U 88. GODINI

Preminuo legendarni voditelj Larry King, zvali su ga kraljem intervjua

23.01.2021 u 14:22

Bionic
Reading

Proslavljeni američki televizijski voditelj Larry King preminuo je u 88. godini života, a vijest o njegovu odlasku javnosti je potvrđena objavom na njegovu službenom profilu na Twitteru

Legendarni televizijski voditelj Larry King, 'kralj talk showa i intervjua' koji je američkim radijskim i televizijskim eterom dominirao desetljećima, kako se navodi u kratkom priopćenju, preminuo je u bolnici Cedars-Sinai Medical Center u Los Angelesu u koju je prije nekoliko tjedana primljen nakon što je zaražen koronavirusom.

U karijeri koja se proteže na više od 60 godina, King je postao dobitnikom višestrukih priznanja, uključujući i dvije Peabody nagrade i jedan Emmy. Prema napisima uglednog New York Timesa, procjenjuje se da je intervjuirao preko 50 tisuća ljudi.

Njegov privatni život nije bio ništa manje zanimljiv. Ženio se čak osam puta za sedam žena, a njegov posljednji brak, sa Shawnom Southwick okončan je razvodom 2019. godine. Tvrdio je da nikada nije varao svoje supruge, ali da mu je posao uvijek bio na prvom mjestu.

Proteklih godina imao je više zdravstvenih problema.  Godine 1987. preživio je težak infarkt, liječio se od raka pluća 2017. godine, a novi srčani udar doživio je 2019. Prošla godina bila je osobito teška za slavnog voditelja. Izgubio je dvoje od petero djece. Sin Andy (65) umro je od srčanog udara, a kći Chaia (51) preminula je nakon teške borbe protiv raka pluća. Obje tragedije dogodile su se u razmaku od samo pet tjedana tijekom ljeta 2020. godine.

  • +2
Larry King Izvor: Profimedia / Autor: Image Press Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Rođen je pod imenom Lawrence Harvey Zeiger 19. studenoga 1933. u Brooklynu, u obitelji migranata, ortodoksnih židova. Otac Aaron bio je vlasnik restorana, porijeklom iz Austrije, a majka Jennie, krojačica porijeklom iz Litve.

Slavu je stekao 70-ih godina sa svojim radijskim programom The Larry King Show, na komercijalnoj radijskoj mreži Mutual Broadcasting System. Potom je bio domaćin Larry King Livea na CNN-u, između 1985. i 2010. godine, intervjuirajući mnoge goste, uključujući političare, sportaše, te poznate osobe iz industrije zabave.

Gosti su mu bili svi američki predsjednici od 1974., nekadašnji palestinski čelnik Jaser Arafat, nekadašnja britanska premijerka Margaret Thatcher, ruski predsjednik Vladimir Putin, kao i zvijezde Frank Sinatra, Marlon Brando, Al Pacino, Bette Davis, Audrey Hepburn i Barbra Streisand.

Larry King on his most memorable guests Izvor: Društvene mreže / Autor: FoundationINTERVIEWS
Larry King Izvor: Profimedia / Autor: Chelsea Lauren / Shutterstock Editorial / Profimedia