TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

HTV ignorira 'parazite' u vlastitim redovima

04.10.2013 u 09:55

Bionic
Reading

Gotovo svake godine HTV s novom shemom izbaci i 'novu' unutrašnjopolitičku emisiju (pardon, MAGAZIN) i gotovo svake godine riječ je o uglavnom solidnoj emisiji. Gotovo svake godine u takvoj emisiji sudjeluju više-manje isti novinari, više-manje isti voditelji i više-manje isti stil te koncept. Ove je godine, nakon 'Dossiera.hr', 'Spektra' i to zna kojih još izdanaka opisanog korijena - nastao 'Labirint'

Iz gledateljske je perspektive teško proniknuti čemu služe svi ti silni remiksovi vrlo sličnih unutrašnjopolitičkih emisija i zašto nam svake godine predstavljaju ko fol novu, a zapravo istu emisiju kao i prošle godine. Budući da je uglavnom riječ o istom konceptu i stilu kakav je vladao i u emisijama-prethodnicama 'Labirinta', vjerojatno nije riječ o nekakvim posebno novim idejama i načinima obrade tema, nego o nekakvim pozadinskim - možebitno kadrovskim, a možebitno interno-političkim previranjima na Prisavlju. Gledatelje, međutim, za takve stvari totalno boli đon - oni samo vide da su Štefanića premjestili sa zagrebačkih ulica u studio čudnovate scenografije, dodali voditeljicu Natašu Ban Leskovar i promijenili naziv emisije. Sve im je drugo - isto!


No dok nas s jedne strane HTV-ovci pomoću kozmetičkih promjena pokušavaju uvjeriti da su smislili nešto novo, neke se druge stvari nikada ne mijenjaju. 'Labirint' je, baš kao i njegovi prethodnici, solidna, zanimljiva emisija, ali u sinoćnjoj je epizodi imala jedan prilog i segment koji je, zahvaljujući tome što potječe iz kuće koja i sama ima putra na glavi, ispao pomalo... hm... nepotpun i površan. Riječ je, naravno, o dijelu emisije u kojemu se govorilo o 'parazitskim' dijelovima državnog iliti javnog sektora koji nam svima srču lovu iz rupičastih džepova. Ekipa 'Labirinta' vrlo se oštro obrušila na državne agencije za ovo i ono koje zapošljavaju ljude po čudesnim kriterijima, troše prevelike pare na prevelike prostore u kojima posluju te arogantno smatraju da su izvanredno potrebni i nezamjenjivi, iako ih je bez sumnje previše i bez sumnje su preskupi.

Izvrsno & istinito, no moram priznati da mi je, dok sam gledala prilog o takvoj temi na Hrvatskoj televiziji - od preopterećenja pregorio detektor ironije. Ne pokušavam reći da HTV ne smije snimati priloge o takvim agencijama samo zato što je jedan od najgorih predstavnika gore opisanih vampira na državnom proračunu (prevelik broj zaposlenih, neracionalno trošenje sredstava itd.). Sačuvajbože, naravno da smije - dapače, to im je dužnost. No isto im je tako dužnost tom problemu pristupiti objektivno i možda malo dublje od čistog bulldog-zagriza u 'proklete parazite', posebice kada u vlastitoj kući imaju bezbroj sličnih primjera kao što su oni koje su opisali na primjeru agencija. Izgradnja čudnovatih studija s labirintskom scenografijom samo zato da bi se gledateljima podvalila fora kako je riječ o 'novoj' emisiji sigurno je jedan od benignijih simptoma takvih bezvezarija, ali bi mogao poslužiti kao podloga za razumijevanje toga zašto i kako se 'parazitske situacije' u javnom i državnom sektoru događaju. Svi znamo da HTV, kao uostalom i bilo koja druga medijska kuća, neće snimati priloge u kojima će trančirati svoje vlastite probleme. Ali bi, rekoh već, zbog takvih problema u vlastitom dvorištu, priči o agencijama i neracionalnom trošenju javnog novca možda mogao pristupiti nešto slojevitije od

pozivanja na fore iz Alana Forda.


'Labirint' je, rekoh već, solidna i zanimljiva emisija
, isto kao i sve njezine prethodnice. No isto kao i sve njegove prethodnice, potječe s istog onog HTV-a u kojemu se po nekim stvarima iz nekog razloga preduboko ne kopa. Nikakva nova scenografija ni promjena naziva to ne mogu sakriti.