STIGLO JE I PRIZNANJE

Govorili su joj da nije dovoljno lijepa za Hollywood: Jennifer Coolidge tek je u 62. godini postigla ono o čemu je maštala cijelog života

13.01.2023 u 06:39

Bionic
Reading

Rekli su joj da nije dovoljno lijepa da bi se ikada pojavila na ekranu, deset godina išla je na audicije bez angažmana, a potom su joj davali samo sporedne uloge. Godinama je čekala svoju priliku, a onda je dobila ulogu u 'Bijelom lotosu', u kojem je zasjala punim sjajem i zaslužila prvo veliko priznanje

Holivudska glumica Jennifer Coolidge doživljava vrhunac karijere u 62. godini života. Nakon što je 30 godina glumila komične plavuše, za svoju ulogu u seriji 'Bijeli Lotos' osvojila je Zlatni globus u kategoriji najbolje sporedne glumice.

Glumački milje s oduševljenjem je dočekao ovo priznanje glumici koju mnogi smatraju jednom od onih podcijenjenih, s talentom koji je tek u njezinoj kasnijoj dobi priznat u potpunosti.

Nagradu je preuzela s dozom humora u svom stilu, odloživši je na pod uz napomenu da 'ne vježba i ne može je dugo držati u rukama', a onda je milijunsku publiku oduševila svojim iskrenim govorom.

'Mike White, hvala ti što si mi dodijelio ovu ulogu. Promijenila mi je život na milijun načina. Moji susjedi mi se sada svakodnevno obraćaju, a prvi put me svi pozivaju na lokalne zabave', obratila se Coolidge u šaljivom tonu kreatoru serije 'Bijeli lotos', čime ga je uspjela ganuti do suza.

'Imala sam velike snove i očekivanja kada sam bila mlada, ali uvijek sam nekako ostala autsajder. Imala sam grandiozne ideje, no postajala sam sve starija i starija. Ova nagrada za mene je novi početak i razlog da nastavim sanjati.'

Coolidge je prve trenutke slave stekla filmom 'Plavuša s Harvarda', u kojem je glumila kozmetičarku i najbolju prijateljicu Reese Witherspoon. Uslijedile su mnogobrojne slične uloge, poput igranja Stiflerove mame u 'Američkoj piti' ili nastupa u filmu 'Najljepši pas na izložbi'.

  • +5
Jennifer Coolidge Izvor: Profimedia / Autor: Lisa O'Connor / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uloga depresivne bogatašice Tanye McQuoid u 'Bijelom lotosu' za nju je bio najveći izazov u karijeri, ali i prava prekretnica.

‘Niti jedna moja uloga nije ni blizu ove. Bilo je zabavno iskustvo postati osoba koja je jako tužna, jer su joj se u životu dogodile mnoge tragične stvari, uključujući to da joj je nedavno umrla majka. Za nju je to bilo teško razdoblje. Nekim je ljudima jednostavno puno teže na ovom svijetu. Na neki način Mike je uspio u njezin lik ubaciti duhovite dijelove i to nikada prije nisam doživjela', rekla je Coolidge o ulozi u kojoj je pronašla i dio svoje prošlosti, s obzirom na to da je izgubila majku u ranoj dobi.

Koliko joj je uloga Tanye bila po mjeri, najbolje govori podatak da ju je dobila bez audicije. Ipak, glumica je priznala da je imala puno sumnji u sebe i svoju izvedbu, osobito zato što je prva sezona snimana u teškim uvjetima za vrijeme korone.

DODJELA ZLATNIH GLOBUSA

Senzacionalna izdanja: Pogledajte glamurozne kreacije slavnih ljepotica na crvenom tepihu

Pogledaj galeriju

‘Paničarila sam jer nisam bila sigurna mogu li odigrati tu ulogu. Bila sam jako zabrinuta može li to funkcionirati tijekom pandemije, koliko ćemo biti ranjivi, tako da jednostavno uopće nisam vježbala tijekom korone i onda dobiješ ponudu, nakon koje jedino što možeš reći je - ‘o moj Bože’.’

Iako je više puta javno govorila o sumnjama u svoje vrijednosti kao glumice, vrijedi joj odati priznanje za upornost i dosljednost u pokušaju da ostvari svoje snove i doživi holivudsku slavu. Naime čak deset godina bez uspjeha je odlazila na audicije! Sve do 1993. godine, kada je nastupila u petoj sezoni 'Seinfelda' u ulozi maserke.

Težak period bez angažmana provodila je, priznaje, na raznim zabavama uz konzumiranje velikih količina alkohola i droga, a sve je financirala poslom konobarice. Zanimljivo, kolegica za šankom neko vrijeme bila joj je još jedna holivudska diva - Sandra Bullock! S njom se redovito mijenjala za smjene kako bi uskladile posao s audicijama i dale si šansu postati velikim zvijezdama, o čemu su obje strastveno sanjale.

Foršpan za drugu sezonu 'Bijelog lotosa' Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

Ovu zanimljivu glumicu prate i razne druge anegdote, poput one da je dio replika u 'Bijelom lotosu' improvizirala unijevši u njih dozu humora, do toga da u privatnom životu gaji mračnu stranu.

Svoj dom opisuje kao ukletu vilu iz 19. stoljeća u New Orleansu, a kada joj se približe novinari željni fotografiranja njezinog privatnog života, redovito ih izlazi pozdraviti sa svijećama u rukama. Prati je i tužna priča o smrti majke, koju je izgubila nedugo nakon vrlo teškog perioda u Hollywoodu, a tada su joj na jednoj audiciji rekla da nije dovoljno lijepa da bi se ikada pojavila na ekranu.

Sada, u šestom desetljeću, nakon pola života provedenog igrajući razne sporedne tragikomične uloge, Coolidge je doživjela pravi procvat za koji se, zasluženo, našla sa Zlatnim globusom u rukama.

Pred njom su novi izazovi jer ubrzo kreće sa snimanjem Netflixovih serija 'The Watcher' i 'We Have a Ghost', a novu hit izvedbu možemo očekivati u filmu 'Vjenčanje za umrijeti', u kojem nastupa s Jennifer Lopez.