'MORAM SPAVAT ANĐELE'

HRT emitira film za slijepe i slabovidne osobe

21.03.2014 u 15:14

Bionic
Reading

U emisiji 'Posebni dodaci' 28. ožujka govorit će se o temi prilagodbe filmova za slabovidne i slijepe osobe. Nakon emisije bit će prikazan film redatelja Dejana Aćimovića 'Moram spavat anđele' prilagođen upravo za slijepe. Riječ je o povijesnom činu – po prvi puta u Hrvatskoj na nekoj od televizija emitirat će se film za ljude s takvim potrebama

Naime, budući da slijepi i slabovidni ne mogu vidjeti scene u kojima ne postoji dijalog, odnosno mogu čuti samo glazbu i šumove, ali ne i vidjeti što se na ekranu događa te se scene prepričavaju. U takvim adaptacijama glumac čita pripremljeni tekst kojim se slijepim i slabovidnim osobama opisuje što se vizualno događa. 'Posebni dodaci' na rasporedu su 28. ožujka u 22:10 na HTV3, a nakon emisije slijedi drama 'Moram spavat anđele', emotivna priča o devetogodišnjem dječaku suočenom s rastavom roditelja.

Europska filmska akademija uvrstila ga je među 40 najboljih europskih filmova za 2008. Dobitnik je prve nagrade publike na filmskom festivalu u Münchenu iste godine, kao i nagrade 'Zlatna mimoza' na festivalu u Herceg Novom. Nataša Dorčić osvojila je Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu na Festivalu igranog filma u Puli 2007. Olga Pakalović nagrađena je za najbolju sporednu žensku ulogu, skladatelj glazbe Livio Morosin dobio je Vjesnikovu nagradu 'Breza' za najboljeg debitanta, a film je osvojio i nagradu Žirija mladih filmofila za najbolji film Nacionalnog natjecateljskog programa.