EKRANIZACIJA KULTNOG DJELA

'Heidi' - klasik u kojem ovog Božića može uživati cijela obitelj

25.12.2022 u 07:31

Bionic
Reading

Ekraniziranje kultnog djela ponekad zna biti krajnje nezahvalan posao, no Gsponer ga je, na sreću svih filmofila, odradio baš onako kako je trebalo!

Premda neki među nama kada čuju ime Heidi, moguće je, prvo pomisle na Heidi Klum, većini nas misli ipak odlutaju u smjeru jedne koliko drage, toliko i nestašne djevojčice iz kultnog istoimenog romana za djecu Johanne Spyri koji je osvojio srca i maštu većeg broja generacija.

Međutim, nakon što pogledate Heidi (Heidi), švicarsku obiteljsku dramu iz 2015. godine koju potpisuje višestruko nagrađivani redatelj Alain Gsponer (Kiki and Tiger, Rose, Bummm!), postoje dobre šanse da ćete u budućnosti na spomen dotičnog imena ponajprije pomisliti upravo na ovu ekranizaciju slavnog predloška.

Bezvremenski lik u novom, ali prepoznatljivom ruhu

Nakon što je posljednjih nekoliko godina svog mladog života provela u idiličnim švicarskim Alpama u skrbi djeda Alpöhija (Bruno Ganz), pustolovnu Heidi (Anuk Steffen) teta Dete (Anna Schinz) jednog će dana praktički protiv njene volje preseliti u njoj posve stran Frankfurt. Točnije, smjestit će ju u dom bogate obitelji Sesemann gdje će Heidi upoznati osjetljivu, oduzetu djevojčicu Klaru (Isabelle Ottmann), odnosno svoju buduću najbolju prijateljicu.

Ovako bi nekako bilo moguće opisati nebrojeno puta adaptiranu premisu Heidi, a ono što Gsponeovu interpretaciju razlikuje od ostalih jesu neporeciva toplina s kojom pristupa likovima, odličan odabir glumaca (Bruno Ganz, primjerice, pomalo neočekivano briljira u ulozi djeda!) te, možda i najviše od svega, postizanje onog toliko teško uhvatljivog bajkovitog dojma kakav i dolikuje filmu ovog tipa.

Na momente humorističan, na momente uzbudljiv, ali zato cijelo vrijeme veoma simpatičan, Heidi, a koji vam je trenutačno dostupan na streaming servisu Pickbox NOW, film je u kojem će uživati kako djeca, tako i odrasli koji će se nesumnjivo s radošću prisjetiti vlastitog djetinjstva!