KRIMI DRAME

'Inspektor Morse' i 'Endeavour, 'mladi Morse' ili dokaz da prequeli ili sequeli kvalitetom ne moraju zaostajati za originalom

30.09.2022 u 12:54

Bionic
Reading

'Inspektor Morse' i 'Endeavour, mladi Morse' dva su ponajbolja pripadnika kriminalističke drame, odnosno onog žanra za koji su se Britanci praktički 'specijalizirali'

Neke serije toliko su loše da ih odmah nakon što ih pogledamo svim silama trudimo izbrisati iz svoga pamćenja. Neke druge serije jednostavno dođu i odu, a da pritom ne ostave ikakav 'dublji trag' na našem unutarnjem gledatelju iako ponekad znaju biti i vrlo dobre ili čak odlične. Neke treće serije, pak, dođu i odmah postanu pravi klasici i to takvi da visoki status koji uživaju kasnije bude dodatno 'potvrđen' izradom sequela i/ili prequela, a jedna od njih svakako je i legendarna britanska serija Inspektor Morse (Inspector Morse).

Bio mlad ili bio star, Morse je uvijek - Morse

U fokusu kriminalističko-dramske serije Inspektor Morse, inače zasnovane na romanesknom serijalu prolifičnog te višestruko nagrađivanog britanskog pisca krimića Colina Dextera, nalazi se titularni (viši) inspektor pomalo neobičnog imena - ne, ne Inspektor kako se ponekad voli šaliti, već Endeavour Morse.

Pomalo uobražen, visoko inteligentan i mrvicu ekscentričan - kako, uostalom, i priliči jednom velikom detektivu - inspektor Morse (John Thaw) tijekom sveukupno osam podjednako napetih i kvalitetnih sezona (serija je, naime, 2000. godine uvrštena u top 100 najboljih britanskih televizijskih serija svih vremena od strane Britanskog filmskog instituta) susrest će se s čitavom plejadom zločinaca kojima će pokušati stati na kraj, a u tome će mu od nezamjenjive pomoći biti i njegov pomoćnik i prijatelj, narednik detektiv Robert 'Robbie' Lewis.

Iako je Morse na kakvog nailazimo u Inspektoru Morseu u intelektualnom smislu još uvijek u naponu snage, nemoguće je ne primijetiti da je ipak posrijedi čovjek koji se polako bliži zasluženoj mirovini, odnosno da je riječ o detektivu bogatog profesionalnog, ali i općeg životnog iskustva te, po svemu sudeći, burne mladosti tijekom koje je i skupio dobar dio tog iskustva.

Upravo ovdje na scenu stupa serija Endeavour, mladi Morse (Endeavour) koju scenaristički potpisuje scenarist Russell Lewis; prequel koji kvalitetom nimalo ne zaostaje za prethodno spomenutom te u kojem pratimo dogodovštine mlađahnog Morsea (Shaun Evans, Slučaj podmornice Vigil) koji je tek započeo svoj put.

Ako ste ljubitelj bilo britanskih, bilo dramskih, bilo kriminalističkih - ili, zašto ne, svih navedenih - serija, Inspektor Morse i Endeavour, mladi Morse (obje su serije dostupne na streaming servisu Pickbox NOW) podarit će vam sate i sate vrhunske zabave neovisno o tome odlučite li im pristupiti kronološki ili ne!