GLUMICA OPTUŽILA LIJEČNIKE

Hrvatska liječnička komora reagirala na optužbe Mie Begović: Pružena joj je odgovarajuća hitna medicinska skrb u skladu sa svim pravilima struke

  • Autor: G.R./Hina
  • Zadnja izmjena 30.05.2020 22:54
  • Objavljeno 30.05.2020 u 21:24
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Hrvatska liječnička komora reagirala je u subotu na optužbe glumice Mie Begović iznesene u javnosti te izvijestila da je, prema preliminarnim informacijama, pacijentici u KBC-u Sestre milosrdnice pružena odgovarajuća hitna medicinska skrb u skladu sa svim pravilima struke

Hrvatska liječnička komora (HLK) pozvala je na odgovornost u javnom komuniciranju i iznošenju u javnosti osobnih podataka liječnika.

Komora je zaprimila zahtjev liječnice, koju je Begović prozvala imenom i prezimenom u medijima da joj nije pružila odgovarajuću zdravstvenu skrb. Liječnica je zatražila zaštitu od HLK 'zbog neistinitog i negativnog konteksta u koji je Begović u medijima stavila njezino ime'.

Naime, Begović je u medijima i na Facebooku optužila liječnicu da je prilikom njezinog večernjeg dolaska na hitni bolnički prijem liječnica nije pregledala i da joj nije pružila odgovarajuću zdravstvenu skrb, naveo je HLK. Prema preliminarnim informacijama, pacijentici Begović je pružena odgovarajuća hitna medicinska skrb u skladu sa svim pravilima struke. Naime, pacijenticu je pregledala liječnica, napravila joj je odgovarajuće pretrage i dala joj je terapiju te upute za daljnje postupanje, dodaje se u priopćenju.

HLK ističe da je stoga je primorana reagirati na objavljene izjave Mije Begović koja je izrekla optužbe upitne utemeljenosti o postupanju liječnice na hitnom bolničkom prijemu KBC Sestara milosrdnica u Zagrebu. HLK je najavio da će od voditelja hitnoga bolničkog prijema u tom KBC-u te od ravnatelja bolnice zatražiti službeno očitovanje o ovom slučaju.

Podsjeća da se u hitnoj bolničkoj službi obavljaju samo nužne i hitne pretrage sa svrhom brze dijagnostike, kako bi se što ranije započelo s liječenjem hitnih stanja.

Pozivajući na odgovornost u javnom komuniciranju i iznošenju u javnosti osobnih podataka liječnika, HLK ističe da je odgovornost javnih osoba u ovakvim situacijama, upravo zbog njihovog čestog prisustva u medijima te utjecaja na stavove javnosti, veća od odgovornosti ostalih građana koji nisu javne osobe.

Za sve eventualne pritužbe pacijenata postoji zakonom predviđena procedura koju je, kako navodi HLK, gospođa Begović u cijelosti preskočila.

Nakon Hrvatske liječničke komore oglasila se i Udruga bolničkih liječnika i poručila da neće prihvatiti klevetanje liječnika, širenje poluinformacija i laičko tumačenje medicinskih postupaka reagirajući na slučaj glumice koja je javno prozvala liječnicu KBC-a Sestre milosrdnice za nepružanje odgovarajuće zdravstvene skrbi.

Iz HUBOL-a kažu da je prilično jasno da Begović nije bila hitni pacijent 'budući da su njezine tegobe zbog kojih se javila u sustav hitne pomoći trajale 10 dana'.

Iz HUBOL-a kažu da je prilično jasno da Begović nije bila hitni pacijent 'budući da su njezine tegobe zbog kojih se javila u sustav hitne pomoći trajale 10 dana'.

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Ponovo smo svjedoci neprimjerenog javnog istupa poznate osobe na društvenim mrežama koje stvara atmosferu javnog linča liječnika, a temelji se na krajnje neprofesionalnim procjenama liječničke struke i potencijalnoj zloupotrebi zdravstvenog sustava', poručuju u subotu u priopćenju iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) u povodu optužbi glumice Mije Begović.

Prema njihovim informacijama, i informacijama koje je pacijentica Mija Begović objavila na svojem facebook profilu, a prenijeli mediji, HUBOL-u je prilično jasno da Begović nije bila hitni pacijent 'budući da su njezine tegobe zbog kojih se javila u sustav hitne pomoći trajale 10 dana'.

'Iako je gospođa Begović vjerojatno svjesno zloupotrijebila sustav hitne medicinske pomoći kao nehitni pacijent, te iskoristila kadrovske i infrastrukturne resurse Objedinjenoga hitnog bolničkog prijama (OHBP), pružena joj je liječnička pomoć, učinjena obrada, ordinirana joj je terapija, te je dobila upute za daljnje postupanje', navodi se u priopćenju.

HUBOL stoga apelira na sve javne osobe da budu svjesni izrečene i napisane riječi, a širenjem poluinformacija i laičkih tumačenja medicinskih postupaka nanose veliku štetu svim korisnicima zdravstvenog sustava te stvaraju nepotrebno nepovjerenje građana u taj sustav.

'HUBOL nije i neće prihvatiti klevetanje liječnika te ćemo na svaki ovakav čin reagirati i pružiti potrebnu stručnu i pravnu pomoć neutemeljeno prozvanim kolegicama i kolegama bolničkim liječnicima', istaknuto je.

U priopćenju HUBOL-a priloženo je i mišljenje specijalista hitne medicine koji su javne prozivke liječnika naveli kao neopravdane, jer su tvrdnje Mije Begović 'niz subjektivnih dojmova i neistina', a objavu punog imena i prezimena te liječnice povrijeđena joj je privatnost i izložena je javnoj kritici i osudi.

'S obzirom na to da je gospođa Begović pregledana i obrađena po svim pravilima struke uz profesionalan, odgovoran i ljubazan pristup svih liječnika tijekom njezinog boravka u prostoru hitnog prijema, nedopustivo je i osuđujuće da bolesnici neopravdano i samovoljno javno kritiziraju rad zdravstvenog osoblja zadirući pritom u njihovu privatnost', stoji u mišljenju.

Smatraju kako je krajnje vrijeme da se zdravstveni radnici zakonom zaštite od svakog oblika neopravdanih javnih prozivki.

Osudili su i pristrano iznošenje neprovjerenih i neistinitih činjenica određenih javnih medija koji su podijelili objavu Mije Begović te time dodatno izložili liječnicu javnom linču.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!