetu, a već od prvih angažmana pokazalo se, iako toga nije sama bila svjesna, kako joj najbolje odgovara komedija. S 15 godina Jennifer Aniston primljena je u New York's High School of Performing Arts i time je potvrdila da će, unatoč očevom neodobravanju, postati glumica.

Džeparac je zarađivala ribajući WC-e

Nakon završetka školovanja posvetila se glumi u potpunosti, no da bi se mogla prehranjivati dok ne uspije, prihvaćala je razne poslove - od rada u teleprodaji i konobarenja do dostavljanja pošiljki na biciklu. ‘Dok sam odrastala, nismo imali previše novca. Džeparac sam kao dijete zarađivala ribajući WC-e. Moram priznati da sam poprilično dobra u tome’, priznala je svojedobno.

FANTASTIČNA ŠEsTORKA

Kultni 'Prijatelji' dostojanstveno su ostarjeli: Evo kako izgledaju 24 godine kasnije

Pogledaj galeriju

Dane je provodila obilazeći audicije, noćima je konobarila, a onda je, nakon nekoliko angažmana na Broadwayju, kojima se nije pretjerano proslavila, s 20 godina odlučila svoju sreću potražiti u Los Angelesu. Nažalost, niti tamo nije bilo bolje jer su joj velike probleme izazivala čitanja scenarija, a onda je slučajno, na pregledu kod oftamologa, doznala da pati od disleksije. To joj je zapravo promijenilo život jer je sve do tada smatrala kako nije ‘pretjerano pametna’.

A onda su se dogodili 'Prijatelji'...

Uz sve to, agent joj je otkrio još jedan razlog zašto ne dobiva uloge - zbog nekretanja i enormnih količina junk fooda nakupila je previše kilograma. Kada ih se riješila, počele su se nizati i ponude. No sve je to bilo gotovo neprimijećeno dok nije došla 1994. godina i NBC-jeva serija Friends Like Us’, koja je kasnije skraćena u tek Friends, odnosno ‘Prijatelji’. Iako je došla na audiciju da bi utjelovila Monicu Geller, redatelj serije James Burrows smatrao je da je ona rođena da bude Rachel Green i nije pogriješio.

‘Sve se dogodilo neviđenom brzinom. Ušla sam, pročitala tekst, nasmijala se dobro i glasno, otišla kući i sat kasnije uloga je bila moja.’ Upravo kroz Rachel Green, Jennifer je pokazala ono što je najbolje znala - prirodni talent za humor, kao i izgled djevojke iz susjedstva. Prva epizoda prikazana je 22. rujna 1994. i sve ostalo je povijest.

Tijekom deset sezona, od 1994. do 2004. godine, prikazano je 236 zgoda i nezgoda šestero prijatelja, osvojili su mnogobrojne nagrade, a neviđeni uspjeh rezultirao je nevjerojatnim ugovorima koji im i danas donose veliku zaradu.

Upravo zahvaljujući ‘Prijateljima’, Jennifer Aniston postigla je ono o čemu je maštala od najranijih dana - postala je uspješna glumica, daleko uspješnija od oca. Frizura Rachel Green postala je neviđeni hit, Jennifer je osim na listi najplaćenijih glumica redovito završavala i na onoj najljepših, a paralelno s time krenulo je zanimanje javnosti za njezin privatni život.

Prvi slavni dečko

Da u povijesti ostane zapisan kao dečko zvijezde ‘Prijatelja’, uspjelo je njezinom kolegi, glumcu Tateu Donovanu, s kojim je započela vezu u studenom 1995. godine, nedugo nakon što je on prekinuo sa Sandrom Bullock. Na prvi izlazak odveo ju je u trgovački centar, što je zapravo bio test da bi, kako je rekao, ‘vidio je li umišljena i ukočena’. Na kraju test nije prošao on jer se uspaničio zbog paparazza koji su ih pratili u stopu.

Ipak, tri tjedna kasnije odlučili su dati jedno drugome još jednu šansu. Godinu kasnije kupili su identične prstene, no i sama Jennifer je priznala da se nije radilo o zaručničkima. U svibnju 1998. Jennifer se u javnosti pojavila bez prstena, a iako se pokušala opravdati pred novinarima govoreći kako ga je samo zaboravila staviti, dva dana kasnije nagađanja su potvrđena - ona i Tate Donovan prekinuli su vezu, vjerojatno zato što on nije mogao podnijeti činjenicu da je ona popularnija od njega.

  • +11
Jennifer Aniston i Brad Pitt Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

S Bradom Pittom bila je najsretnija u životu

Šest mjeseci kasnije na premijeri filma ‘Upoznajte Joea Blacka’, zahvaljujući zajedničkom agentu Kevinu Huvaneu, Jennifer Aniston upoznala je Brada Pitta. U to vrijeme oboje su prolazili kroz težak period, okončavši duge veze, ona s Donovanom, a on s Gwyneth Paltrow, s kojom je bio i zaručen. Započevši vezu, silno su se trudili sačuvati je od znatiželjne javnosti, no paparazzi su ipak pobijedili te snimili nježne zagrljaje i poljupce. Da progovori o svojoj vezi s Bradom Pittom trebalo joj je još pola godine: ‘Samo ću vam reći da nikada nisam bila sretnija nego što sam sada niti ću ikada biti', rekla je.

U studenom 1999. par je, tijekom koncerta Stinga, otkrio da se zaručio, a slavni glumac priznao je da je sam dizajnirao zaručnički prsten. Jennifer Joanna Aniston i William Bradley Pitt izmijenili su 29. srpnja 2000. vjenčano prstenje na romantičnoj ceremoniji u Malibuu, pred 200 uzvanika, a prvi ples otplesali su uz pjesmu Tonyja Benetta ‘The Way You Look Tonight’.

Idućih pet godina bilo je idilično i mediji su ih prozvali holivudskim zlatnim parom te su svi s nestrpljenjem iščekivali vijesti o prinovi, a umjesto toga 2005. stiglo je razočarenje. Na setu filmaGospodin i gospođa Smith’ Pitta je očarala Angelina Jolie, a iako su se isprva trudili ušutkati glasine o njegovoj prevari, one su se pokazale istinitima. Samo dva dana nakon što su svijet obišle fotografije romantične šetnje Brada Pitta i Angeline Jolie plažom, 7. siječnja 2005. on i Jennifer Aniston objavili su da se rastaju, a razvod je dovršen u listopadu iste godine.

Vince Vaughn bio joj je rame za plakanje

I prije negoli je sve finalizirano Jennifer je utjehu i rame za plakanje pronašla u još jednom kolegi - Vinceu Vaughnu, s kojim je tada snimala film ‘Prekid’. Nažalost, ni ta veza nije opstala, a razlog je možda najbolje opisao godinama kasnije sam Vince Vaughn: ‘Biti u vezi s Jennifer bilo je divno, no ta konstantna medijska pažnja i nije bila super.’ Tijekom godine i nekoliko mjeseci, koliko su proveli zajedno, Jennifer i Vaughn bili su zahvaljujući tabloidima nekoliko puta zaručeni, prekidali su nebrojeno puta, kao i očekivali prinovu.

Potom je u travnju 2008. snimljena s pjevačem Johnom Mayerom i sve je izgledalo kao da će napokon biti sretna. No tijekom godine dana njihovu vezu obilježile su turbulencije te konstantni prekidi i mirenja. Bolje sreće nije imala ni s Bradleyjem Cooperom, s kojim je glumila u filmu Njemu baš i nije stalo’, kao ni s Gerardom Butlerom, s kojim je snimila ‘Lovac na glave’.

U život joj je 'ušetao' Justin Theroux

A onda je stigao Justin Theroux i činilo se da je napokon sve došlo na svoje mjesto. Upoznao ih je kolega Robert Downey Jr., a zbog lijepe Jennifer, Theroux je ostavio stilisticu Heidi Bivens, s kojom je proveo 14 godina u vezi. U jednom od tadašnjih intervjua, na pitanje o privatnom životu, Jennifer Aniston ostala je tajanstvena, ali je rekla: ‘Nevjerojatno sam sretna i zadovoljna. Moja sreća je nemjerljiva, a moj privatni život ne može biti bolji.’

Ni ova veza nije prošla bez nagađanja o zarukama, trudnoći… Ipak, zaruke su se na kraju dogodile, a potom i vjenčanje, koje je 5. kolovoza 2015. održano u najvećoj tajnosti. I baš kao i prvi put, uoči razvoda od Brada Pitta, zadnji odmor sa suprugom Justinom Therouxom provela je u ljetovalištu u Meksiku, nakon čega su, 15. veljače 2018., zajedničkom izjavom otkrili javnosti da je njihovom braku došao kraj.

  • +32
Jennifer Aniston i Justin Theroux Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kao majka se na kraju nije ostvarila, a upravo o tome, kao i propalim brakovima, progovorila je u jednom od svojih najintimnijih intervjua: ‘Sve te pretpostavke... 'Jen ne može zadržati muškarca' i 'Jen odbija imati djecu jer je sebična i najvažnija joj je karijera'... A nitko ne zna što se doista događa iza zatvorenih vrata. Nitko ne zna kroz što sam sve doista prošla emocionalno, niti kakve sam sve medicinske zahvate imala. Postoji taj konstantni pritisak na žene da moraju postati majke, a ako se u tome ne ostvare, 'oštećena su i loša roba'. Možda moja svrha na ovom planetu nije bila da rađam. Možda sam ovdje zbog nekih drugih stvari...'

Najbolji savjet

Ima li njezin nesređeni privatni život zapravo korijene u njezinu djetinjstvu, zna vjerojatno samo ona.

A koji joj je najbolji savjet o muškarcima dala njezina majka, Jennifer Aniston svojedobno je rekla: ‘Da budem voljena, sretna i da nikada ne pristajem na manje od onoga što zaslužujem. Rekla mi je da se ne oslanjam na muškarce, ali niti da ih izbjegavam, jer oni nisu naši neprijatelji.’