U 101. GODINI

Hollywood ostao bez istaknutog člana: Preminuo slavni scenarist Walter Bernstein

24.01.2021 u 15:40

Bionic
Reading

Walter Bernstein, poznati američki scenarist nominiran za Oscara i Emmy, preminuo je u subotu u svom domu na Manhattanu u 101. godini, za CNN potvrdila je njegova udovica Gloria Loomis

Prema navodima njegove supruge, slavni scenarist preminuo je od zadobivene upale pluća.

Bernstein je bio najpoznatiji po tome što je bio na crnoj listi tijekom holivudskog 'Crvenog straha' 1950-ih. Uhvaćen u antikomunističkom pokretu isprekidanom notornim optužbama senatora Josepha McCarthyja protiv američkog State Departmenta, Bernstein je godinama pisao pod pseudonimima. Svoje radove također je objavljivao uz pomoć prijatelja i suradnika poznatih kao 'fronte', a koji su svoja imena naveli kao navodne autore Bernsteinovih djela.

Walter Bernstein Izvor: Profimedia / Autor: Robin Marchant / Getty images / Profimedia

Ponovno se pojavio kao scenarist filma 'That Kind of Woman' sa Sophiom Loren u glavnoj ulozi, a režirao ga je Sidney Lumet.

Njegova istaknuta djela tijekom šezdesetih i sedamdesetih uključuju filmove 'Fail Safe', 'Paris Blues', 'Molly Maguires' i 'Yanks'. Bernstein je također radio na scenariju filma 'Something's Got to Give', posljednjem filmu slavne Marilyn Monroe koji nikada nije dovršen uslijed njezine preuranjene smrti u kolovozu 1962. godine.

  • +26
Marilyn Monroe Izvor: Profimedia / Autor: Michael Doyle / BNPS / Profimedia

Nominaciju za nagradu Oscar za najbolji originalni scenarij osigurao je filmom 'The Front' iz 1976. u kojem glumi poznati redatelj Woody Allen, a koji je satirao utjecaj doba McCarthyizma na pisce u industriji.

Godine 1997. Bernstein je nominiran za nagradu Emmy za 'Miss Evers' Boys', HBO-ov film o zloglasnim eksperimentima sifilisa u Tuskegeeu.

Prije svojih uspjeha u scenarističkim radovima, Bernstein je pohađao koledž Dartmouth, služio je u Drugom svjetskom ratu kao dopisnik vojnih novina Yank i pisao za The New Yorker. Bernstein je bio dugogodišnji član Saveza pisaca Amerike.

East godine 2017. po njemu je nazvao nagradu namijenjenu 'u čast književnicima koji su kreativnošću, gracioznošću i hrabrošću pokazali spremnost da se suprotstave društvenoj nepravdi suočeni s nedaćama'.