REKORDNA GODINA PO ZARADI

Iznenadit ćete se kad pročitate koje su pjesme Hrvati najviše slušali u 2017. godini

06.07.2018 u 06:49

Bionic
Reading

Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP uz koncert Petra Graše u četvrtak navečer su obznanili rezultate svog poslovanja za 2017. godinu. Prema njemu je HDS ZAMP za raspodjelu članovima osigurao 90,4 milijuna kuna autorskih naknada, što je 2,5 posto više nego u prethodnoj, 2016. godini, a najviše su se slušali Mia Dimšić, Zsa Zsa i Ed Sheeran, koji je prošle godine u Hrvatskoj imao najprodavaniji album

Na predstavljanju rezultata poslovanja u vrtu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec istaknuo je kako je iza njih bila još jedna stabilna i uspješna poslovna godina u kojoj su odnosi s postojećim partnerima 'produbljeni i učvršćeni'.

'Istodobno, iskoraci koji su napravljeni u poslovanju će se, vjerujem, pokazati dalekosežno korisni za svakog člana HDS-a. Vjerujem da ćemo dobre rezultate poboljšavati i u razdoblju pred nama', izjavio je Nenad Marčec, ističući kako su u protekloj godini podržali čak 192 humanitarne priredbe i koncerte.

Sudeći prema brojkama, bila je to još jedna uspješna godina za više od 110 tisuća domaćih i stranih autora i nositelja prava kojima ZAMP prosljeđuje zarađene autorske naknade. Već više od pet godina zaredom nastavlja se trend povećavanja iznosa prikupljenih autorskih honorara, kao i smanjenje troškova poslovanja, što HDS ZAMP svrstava u jedno od najuspješnijih društava za kolektivno ostvarivanje prava u regiji, priopćeno je.

Za raspodjelu članovima HDS ZAMP osigurao je 90.447.851,31 kunu autorskih naknada, što je za 2,5 posto više nego u prethodnoj, 2016. godini. Uz odbitke za troškove poslovanja i sredstva odvojena za socijalno-kulturne namjene, u prošloj je godini na ime autorskih naknada ukupno prikupljeno ukupno 127.253.033,25 kuna, stoji u poslovnom izvješću.

Služba je prošle godine obradila izvedbe 243.906 glazbenih djela koja su ukupno izvedena više od osam milijuna puta. Primjetna je, istaknulo se, i značajna aktivnost naših autora, redovnih i pridruženih članova HDS-a, koji su putem online usluge Moj profil na stranici zamp.hr u prosjeku prijavljivali 17 novih pjesama dnevno.

Čak 89,50 posto ukupno prikupljenog iznosa čine, kao i obično, prava javnog priopćavanja glazbe (tzv. 'mala prava'). Kao posljedica pojačanog angažmana u radu na kvaliteti suradnje s korisnicima nastavljen je uzlazni trend dostave prijava glazbenih priredbi i dostave popisa izvedenih djela. Službi je dostavljeno 15 posto više prijava i popisa izvedenih djela u odnosu na isti opseg zaduženja u 2016. godini.

Prihodi iz inozemstva također su zabilježili manji porast u odnosu na prethodnu godinu (0,62 posto) te čine oko šest posto ukupnog iznosa. Hrvatske autore najviše se emitiralo u Sloveniji, Srbiji i Mađarskoj te u Ujedinjenom Kraljevstvu i Švicarskoj.

Novost u digitalnom okruženju je izravno licenciranje hrvatskog repertoara online glazbenim servisima (YouTube, Google Play i Deezer) u 40 zemalja, zbog čega su prihodi s nekih servisa i udvostručeni. No prihodi od digitalnog korištenja glazbe još imaju prostora za povećanje, a jedan od osnovnih ciljeva službe je borba za promjenu tog stanja u legislativi i poslovnoj praksi Hrvatske i EU-a.

Boris Đurđević i Predrag Martinjak nova su autorska imena među 10 najuspješnijih domaćih autora u prošloj godini – ostatak liste čine Ante Pecotić, Husein Hasanefendić Hus, Miro Buljan, Miroslav Škoro, Neno Belan, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić i Zlatan Stipišić Gibonni. Na popisu inozemnih autora za koje je HDS ZAMP prikupio najviše naknada prošle godine su 'velikih 10': Adelmo Fornaciari Zucchero, Andre Rieu, David Bowie, Diane Eve Warren, Ed Sheeran, George Michael, Sting, Max Martin, Michael Jackson i Paul McCartney.

Najemitiranija domaća pjesma u 2017. bio je pobjednički duet sa Zagrebačkog festivala 'Sve u meni se budi', autora Ante Pecotića, u izvedbi Damira Kedže i Zsa Zse. Slijedi ih Mia Dimšić s čak dvije pjesme, 'Bezimeni' i 'Život nije siv', Detour sa 'Zaljubila sam se' i 'Reno 4' Mile Kekina. Dvije pjesme u 10 najemitiranijih ima i Nina Badrić: 'Dani i godine' i 'Vrati me', a njihov koautor Predrag Martinjak zastupljen je i s dvije pjesme u Massimovoj izvedbi: '1000 ljudi' i 'Neka ti plove brodovi'. Među najemitiranijima je i pjesma Parnog valjka 'Opet se smijem', koju autorski potpisuje Husein Hasanefendić Hus.

Na listi najemitiranijih inozemnih pjesama je 'Shape of You' Eda Sheerana, čiji je album 'Divide' nagrađen od Hrvatske diskografske udruge za najprodavaniji album prošle godine.

Na listi su i 'Something Just Like This' Chainsmokersa i Coldplaya, 'There’s Nothing Holdin’ me Back“ Shawna Mendesa, 'Chained to the Rhythm' Katy Perry i Skipa Marleyja te 'Skin' i 'Human' Rag'n'bone Mana na 5. i 6. mjestu. Tu je i suradnja Daft Punka i Weekenda 'I Feel it Coming', 'Feels' Calvina Harrisa, 'Rockabye' koju izvodi Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie, a Ed Sheeran i zatvara listu 10 pjesama koje su svojim autorima u Hrvatskoj donijele najvišu zaradu od autorskog prava sa skladbom 'Galway Girl'.