ELIZABETH TAYLOR I RICHARD BURTON

Jedna od najstrastvenijih holivudskih priča kojoj su presudile ljubomora i posesivnost

15.01.2018 u 06:52

Bionic
Reading

Njihova turbulentna veza, koja je dva puta bila ozakonjena, nešto je o čemu se i danas govori, toliko godina kasnije. Iako su se neizmjerno voljeli i cijenili, njihovi prejaki karakteri, ali i velike količine alkohola koji su oboje konzumirali, doveli su do toga da jednostavno ne mogu biti zajedno. Ipak, do svoje smrti i Elizabeth Taylor i Richard Burton bili su svjesni da je jedino njihova ljubav bila prava

'Kemija između Richarda i mene bila je nevjerojatna. Jednostavno nismo mogli skinuti ruke jedno s drugoga.' Tim je riječima svoju ljubavnu priču s Richardom Burtonom opisala Elizabeth Taylor. Bila je to jedna od najskandaloznijih priča 20. stoljeća - s jedne strane toliko strastvena, s druge turbulentna veza obilježila je njihove živote, ali i živote njihovih obožavatelja, davno prije internetskih tračeva, društvenih mreža i ostalog. Može se reći kako su upravo oni bili začetnici trenda da slavne osobe u stopu prate paparazzi.

  • +16
Elizabeth Taylor i Richard Burton Izvor: Profimedia / Autor: Courtesy Everett Collection

Par se upoznao na setu filma 'Kleopatra', u vrijeme kada su oboje bili u braku s drugim osobama, Elizabeth s Eddiejem Fisherom, a Burton sa Sybil Williams. Ipak, strast među njima bila je neviđena te se oni jednostavno nisu mogli suzdržati od toga da ne završe jedno drugome u zagrljaju. Sam Burton otkrio je kako ga je očarala od trenutka kada ju je vidio nagu u sceni u kojoj se Kleopatra kupa u kadi, njihov prvi poljubac za kamere ponavljan je nekoliko puta, a oni jednostavno nisu prestajali, pa čak ni kada je redatelj rekao da je dosta.

Sam film obilježio je to razdoblje, a i do danas drži zlatne standarde u Hollywoodu. Sniman je gotovo dvije i pol godine, izmijenila su se dva režisera, kao i dvije 'struje' u filmskom studiju, a nevjerojatan je i iznos za koji su probili budžet. Iako su mu u početku namijenjena tek dva milijuna dolara, na kraju se iznos popeo na nevjerojatnih 44 milijuna dolara, a uz sve to donio je dva razvoda - brakova Elizabeth Taylor i njezina ljubavnika Richarda Burtona.  

Kada je snimala 'Kleopatru', Elizabeth je imala 29 godina i već tri razvoda iza sebe, a njezin četvrti suprug Eddie Fisher zbog nje je ostavio suprugu Debbie Reynolds. Elizabeth Taylor i Richard Burton susreli su se nekoliko godina prije snimanja filma na zabavi, na kojoj Burton nije prestajao flertovati s njom, no ona ga je odbila riječima da ne želi biti 'samo još jedna crtica na njegovu popisu'.

Iako su se, barem donekle, trudili zadržati svoju aferu od očiju javnosti, to im ipak nije uspjelo. Tijekom snimanja filma u Rimu tamošnji paparazzi snimili su ih i objavili priču koja se ubrzo proširila cijelim svijetom. Dogodio se neviđen skandal, a sve je išlo toliko daleko da je članica Kongresa iz Georgije zatražila od javnog tužitelja da im zabrani povratak u zemlju. Paparazzi su ih pratili u stopu, a ubrzo nakon što je završeno snimanje filma, 1964. godine, Richard Burton postao je Elizabethin peti suprug.

Elizabeth Taylor i Richard Burton u 'Kleopatri' Autor: Youtube

Vjenčanje je održano u Montrealu, u kojem su se u hotelu Ritz-Carlton prijavili pod prezimenom Smith. Za svoje intimno vjenčanje Elizabeth je odabrala žutu haljinu od šifona, dok je u kosu uplela zumbule i ljiljane, a oko vrata stavila 150 tisuća dolara vrijednu ogrlicu od smaragda i dijamanata, koju joj je Burton poklonio za 32. rođendan.

Unatoč velikoj ljubavi, njihov je odnos bio zamršen, prepun svađa i turbulencija. Iste godine kada su se vjenčali Burton je dobio ulogu u filmu 'Noć iguane', a snimanje se odvijalo u ribarskom selu Puerto Vallarta. Bez puno razmišljanja, Burton je odlučio da će s njim u tropski raj doći i Elizabeth. Iznajmio je kuću na stijeni s pogledom na zaljev, dok je Elizabeth bila smještena u vili preko ceste, u Casa Kimberley. Išao je toliko daleko da je izgradio most između dvije kuće, nazvan Lover's Arch, kako bi mogli provoditi vrijeme zajedno, a s druge strane biti i odvojeni i imati prostor samo za sebe, osobito kada bi bili svađalački raspoloženi.

Koliko su bili oduševljeni tim ribarskim selom, govori i podatak da je Burton na kraju kupio Casu Kimberley i poklonio ju svojoj supruzi za rođendan.

'Znam da sam nepopravljiv i loš lažljivac, no molim te, vjeruj mi da te nikada nisam izdao ni riječima ni djelom. Jednostavno te previše volim. Problem je u piću. Ponašao sam se kao idiot. Zaslužujem svaku kaznu koju mi namijeniš i prihvatit ću je ukoliko ostaneš sa mnom', napisao je u jednom od svojih mnogobrojnih ljubavnih pisama, očito nakon još jedne svađe uzrokovane alkoholom.

Brak je potrajao deset godina, a kraju je, između ostalog, prethodila njezina sumnja kako ju na snimanju filma 'Putovanje' Burton vara s kolegicom - Sophijom Loren. Svemu tome svjedočio je i njihov bliski prijatelj, talijanski fotograf Gianni Bozzacchi, koji se sa suprugom ni kriv ni dužan našao usred njihove brakorazvodne parnice.

Elizabeth taylor and richard burton #oldhollywood #elizabethtaylor #richardburton

A post shared by Elizabeth Taylor Videos (@elizabethtaylorvideos) on

'Elizabeth je bila prekrasna žena, no nije previše marila za to kako izgleda ni što će obući, osobito kada je bila s ljubavi svog života - Richardom. S druge strane Sophia je itekako pazila na te pojedinosti. Prava Talijanka, rođena u zemlji najboljih dizajnera, uvijek elegantno odjevena u toalete s potpisom Valentina', otkrio je Bozzacchi te dodao kako je Elizabeth, nakon što je doznala da joj suprug spava u vili Sophije Loren, dogovorila fotografiranje s njom, koje je potom prodala uz priču o njihovom razvodu. 'Elizabeth je željela da svijet zna kako je ponovno slobodna, mlada i prekrasna', rekao je Bozzacchi, uz napomenu kako nikada nije doznao je li afera Richarda Burtona i Sophije Loren bila stvarna ili ne.

The Sandpiper #oldhollywood #elizabethtaylor #richardburton

A post shared by The magic of old Hollywood (@oldhollywoodfans) on

Richard joj je tada napisao još jedno ljubavno pismo: 'Prvo moraš shvatiti da te cijenim. Drugo, iako se stalno ponavljam - volim te. Treće - ja ne mogu živjeti bez tebe. Četvrto - stavljam ti na leđa ogromnu odgovornost, jer ako me ostaviš, ubit ću se. Za mene nema života bez tebe. Strah me.'

Na brojna ljubavna pisma koja joj je pisao Elizabeth nikada nije odgovorila, no zato ih je brižljivo čuvala sve do kraja svog života, a ona su svojedobno objavljena u jednoj od njihovih mnogobrojnih biografija.

U mjesecima nakon što su se razišli bilo je nekoliko pokušaja pomirbe, no sve je propalo zbog Burtonovih 'ispada'. Upoznao je 18-godišnju konobaricu kojoj je odmah kupio 450 dolara vrijedan prsten, a ona je iskoristila prvu priliku i prodala priču lokalnim novinama. Osim toga, spetljao se s udanom ženom s troje djece te s njom imao aferu sve dok se razjareni muž nije pojavio na njegovim vratima i zaprijetio da će ga ubiti.

Elizabeth je sve to dojadilo, pa je otputovala u Gstaad u Švicarsku i pokrenula brakorazvodnu parnicu. Ubrzo su krenuli svatko svojim putem - ona se već krenula viđati s nizozemskim biznismenom i fotografom Henryjem Wynbergom, dok je on bio kratko zaručen s jugoslavenskom princezom Elizabetom.

U ljeto 1975. godine, godinu dana nakon razvoda, susreli su se u Švicarskoj kako bi dogovorili sve oko podjele novca brakorazvodnom parnicom. On je, naravno, ponovo bio opčinjen njezinom ljepotom, iako je izgubila dosta kilograma, a on je prestao biti natečen od alkohola.

Ljubav je ponovno planula, a 21. kolovoza njihov glasnogovornik John Springer to je i službeno potvrdio. Elizabeth je ljubavi svog života ostavljala male ljubavne poruke, ostavljajući njemu na odabir što će ovoga puta biti s njima, no jasno je dala do znanja da želi obnovu vjenčanih zavjeta.

Kada je Elizabeth završila u bolnici, pod sumnjom da ima rak pluća, što se na kraju pokazalo netočnim, Richard je shvatio da je ona žena njegovog života i ponovno je kleknuo pred nju te zaprosio ju.

Po drugi put su se vjenčali 10. listopada 1974. godine u Bocvani, ispred lokalnog plemena. Mjesec kasnije Elizabeth mu je priredila nezaboravnu zabavu povodom 50. rođendana, a Burton je večer s 250 uzvanika proveo ispijajući mineralnu vodu. No nije dugo izdržao trijezan te se nekoliko tjedana nakon vjenčanja ponovno odao piću, a to je ponovno rezultiralo mnogobrojnim svađama i pomirbama.

Božić su odlučili dočekati u Gstaadu, a od njezine posesivnosti nakratko je uspio pobjeći - otišao je skijati i na padinama ugledao visoku i zgodnu ženu koja mu je oduzela dah. Riječ je bila o 27-godišnjoj bivšoj manekenki Suzy Hunt, s kojom je Burton vidio svoju budućnost te je znao da uz nju više nikada neće pomisliti na alkohol, koji ga je doveo na rub života i smrti.

Elizabeth je osjećala da je njihovom braku došao kraj. Susreli su se na aerodromu Kennedy, a iako su se poljubili, osjećala je da je udaljen. Nakon što su stigli u hotel rekao joj je da želi razvod. Manje od šest mjeseci od drugog vjenčanja njihovom je braku došao kraj.

Brak s lijepom Suzy potrajao je tek šest godina, a ona je od prvog dana bila svjesna da će Elizabeth uvijek biti dio njihovog života. Kasnijih godina, ponajviše zbog djece, Elizabeth i Burton često su se susretali, odlazili na večere i radili zajedno na novim projektima. Mnogi su se nadali kako će se i treći put pomiriti, no to se nije dogodilo.

Elizabeth Taylor i Richard Burton - 'Kleopatra'

U međuvremenu se vjenčao s njezinom asistenticom Sally Hay, bio je godinama trijezan, a onda mu je 4. kolovoza 1984. pozlilo. Žalio se na glavobolju, zbog čega je popio aspirin. Kada se ujutro probudio, teško je disao, nakon čega je hitno prebačen u bolnicu. Doktori su se trudili svim silama da ga spase, no preminuo je u 58. godini života od teškog cerebralnog krvarenja na operacijskom stolu.

Elizabeth Taylor, na želju Sally Hay, nije prisustvovala pogrebu, no nekoliko dana poslije na kućnu joj je adresu stiglo pismo. Napisao ga je Burton tri dana prije svoje smrti. U njemu je rekao kako je najsretniji bio kada je bio s njom i da se želi 'vratiti kući'. Rekao joj je kako nitko drugi nije znao kakav je njihov život bio kada su bili zajedno te da se nada da postoji još jedna šansa za njih. To je bilo njegovo posljednje ljubavno pismo koja je ona čuvala pored svojeg kreveta sve do svoje smrti 2011. godine.

#elizabethtaylor #richardburton

A post shared by Anton👊 (@anton.studio54) on

'Bio je najdivniji, najzabavniji, najnježniji otac. Sva naša djeca su ga obožavala. Veza koju smo imali ostala je ovdje do njegova posljednjeg daha, u mome srcu, a uvijek ću vjerovati da nam je bilo suđeno da se vjenčamo i treći, posljednji put... Od prvih trenutaka u Rimu bili smo divlje i jako zaljubljeni', rekla je Liz Taylor.