princ philip i kraljica elizabeta ii.

Kraljevska ljubavna priča koja traje već gotovo 70 godina

05.05.2017 u 08:32

Bionic
Reading

Nakon izvanrednih vijesti u svim britanskim, ali i svjetskim medijima, kako je u Buckinghamskoj palači sazvan hitan i tajan sastanak, javnost je odahnula shvativši da nitko iz kraljevske obitelji nije umro niti je teže bolestan. Razlog sastanka ubrzo se doznao - 95-godišnji princ Philip odlučio se umiroviti te od jeseni više neće obavljati nikakve dužnosti, a njegovu odluku podržala je i njegova supruga, kraljica Elizabeta II. koja mu je i najveća potpora u životu

Gotovo 70 godina vojvoda od Edinburgha najvjernija je pratnja engleskoj kraljici. Poznat po izravnom humoru obojenom cinizmom, princ Philip suprug je jedne od najpoznatijih žena svijeta, zbog koje je odustao od svoje karijere kako bi je podupirao u njezinoj kraljevskoj ulozi.

Vjenčanje princa Philipa i kraljice Elizabete II. Autor: Youtube

S kraljicom, koja je uvijek u centru pažnje, 95-godišnji Philip je već naučio biti samo korak iza nje, kao njena najveća potpora. I dok je u javnosti sve posloženo tako da je sama kraljica glavna, u njihovu privatnu životu on je glava obitelji, nikada nije mario što će drugi reći te se unatoč mnogobrojnim gafovima nikada nije suzdržavao reći što misli.

Tijekom II. svjetskog rata borio se za Veliku Britaniju kao član kraljevske ratne mornarice, a dobro upućeni tvrde kako je bio 'dobra prilika'. Stoga ne čudi da ga je kraljica Elizabeta II. odabrala za svog supruga. Rođen je 10. lipnja 1921. na grčkom otoku Krfu, kao peto dijete grčkog princa Andrewa i princeze Alice od Battenburga, i nazvan princ Phillip od Grčke i Danske.

  • +10
Princ Philip i kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nakon vojnog udara u Grčkoj, cijela je obitelj evakuirana, a zanimljivo je kako je Philip iz Grčke otišao sa samo 18 mjeseci, u kolijevci napravljenoj od kutija naranči. Školovao se u Velikoj Britaniji, a Elizabeti, tada princezi, zapeo je za oko kada je ona imala tek 13. godina.

Zanimljivo je kako su njih dvoje zapravo rođaci u trećem koljenu, preko Elizabetine majke, kraljice Viktorije, a još su u bližem srodstvu preko danskog kralja Kristijana IX. Tijekom godina prijateljstvo Philipa i Elizabeth preraslo je u ljubav, a 1947. godine izmijenili su bračne zavjete na ceremoniji kakva i pristoji kraljevskoj obitelji, u Westminster Abbeyju. Philip se odrekao prava na prijestolje u Grčkoj i Danskoj te postao britanski državljanin.

Svoje prvo dijete, sina Charlesa, dobili su 1948. godine, a dvije godine kasnije i kćer Anne. Takozvani 'normalni' život imali su tijekom boravka na Malti, gdje je Philip bio stacioniran s mornaricom, no sve se promijenilo smrću Georgea VI, 6. veljače 1952. godine, kada je princeza Elizabeta postala kraljica. Philipova karijera u mornarici naglo je završila, budući da se morao prilagoditi novoj ulozi i svemu što ona nosi.

Pratio je Kraljicu po cijelom svijetu u njezinim posjetima, a osim toga i sam je imao angažmane u stotinama raznih organizacija. Nakon punih deset godina, 1960. dobili su sina Andrewa, a četiri godine kasnije i Edwarda. Princ Philip u javnosti je bio poznat kao strog, ali brižan otac.

Prve krize u naizgled skladnom obiteljskom životu cijele kraljevske obitelji dogodile su se 90-ih, kada je supruga njihova sina Andrewa, Sarah Ferguson, uhvaćena u preljubu, a uslijedio je i razvod princa Charlesa i Diane

Kada je objavljen izvanredan sastanak u Buckinghamskoj palači, strahovalo se da je možda riječ o teškoj zdravstvenoj situaciji Philipa ili same kraljice, iako tijekom svojih 95. godina života, vojvoda od Edinburgha i nije imao previše zdravstvenih problema.

Stoga, odlazak u mirovinu bio je olakšanje za sve. Vjerojatno će onda imati puno više vremena za neke svoje užitke, ali i za pripremu za veliko slavlje koje bi se trebalo održati u studenom, kada će 91-godišnja kraljica i njezin četiri godine stariji suprug proslaviti 70. godišnjicu braka.