SUĐENI JEDNO DRUGOME

Govorila je da se nikada neće udati, a onda je upoznala njega: Kako je Helen Mirren prije 25 godina pogazila svoju riječ

23.01.2023 u 06:44

Bionic
Reading

Kada vam se u Hollywoodu dive jer ste, unatoč brojnim preprekama na putu, uspjeli sačuvati brak i on postane jedan od onih najdužih, onda znate da to nije mala stvar. Upravo u tu skupinu rijetkih spada Helen Mirren, legendarna glumica koja je već 25 godina u braku s redateljem Taylorom Hackfordom

Svakim novim pojavljivanjem u javnosti oduševe nas svojim simpatičnim zagrljajima, pogledima punim nježnosti i podrške te ljubavlju koja jednostavno ne blijedi. U čemu je zapravo tajna sretnog i dugog braka, britanska glumica Helen Mirren otkrila je u nedavno u intervjuu u kojem je rekla:

‘Zadržati hobije i vlastite interese i nakon što uđete u brak je ključno. Važan dio ljubavi je održavati vlastiti identitet. Ne pretvarajte se da ste nešto što niste. Budite iskreni i autentični. Isto tako, vrlo je važno dopustiti svom partneru da bude ono što jest - čak i onda kada vam se to možda ne sviđa. Na braku treba konstantno raditi. Neprestano otkrivate, učite o osobi koju volite, koja vas ponekad potpuno iznenadi. Tijekom tog procesa pronalazite hrabrost ili strpljenje ili velikodušnost za koju niste ni znali da je posjedujete.’

  • +18
Helen Mirren i Taylor Hackford Izvor: Profimedia / Autor: Robyn BECK / AFP / Profimedia

I sve što je rekla upalilo je jer je oskarovka - koju trenutno možemo, između ostalog, gledati u novoj hit seriji ‘1923’, svojevrsnom prethodniku ‘Yellowstonea’, u kojoj glumi s Harrisonom Fordom - upravo zahvaljujući takvom načinu razmišljanja sačuvala svoj brak.

Kako je rekla prije nekoliko mjeseci, iako je pandemija koronavirusa mnogima zagorčala život, njoj se pokazala punim pogotkom jer je bila prisiljena glumački svijet na neko vrijeme ostaviti po strani te se posvetiti obitelji i suprugu.

Serija '1923.' Izvor: Društvene mreže / Autor: Paramount+

‘Posljednjih 20 godina konstantno radim. Covid me prvi put u životu prikovao za kuću i nisam radila punih šest mjeseci. Znam da je mnogima taj period bio grozan, zastrašujući i beznadan, ali za mene je to bila prilika da napokon provedem svako jutro i večer sa suprugom za stolom - nešto za što nikada nisam imala priliku zbog posla kojim se bavim’, rekla je 77-godišnja Britanka.

A ono što se zna o njezinom privatnom životu to je da je ljubavnu sreću pronašla relativno kasno. Prije negoli se u njezin život ‘ušetao’ redatelj Hackford 80-ih je pet godina provela sa sedam godina mlađim kolegom Liamom Neesonom. Iako je to bila poprilično velika ljubav, započeta na setu filma ‘Excalibur’, nisu uspjeli.

Svog današnjeg supruga i najveću ljubav Mirren je upoznala 1985. na audiciji za njegov film ‘Bijele noći’. U tom trenutku ona je već imala 41 godinu i, kako se prisjećaju očevici, nije to bilo nimalo nalik ljubavi na prvi pogled. Dapače, Hackford ju je pustio da poprilično dugo čeka svoj red na audiciji, stoga je atmosfera među njima bila poprilično hladna.

‘Bio je to neobičan način da upoznam Helen, koja je inače divna osoba, no tada nije mogla sakriti svoj bijes’, rekao je svojedobno Hackford i potom otkrio da je, unatoč tom lošem prvom susretu, angažirao upravo nju za svoj film, a ljubav se razvila iza kamera.

Helen Mirren u filmu 'Bijele noći' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

U tom trenutku on je prolazio kroz poprilično težak razvod od druge supruge Lynne Littman, s kojom ima sina Alexandera, i bio je uvjeren da se neće tako skoro ponovno zaljubiti. No život je, kao i obično, ispisao drugačiju priču i njih su se dvoje zavoljeli, a Mirren je kasnije priznala da joj je to što je imala neko iskustvo iza sebe uvelike pomoglo da shvati da su suđeni jedno drugome.

Idućih deset godina bili su redoviti posjetitelji crvenih tepiha različitih dodjela nagrada i filmskih premijera. Ono što je itekako zanimljivo je to da je Mirren sama sebi obećala da se nikada neće udati i toga se pridržavala sve do 1997., kada je, nakon deset godina veze, odlučila ‘stati na ludi kamen’ i udati se za Hackforda.

‘Vjenčali smo se ponajviše zbog pravnih razloga i svega što nosi život u izvanbračnoj zajednici, a znali smo i da naše obitelji žele da se vjenčamo. Uvijek sam govorila da nemam ništa protiv braka, no da jednostavno to nije nešto za mene. Trebalo mi je jako dugo da shvatim da to ipak jest za mene, samo sam trebala upoznati onog pravog.’

Kada su, kako su svojedobno rekli, shvatili da žele zajedno provesti ostatak života, odlučili su to i ozakoniti. Vjenčali su se na Silvestrovo 1997. u župnoj crkvi Ardesier u blizini Invernessa u Škotskoj, a umjesto vjenčanice i odijela odabrali su tradicionalnu škotsku odjeću - Hackford je nosio kilt dok je Mirren u bijelo-zlatnoj kombinaciji izgledala kao da je na setu nekog povijesnog filma.

Nakon vjenčanja malo se toga promijenilo u njihovom odnosu, a Mirren je odlučila zadržati svoje prezime, naporno radeći na svojoj međunarodnoj karijeri, u što se nikako nije uklapalo majčinstvo.

Inače, Mirren nikada nije krila to da ne želi djecu, pa čak ni s Hackfordom, koji je iz prijašnjih brakova imao dvojicu sinova. ‘Ne radi se o tome da ne volim djecu. Dapače, zabavna su i volim ih, no nikada nisam željela imati svoju. U jednom trenutku čak sam pomislila da bih se trebala ostvariti kao majka, no nikada nisam samu sebe uvjerila u to.’

U njihovom odnosu postoji jedan detalj koji otkriva da su romantični, barem kada je o jednoj tradiciji riječ.

Kako je otkrila 2013. u intervjuu za The Daily Record, glumica i dalje prije premijera ima jaku tremu, za što je Hackford pronašao odličan recept u trenucima u kojima ne može biti uz nju. Tada joj pošalje buket žutih ruža za sreću, koje je dočekaju u garderobi, i to je njihov ritual.

I to je jedino, ako se može nazvati tim riječima, romantično u njihovom odnosu. Kako je i sama glumica priznala, da joj muž za Valentinovo pošalje ljubavnu čestitku, to bi je izbezumilo. ‘Ne želim zvučati ocrtano, no uistinu nastojimo biti pažljivi jedan prema drugom svakog dana, umjesto da se nepotrebno obasipamo raznim darovima.’