TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

HRT3 napokon postaje svjestan svojih gledatelja

14.05.2013 u 08:57

Bionic
Reading

Samo osam mjeseci nakon početka emitiranja u rasporedu Trećeg programa Hrvatske televizije primijećen je prvi znak po kojemu se može zaključiti da su njegovi tvorci svjesni gledatelja s druge strane ekrana. Večernji je film naime od sinoć premješten u termin od 20 sati, čime nam je napokon dopušteno da uživamo u filmskim klasicima i gledamo Dnevnik na Prvome programu

Već i vrapci na granama, i to u remix verziji, pjevaju o tome da je HRT 3, nakon velikih najava i obećanja, ispao strašna zbrka i papazjanija. Raspored mu je složen k'o lopatom, takozvani 'sadržaji za zahtjevniju publiku' u njemu se uglavnom emitiraju kao da takva publika zapravo ne postoji ili je - tako posebna i osebujna - obdarena telepatskim moćima pa će sama naslutiti kada bi na televiziji moglo biti nešto što je zanima, a jedna od najiritantnijih pojava u tom drugačijem programu bez sumnje je ona u kojoj se filmski klasici prikazuju točno u vrijeme Dnevnika. I to Dnevnika iste televizijske kuće. Zbilja inteligentan potez - konkuriraj sam sebi, nije ti dosta što ti NovaTV ionako krade pola potencijalnog gledateljstva.

Od početka emitiranja HRT-a 3 prošlo je, eto, osam mjeseci i jučer su nas, baš u kontekstu gore opisanog fenomena, prvi put iznenadili. Dnevna porcija filmskog klasika naime od sinoć je premještena na 20 sati, čime je prvi put kroz zbrku - koju bi samo krajnje optimistični nazvali programskom shemom - zaiskrio tračak svijesti o potrebama i navikama gledatelja s druge strane ekrana. Nekome je očito doplahutalo iz stražnjice u glavu da čak i zahtjevnija publika gleda informativne emisije ili barem da je konkuriranje vlastitom programskom adutu - jednostavno blesavo.

Sinoć je u 20 sati prikazan film 'Kako je bila zelena moja dolina'

Ako je suditi po tempu kojim hrtovci dolaze do takvih spoznaja i provode ih u praksi, za još osam mjeseci možda ćemo i doživjeti da se sadržaj ključnih emisija najavljuje u rasporedu na teletekstu ili na web stranicama, a ne da uz najavu 'Emisije', primjerice, samo stoji 'okrugli stol', bez ikakve naznake teme o kojoj će vitezovi za njim raspravljati. Možda nam se posreći pa tu i tamo odluče reprizirati štogod iz svojeg bjesomučnog ispucavanja podrumskog arhiva, pa sav taj zahtjevni program ne bude više emitiran po sistemu 'ako nisi vidio prvi put, kukala ti nana, ne'š nikad više'. No kad bih se morala kladiti hoće li se to dogoditi prije lansiranja prve hrvatske misije na Mars, ne bih hitala s podizanjem uloga na više od pet kuna.