OSKAROVKA

Halle Berry ne krije razočaranje: 'Mislila sam da će moj Oskar otvoriti vrata drugim Afroamerikankama ali izgleda da nije'

25.03.2022 u 18:51

Bionic
Reading

Bila je prva Afroamerikanka koja je osvojila Oskara i to za ulogu u filmu 'Bal čudovišta'. U dvadeset godina otkako je prošlo, niti jedna druga glumica njezine rase nije osvojila zlatni kipić, a evo što o tome misli oskarovka Halle Berry

Kada je na svečanoj dodjeli Oskara 2002. godine ušla u povijest kao prva žena Afroamerikanka sa zlatnim kipićem u rukama, Halle Berry nije krila navalu emocija na pozornici. Rekla je tada da će njezin uspjeh sigurno otvoriti vrata ostalim glumica koje boja kože sprječava u ostvarivanju glumačke karijere.

'Tih godina praksa je pokazala da Oskara dobiva onaj koji je osvojio Zlatni globus. Stoga nisam imala nikakva očekivanja. Bila sam sretna što sam tamo, ali nisam očekivala pobjedu. Zato je trenutak kada su prozvali moje ime bio još posebniji. Rekla sam tada da će to otvoriti vrata ostalim Afroamerikankama iz branše, ali izgleda da nije. Činjenica da kraj mene ne stoji nitko s osvojenim Oskarom u posljednjih dvadeset godina je žalosna', rekla je Berry za New York Times pa dodala:

Halle Berry Izvor: Profimedia / Autor: VALERIE MACON / AFP / Profimedia

'Međutim, znače li nagrade da mi nismo uspješni. Možemo li po tome suditi nečiju karijeru, trud i rad. Nagrade su samo šlag na kraju godine, koje pokazuju da ste među jednako odličnim ljudima bili posebno izvrsni. Ipak, trebamo se zapitati znači li ta izvrsnost da nismo bili dobri u poslu, da nismo uspješni i da ne mijenjamo svijet svojim radom'.

Podsjetimo, prošle godine za Oskara su bile nominirane Viola Davis i Andra Day, dok ove godine u toj rubrici nema niti jedne Afroamerikanke.