ispričao kaKo je bilo

Goran Bregović: 'Tito je poslije pet sekundi naše svirke začepio uši'

Goran Bregović

Goran Bregović

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Često se govorilo o povezanosti Josipa Broza Tita i jednog od najpopularnijih jugoslavenskih bendova Bijelog dugmeta kao o tadašnjem 'državnom projektu'. Njegov osnivač i autor Goran Bregović odlučio je stati na kraj tim pričama

Bregović je za Nedjeljnik opisao kako je izgledao njihov prvi i jedini susret s Josipom Brozom Titom:

'Zaista smo imali stalno policiju za sobom. Sarajevski odsjek za narkotike bio nam je stalno za petama. Uhitili su Ipeta Ivandića, a tijekom posljednjeg mjeseca u vojsci imao sam kuću u Nišu u kojoj smo imali probe kao Bijelo dugme pred album 'Bitanga i princeza' i sjećam se da je upao odsjek za drogu u tu kuću i skroz je pretresao. Bio sam još u uniformi JNA', ispričao je.

'A to da je Bijelo dugme bilo državni projekt? Sjećam se kad su nas pozvali da sviramo Titu za Novu godinu. Neki Titovi unuci su pjevali 'Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac', pa su doveli taj bend što pjeva tu pjesmu jer su shvatili da drug Tito hoće baš to čuti. Ali kako je Tito poslije pet sekundi naše svirke začepio uši, skinuli su nas s bine poslije nekih osam sekundi. Tako da sam najviše deset sekundi svirao kao državni projekt. Imali smo malo zbunjenu kulturnu politiku, kao što je ona uvijek zbunjena u komunizmu. Komunisti su imali tu službenu kulturnu politiku koja je išla između baleta, opere i klasične glazbe, ne zato što su to voljeli, već su voljeli j... pjevačice i balerine. Nisu oni imali ozbiljni kulturni koncept, već su htjeli čuvati tradiciju, pa su napravili kulturna društva da konzerviraju folklor. To je zaliveno i zapečaćeno. Možda sam ja to otpečatio i promiješao', izjavio je legendarni glazbenik.

  • +5
  • +2

Goran Bregović

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!